1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Julia,

    synskadade elever går på vanliga gymnasieskolor. "Hemkommunen" (dvs den kommunen där eleven är skriven/folkbokförd) ger Resurspeng - som följer eleven till den skola där eleven vill gå på gymnasiet.

    Det krävs en ganska bra framförhållning, t.ex speciella /anpassade/ läroböcker behöver beställas 6 månader i förväg. I praktiken brukar man göra så här: eleven med föräldrar och med hjälp av sin Studie- och yrkesvägledare på grundskolan väljer några skolor där hen vill läsa /mellan 2 och 5 skolor brukar det ofta vara/ och man bokar möte där Rektor på gymnasieskolan och speciallärare på gymnasieskolan är närvarande tillsammans med eleven, föräldrarna och några personal från grundskolan. På det mötet diskuterar man om det blir bra för eleven att gå på den skola, om det skulle passa bra eller om en annan gymnasieskola skulle passa bättre.

    Det är specialpedagogiska skolmyndigheten>> som ansvarar för att anpassningar till elevernas speciella behov blir gjorda. Känner man att man ej får det stödet som man, som synskadad, behöver och har rätt till, kan man kontakta Studieombudsman på Synskadades Riksförbund>> och be om konsultation.

    Jag hoppas mitt svar blir till hjäIp!

    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'parterapeut' (1 st.)

    • Elsa

      Hur blir jag parterapeut?

      Hej SYV! Jag är en 18-årig tjej som är intresserad av att bli parterapeut. Jag har sökt lite på internet men hittar inget direkt svar om hur man faktiskt utbildar sig till det. Finns det en konkret utbildning som gäller endast parterapi eller ska man gå vägen via psykolog och sedan på något sätt...

      Anna: : Hej Elsa, kika gärna på yrkespresentationen Familjerådgivare>> - jag tror det är det yrket du menar.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga