Soren
    Jag syftar på förstahands val, andrahands val etc. Låt oss säga att jag söker in till läkarprogrammet som förstahands val. Sen har jag tandläkare som femtehands val. Alla valen som är högre prioriterad än tandläkare har då givetvis högre antagningspoäng. Jag lyckas inte komma in på någon av de andra utbildningar men jag kommer in på tandläkare med högre betyg än vad antagningspoängen kräver. Låt oss säga nu att min kompis söker in på tandläkare som förstahandsval. Men han har precis vad som krävs i betyg för att komma in (alltså jag har högre). Vem av oss 2 blir prioriterad av systemet? Är det han för att han valde det som förstahandsval eller är det jag för jag har högre betyg trots att det är mitt femtehands val.

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,
     det blir Du för att du har högre betyg (meritvärde) trots att det är ditt femtehands val som blir ANTAGEN före din kompis som har lägre meritvärde. Man konkurrerar med en siffra - meritvärde- varför du måste prioritera alternativen är för att i fall du antas på ditt tredje alternativ, t.ex - då prövas du inte på fjärde, femte och så vidare... Och om du antas på ditt första alternativ, då prövas du inte på ditt andra och lägre prioriterade heltids-utbildningsalternativ.
    OBS! vid AU, alternativt urval (t.ex PIL på Karolinska institutet) kan det ställas som ett krav att man söker just den utbildningen som första alternativet, annars får man inte delta i AU.
    Och det här att man prövas ej på sina lägre prioriterade alternativ är inte alltid sant för att i fall man söker deltidsutbildningar (kurser eller program) då kan man antas till flera - upp till att det blir 150% av studietakt, alltså t.ex en heltidsutbilldning och en halvtidsutbildning eller till 3 st. halvtidsutbildningar, men läkar- och tandläkarprogrammen är i Sverige heltidsutb. och därför i fall man söker endast läkar- och tandläkarprogrammen så kan man antas endast till ett alternativ (för att skulle man antagits till 2 - skulle det bli 200% av studietakt och max studietakt som Antagning.se kan anta till är 150%).
    Vänligen
    Julia

    Frågor och svar taggade med 'läsa ekonomi på högskola' (4 st.)

    • Hanna

      Är program och kurser samma sak?

      Hej! Jag vill läsa ekonomi programmet på högskola. Jag tror däremot att jag inte har tillräckligt med poäng för att komma in på själva programmet så funderar på att söka in på kurserna. Jag har tagit reda på vilka kurser som ingår i programmet så min plan är att läsa en kurs i taget. Det blir...

      Milla : : Om du läser exakt samma kurser som ingår i programmet,  borde du få samma utbildning och samma examen ! Så svar på din fråga är i så fall -ja. 
    • Filip

      Vilka betyg krävs det för att komma in på nationalekonomi?

      Hej! Jag studerar tredje året på gymnasiet sam-sam. Jag har fått F i Ma2b. Jag skulle vilja plugga nationalekonomi eller kanske företagsekonomi efter gymnasiet. Vilka behörigheter krävs det för att komma in? Vart pluggar jag upp mina betyg?

      Milla : : Hej Filip! Det finns många olika utbildningar inom Nationalekonom och Företagsekonomi, t.ex den här utbildnignen men du hittar alla högskoleutbildningar på... Läs hela svaret
    • memati

      handelsbanken studentprogram?

      hej! jag studerar finans ekonomi års kurs 3 och har planer att studera högskole vidare jag undrar om handelsbanken studentprogram motsvarar ett vanligt högskola eller vad det är för något ?

      Anna: : Hej Memati! Utifrån information på http://www.handelsbanken.se/studentprogrammet så erbjuder Handelsbanken "stödpaket" under dina "vanliga" studier på högskola. Så här står det (se länk ovan): "Har du tänkt till exempel... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga