Emelie
    Hej,

    Jag funderar på att utbilda mig inom tandvård, till tandhygienist eller tandsköterska. Jag vet att det skiljer en del i utbildningslängd och lön, dock undrar jag hur stor skillnaden är i lön och löneutveckling om man utbildar sig längre till tandhygienist istället?

    Sedan vet jag också att det skiljer i arbetsuppgifter och då jag främst är intresserad av barntandvård, pedodonti, undrar jag om man har störst möjlighet att jobba med barnpatienter som tandhygienist eller tandsköterska, samt om man i så fall ska satsa på att jobba privat eller inom Folktandvården?

    Tack på förhand,
    Emelie

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Emelie,
    tandsköterska är en Yrkeshögskoleutbildning som är mycket populär, ex. kan det finnas 600 behöriga sökande till 32 utbildningsplatser.
    Om du kommer in på tandhygienist och till tandsköterska samtidigt - det är först då du har val ang. vilken utbildning du ska gå. Sök båda. Det är oberoende av varandra ansökningar.
    OBS! även om man har mycket höga betyg - finns det ingen garanti på att komma in på en yrkeshögskoleutbildning, där även andra saker värderas som t.ex arbetslivserfarenhet, motivation, resultat av tester och intervjuer.
    Däremot kommer man på sina betyg och/eller resultat av högskoleprovet på högskoleutbildningar, som ex. Tandhygienistprogrammet är.
    Det är alltså 2 olika typer av ansökningar - men du kan givetvis ha tur och komma in på båda... Kommer du, däremot, endast på en av dem - då råder vi dig att börja läsa där du kom in. 

    Ang. lön - kika på Framtid.se/yrke/tandhygienist - ca lön 30 000kr.
    och yrke/tandskoterska - ca lön 25 600 kr.

    Mer om lön  - det man ofta glömmer att tänka på är "förlorad arbetsinkomst": under det tiden tandsköterska redan började jobba och tjäna pengar, är tandhygienisten fortfarande under utbildning och lånar pengar av CSN eller lever snålt på endast bidragsdel av studiemedel.

    ang. vem som har störs chans att jobba med barntandvården - är mycket svårt att säga... Som nyutbildad kommer man troligtvis ta jobbet där det bjuds, och inte där man helst vill jobba. Sedan får man söka sig vidare. Mycket beror på tur också! Det kan också inträffa förändringar i tandvården som vi idag inte känner till... kan, alltså, inte svara på den frågan.

    Frågor och svar taggade med 'extra merit' (3 st.)

    • quriouspanda

      Läkarprogrammet som teknikelev?

      Hej! Jag vill gå på läkarprogrammet som en person som just nu går på 3:an i teknikprogrammet. Min studieplan är dock otroligt annorlunda än en vanlig teknik-elevs på grund av mina individuella val samt som inriktning + att jag byte från...

      Milla : : Hej,du har inte uppgett om det finns rektors beslut om Individuellt anpassat program för dig (detta för att du har bytt program); Det är två olika situationer - om du har fått rektors beslut om... Läs hela svaret
    • Nnn

      Har jag 1,5 eller 2 i extra meritpoäng?

      Hej! Jag läste natur i gymnasiet men läste dock endast spanska 3 och 4, som ger extra merit, vilket jag då har för mig ger 1,5 i merit. Men när jag skulle göra en uträkning på totala poäng på en merit-kalkylator fick jag fram att jag hade 2...

      Milla : : Hej,vilka kurser i matematik som man får meritpoäng för beror på vad särskild behörighet till just den högskole-universitetsutbildningen "säger". Exempel: om du... Läs hela svaret
    • Gustaf

      Kommer mina extra meritpoäng försvinna 2022?

      Jag har läst att regeringen har beslutat om en ändring i betygssystemet. Jag har då också läst att extra meritpoäng inte längre kommer räknas in i betygen. Jag går sista året på gymnasiet och har valt kurser för att få...

      Anna: : Hej, de ändringar som införs vid ansökan till HT22 berör eleverna som gick ut gymnasiet 2013 och tidigare. Du som fortfarande läser på gymnasiet "går" enligt de nuvarande... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga