1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Anchiliqe!
    Både Teknikprogrammet och Ekonomiprogrammet är högskoleförberedande, dvs man lär sig inte något yrke på gymnasiet och tanken är att man söker vidare till högskola eller yrkeshögskola.

    Grundläggande behörighet till högskolestudier är "inbyggd" i alla högskoleförberedande gymnasieprogram.
    Särskild behörighet till olika eftergymnasiala utbildningar är det ganska OLIKA (eller t o m VÄLDIGT olika) vad man ska ha för kurser... och det beror mycket på vilka valbara kurser som din gymnasieskola kan erbjuda och sedan vilka av dem som du väljer att läsa.

    De kurser som läses som obligatoriska på Teknikprogrammet kommer att ge dig Särskild behörighet till följande högskoleutbildningar: om du läser någon ANNAN INRIKTNING än Teknikvetenskap, blir du behörig till - Civilekonom, Psykolog, Socionom, Studie- & yrkesvägledare, Ämneslärare i Företagsekonomi, Geografi, Sjöingenjör, Maskintekniker, Sjökapten, Styrman.

    Om du läser inriktning Teknikvetenskap på TE, blir du behörig till: till de utbildningar (se ovan) som på de övriga inriktningar på TE + till ämneslärare i Fysik, Teknik, Matematik, Civilingenjör, Brandingenjör, Ortopedingenjör.

    De kurser som läses som obligatoriska på Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik - kommer att ge dig behörighet till: Jurist, Psykolog, Socionom, Studie- & yrkesvägledare, Förskollärare, Lärare i fritidshem, lärare på låg- och mellanstadiet, Ämneslärare i geografi, samhällskunskap & filosofi.

    De kurser som läses som obligatoriska på EK, inriktning Ekonomi - behörighet till: Jurist, Civilekonom, Psykolog, Socionom, Studie- & yrkesvägledare, Förskollärare, Grundlärare i Fritidshem, Mellanstadielärare, Lågstadielärare, Ämneslärare i företagsekonomi, geografi, samhällskunskap, filosofi

    ...och med de "rätta" valbara kurser på Ekonomiprogrammet blir du även behörig till
    Ämneslärare i språk, matematik, naturvetenskap, idrott & hälsa;
    Sjöingenjör och sjökapten;
    Tandhygienist
    Arbetsterapeut
    Sjuksköterska
    Lantmästare
    Fysioterapeut
    Landskapsarkitekt
    Arkitekt
    Agronom.

    Det beror ganska mycket på vilka VALBARA kurser som du läser på gymnasiet.

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!
    Hög av dig om du har fler frågor!
    Lycka till med ditt gymnasieval!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'internatskola' (2 st.)

    • T

      internatskolor i Lund?

      Lund är en studentstad och jag undrar om det finns nån internatskola där, det kanske är fler personer som väljer att plugga i Lund när de börjar gymnasiet och skolorna där har tänkt på hur det är med boende för elever som kommer...

      Milla : : Allt som oftast hittar elevens vårdnadshavare bostadslösningar. För mycket speciella Rekryteringsutbildningar brukar skolorna försöka hjälpa till men ngn allmän rätt att bo på Internat finns tyvärr inte.
    • Vera

      Hur fungerar internatskola?

      Tjena! Behöver lite hjälp här! Just nu bor jag i Skåne, i en liten stad vid namn Eslöv. Har alltid velat komma bort från denna staden, alltid drömt om att få komma till Stockholm. Såg att det finns möjlighet att gå internatskola där, hur gör man då? Frågade mina föräldrar men dem tyckte...

      Anna: : Hej Vera, det är en ganska svår fråga du stäIIer... rättare sagt är det fIera frågor: 1. vem bestämmer - eIeven eIIer föräIdrarna? 2. var finns det "internat"? 3. hur fixar... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga