ell

    Hej syv! Jag är väldigt intresserad av att studera utomlands efter gymnaiset och jag har kollat en hel del på hur man kan gå till väga och då hittade jag att utbyte var ett mycket fungerande sätt att utnyttja den chansen på. Jag är inte jätte insatt och kunnig inom just detta ämne och undrar därför hur det fungerar? Jag har försökt att förstå de olika sidorna på högskolor men det jar inte sagt mig så mycket. Jag undrar om det finns någon högskola där man kan ta utbyte med ämnet musik, jag har själv tänk på att plugga musik på högskolan. Jag undrar även hur det fungerar med allt, är det helt kontnadsfritt eller kostar det lika mycket som att söka via en organisation som typ blueberry. Hoppas ni kan svara MVH

    • Milla : Det brukar fungera så att i fall man inom sitt svenska högskoleprogram får läsa en termin utomlands, så slipper man betala terminsavgifter till skolan utomlands, men resor till-från och boendekostnader + mat och övriga omkostnader brukar den studerande betala själv (kan ev finnas möjlighet att få låna extra från CSN, och så kan man försöka få någon form av stipendier eller pengar från någon fond som delvis täcker de extra-kostnader, som uppstår).
    • Vägledare : När universitet har utbytesavtal/partneravtal med universitet utomlands så är i många fall terminsavgifter bortförhandlade, (i tex USA) och det kostar ingen ”förmedlingsavgift”. Utbytesstudier inom Europa inom utbytesprogrammet Erasmus+ tar inte heller ut avgifter, och studenterna får dessutom Erasmusstipendium. Inom utbytesavtal är studenterna också försäkrade. Företag såsom Blueberry kostar mera och jag är osäker om försäkring ingår eller om studenterna själva behöver betala det. Så rent ekonomiskt så är utbyten på etablerade avtal mellan universitet det mest ekonomiska, och då är man också trygg i att man åker på ett avtal som ens hemuniversitet har ordnat som passar bra för utbildningen. Vänliga hälsningar
    • Milla :

      Erasmus-teamet vid Uppsala universitet hälsar: "Det finns goda möjligheter att läsa utomlands, oavsett utbildningsprogram/kurs vid Uppsala universitet. Sen kan det variera lite hur det ser ut med möjligheter inom ett specifikt utbildningsprogram att åka ut, vissa program har en eller två terminer där studenter kan välja att åka utomlands, andra kan vara tvugna att ta ett studieuppehåll för att åka utomlands. Här kan du söka bland UU:s alla utbytesavtal: uu.moveon4.de Lycka till!"

    • Anna : Ersta Sköndal Bräcke högskola har möjlighet till utbytestermin eller utbytesår på en kyrkomusikhögskola i Tübingen, Tyskland.
    Läs alla kommentarer

    5 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Elle,
    läs gärna information på:
    studera.nu/studera-utomlands/utbytesprogram/att-aka-som-utbytesstudent
    studera.nu/studera-utomlands/bra-att-veta-om-utlandsstudier/utbytesprogram-eller-pa-egen-hand
    studera.nu/studera-utomlands/utbytesprogram/erasmus

    Mitt svar, utifrån min erfarenhet som SYV + utifrån de svar som vi tidigare har fått från lärosätena:
    jag tror inte det går att få någon garanti på att som utbytesstudent få läsa utomlands inom ett svenskt högskoleprogram. Ofta finns det ett begränsat antal platser (om utbytesmöjlighet över huvudet taget, finns) och alla intresserade studerande på programmet söker till de få platser som finns - så kan man ha "tur" och få en sådan utbytesplats. Med "tur" menar jag att urvalskriterierna finns också men det är inte alla som uppfyller alla de kriterier får plats, tyvärr.
    Du skriver om att du vill studera "musik" - då undrar jag: på vilket sätt? Vill du bli musiklärare, konsertmusiker eller läsa musikteori? Vilket yrke siktar du på? Detta frågar jag för att försöka få fram vilka högskoleutbildningar som i så fall blir intressanta för dig och sedan kan man fråga personal på de lärosätena där de utbildningar erbjuds, om utbytesprogrammen med utlandet finns nu eller om de planeras för framtiden.
    Exempel på högskoleutbildningar som kanske kan bli av intresse för dig:
    lnu.se/program/musikproduktionsprogrammet/vaxjö
    kau.se/program/HGMPR
    mah.se/sv/Program/LGLFO-FOMU
    lu.se/lubas/i-uoh-lu-KGMUS
    ltu.se/edu/program/KKMUG/KKMUG-Musik-konstnarlig-kandidat
    his.se/utbildning/dataspelsutveckling/dataspelsutveckling-musik
    gu.se/program/program_detalj?programId=K1VMU
    oru.se/konstnarligt-kandidatprogram-i-musikalisk-gestaltning-inriktning-jazz-&-rockmusik
    kmh.se/utbildningar/alla-utbildningar/kandidatprogram/musikproduktion
    kau.se/utbildning/program-och-kurser/program/HGMSK
    smi.se/utbildningar/musikpedagog/mpk-180hp
    uu.se/utbildning/utbildningar/selma/program

    Studie- och yrkesvägledare
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,
    Högskolan i Gävle svarade idag (3 juni 2020) så här:
                "Vi har inga utbyten inom musik men vi har utbyten inom våra lärarutbildningar om någon skulle studera Musik som en del av det. Förutsatt att det går.

    Utbyten på Högskolan i Gävle är endast möjligt inom programmen. Du kan ta en titt på vår sida vilka program som har utbytesmöjligheter. 
    https://hig.se/utbytesstudier

    Med vänliga hälsningar

    ".
     ************************
    Och internationell koordinator på Högskolan i Borås svarar så här:

           Vi har för en musikkurs kopplad till vår
    Grundlärarutbildning med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs
    4-6, och som del av programmet har studenter i dagsläget möjlighet till
    utbytesstudier under termin 4. Det är dock pedagogik som är i
    fokus och är nog inte att rekommendera för en student som har musik som
    huvudintresse.

    Hej igen,
    vi fick idag svar från Internationell koordinator på Linnéuniversitetet. Var god läs hennes svar, nedan:

    "... man kan egentligen läsa utomlands via oss oavsett vilken utbildning man läser. Sen är det lite olika exakt när och hur det passar bäst beroende på vad man läser och också vart man kan åka. Om det är ett specifikt program studenten tittat på så kan det stå i utbildningsplanen vilken termin som är mest lämplig för utbyte.

    Vi har mycket info på vår hemsida: https://lnu.se/student/internationella-mojligheter/Utlandsstudier/ 

    För den här specifika studenten kan ni också kolla på Fakulteten för Konst och Humanioras sida, dit musikstudenter hör: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/Organisation/fakulteten-for-konst-och-humaniora/utbildning/internationella-mojligheter/

    Hör gärna av er till oss på [email protected] igen om du eller studenten har fler frågor!

    Mvh
    International coordinator
    Linnaeus University
    Office of Student Affairs
    International Office
    351 95 Växjö, Sweden"

    Vägledare SYV

    Hej! på Malmö universitet finns inte några renodlade musikutbildningar. Musik som ämne ingår dock i en del av lärarutbildningar. Vad beträffar internationellt utbyte så är det den specifika utbildningen som bäst svarar på detta och hur möjligheterna ser ut.

    https://edu.mau.se/sv/?Lang=Swedish&Lang=English&Pace=Full&Pace=Half&Education=Program&Education=Course&Level=Bachelor&Level=Master&Level=Preparatory&Semesters=20202&Semesters=20201&Semesters=20211&Keyword=musik

    Lunds universitet har en musikhögskola som är lokaliserad i Malmö, men den kan vara värd att kika på om det är vad som är av intresse:https://www.mhm.lu.se/

    Med vänlig hälsning

    Hej igen, se - nedan - svar från Örebro universitet:

    Hej!

    På musikhögskolan i Örebro, vid Örebro universitet har vi ett Kandidatprogram i musikalisk gestaltning (allmänt kallat musikerprogram). Programmet som är 3-årigt har fyra inriktningar – jazz/pop, kammarmusik, komposition samt musikproduktion och songwriting. Inom inriktningarna jazz/pop och kammarmusik finns möjlighet till utbytesstudier. Det är termin 3 och/eller termin 4 som är aktuella för utbytesstudier.

    Internationell koordinator på Karlstads Universitet svarar så här:

    Karlstads universitet har en egen musikhögskola, Ingesund (campus i Arvika) och om studenten läser där kan hen absolut åka på utbyte inom musik.

    Om studenten t.ex. läser till musiklärare har vi ett antal avtal med andra lärosäten i världen inom det området och studenten kan då söka till något av dem via oss. Om studenten studerar något relaterat till ett visst instrument finns det särskilda avtal inom det också och då får en ofta göra ett antagningsprov eller en provspelning innan man får möjlighet att åka på utbyte.

    Det kostar inget extra och man betalar i de allra flesta fall inte heller de dyra terminsavgifter som finns utomlands. Man får dessutom hjälp och stöttning genom hela processen samt en försäkring som täcker hela utbytesperioden.

    Under sin utbytestermin får man studiemedel från CSN precis som hemma, med möjlighet att söka merkostnadslån om så önskas. Åker man inom Europa kan man även få ett Erasmusstipendium som i nuläget ligger runt 400€ i månaden.

    Jag skulle rekommendera studenten att så fort hen har bestämt vilket program hen vill läsa samt på vilket lärosäte, kontakta det internationella kontoret/den internationella koordinatorn och fråga hur deras utbytesprocess ser ut och vilka möjligheter det finns. Ett tips är att göra det ganska direkt då man ofta söker ett helt år i förväg.

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej, vi fick svar från Musikhögskolan i Malmö:

                       Vid Musikhögskolan i Malmö, som är en institution inom Lunds universitet, kan man läsa olika utbildningar och under sin utbildning vara utbytesstudent vid andra musikhögskolor utomlands.

    Läs mer om utbildningar och nätverket av partneruniversitet på hemsidan.

    https://www.mhm.lu.se/internationellt/utbyten-for-studerande

    https://www.mhm.lu.se/utbildning/program-och-kurser

    Med vänlig hälsning

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej! nedan finner du ett svar från Stockholms Musikpedagogiska Institut:

                 De flesta, om inte alla musikhögskolor, erbjuder möjligheten för studenter att studera utomlands. På SMI är det dock en något större utmaning än för någon som går t.ex. en konstnärlig kandidat, där det är mycket vanligare. Vi har utbildning i musikpedagogik för undervisning på frivillig grund (såsom bedrivs på kulturskolor, studieförbund etc) på ett instrument/sång/musikskapande. Vi är relativt unik i Europa med en hel examen i musikpedagogik på grundnivå, så det är inte många alternativ som ”matchar” vår utbildning. Då är det svårare, för studierna utomlands ska kunna tillgodoräknas i den egna utbildningen.

    Vi har hittills haft bara en student som studerat utomlands sedan vi gick med i Erasmus för ett tiotal år sedan, vilket kan ge en indikation över vår nivå av utbyte. Några försök har gjorts för flera, men dels har studenterna varit mycket nöjda att studera hos oss när väl här, dels har det som sagt inte varit genomförbart p.g.a. att utbildningarna utomlands har inte varit kompatibla.

    Hoppas det hjälper!

    Frågor och svar taggade med 'samhäll' (36 st.)

    • jagvetintevadjaggör

      Byta från restaurang till samhäll?

      Hej! Jag går i tvåan på restauranglinjen, och jag känner att jag är fruktansvärt fel ute. Jag mår sjukt dåligt i detta och vill verkligen inte jobba inom restaurang i framtiden. Jag trodde att detta var vad jag ville i nian, men det har helt...

      Milla : : Hej!Jag vill börja svara med att nämna möjlighet att läsa in gymnasiekompetens på en av folkhögskolorna. Om du under året 2024 fyller 18 år, då är du inte för ung... Läs hela svaret
    • Maribel

      Ekonomi juridik eller samhäll juridik?

      Hej! Jag undrar vad skillnaden är mellan ekonomi o samhäll juridik i gymnasiet. Är det stora skillnader mellan de? Är det lika mycket plugg på båda? Lär man sig mycket om företag i ekonomi juridik.? Är det något man lär sig mer i de...

      Milla : : Hej,EK/nationell inriktning Juridik inkluderar som obligatoriska bland annat alla de kurser som är inriktningskurser för inriktningen Juridik och det är obligatoriskt på alla gymnasieskolor;i SA... Läs hela svaret
    • Elev

      Kan man ta både psykologi 2a och 2b?

      Hej, jag går första året på samhällsprogrammet med inriktning beteende. Nu har individuellt val kommit upp och förvirrar mig. Jag trodde att psykologi 2b var en extra kurs som man kunde ta efter psykologi 2a, men en del säger att det är samma kurs för olika linjer. Alltså att det är samma sak...

      Milla : : Hej,Du kan på skolverkets hemsida läsa om kurser i ämnet psykologi inom svensk gymnasieskola. Du kommer där att se att både kursen psykologi 2a och 2b bygger på kursen psykologi 1 (de har... Läs hela svaret
    • Hemlig

      Vad händer ifall jag får F i 3c när utbildningen kräver 2b?

      Går natur Sam , år 2 . Har ett f i kemi 1 och vet ej om jag kommer klara matte 3c , det jag vill ska vidare på kräver matte 2b . Skulle 3c förstöra eller ej spela roll , om jag ej klarar då det ändå är skillnad mellan B och C?

      SYV-besökare: : Hej Hemlig! :)för behörighet till högskola-universitet i Sverige måste man alltid ha Grundläggande behörighet; du måste därför få ut... Läs hela svaret
    • Annie

      200 poäng språk?

      Hej! Jag går samhällsprogrammet och mina lärare säger att jag måste ha 200 poäng i Moderna språk för att få en gymnasieexamen. Problemet är att jag inte fick godkänt i språk i ettan och numera läser ett nytt...

      Julia: : HejDet stämmer att påå SA ingår 200 p. moderna språk inom Programgemensamma ämnen, och med det är Obligatoriska. Kika gärna på Programplan för SA. Längst ner i programplanen ser du... Läs hela svaret
    • Maja

      Hur ska jag göra?

      Jag går i nian och ska välja program nästa termin. Jag är inne på samhäll, ekonomi och möjligtvis barn och fritid. Jag vill bli gymnasielärare i tyska och kanske i engelska. Jag har ingen aning om vilket av de programmen jag ska välja. Jag var hos vår SYV på skolan i november och då kom vi fram...

      Anna: : Hej Maja, om du i framtiden vill bli lärare i tyska och engelska, då kommer du behöva - för särskild behörighet - till språklärarutbildningen bland annat godkänt betyg i Tyska 3, som... Läs hela svaret
    • Lilly

      Byta skola och linje i trean?

      Hej! Jag är en tjej som just påbörjat mitt tredje år på ekonomi programmet med inriktning juridik. Jag har försökt och velat byta skola sedan jag började i ettan, men varit osäker och det har inte riktigt blivit något av det. Men nu i...

      Mikael: : Hej Lilly, att komma in på en gymnasieskola på annat sätt än genom att konkurrera om plats i år1 med sina grundskolebetyg är ett Undantag och beviljas av rektorn på den mottagande skolan.... Läs hela svaret
    • Elev

      Vad är skillnaden och vilken rekommenderar ni?

      Hej Jag undrar vad skillnaden är mellan personalvetarprogrammet och samhällsanalytiker både vad gäller jobb och utbildning? Super tacksam för svar då jag funderar på någon av dessa. Vilken skulle ni rekommendera?

      Milla : : Hej Linda; det vi vet om yrket Personalvetare berättar vi på framtid.se/yrke/personalvetare & längst ner i yrkespresentationen ser du "liknande yrken" - där varje yrkesnamn är en... Läs hela svaret
    • Nora

      Kan man läsa snabbare engelska och engelska alternativ i gymnasiet?

      Hej! Jag undrar om man kan läsa snabbare engelska i gymnasiet? Alltså som att Natur och Teknik läser snabbmatte? Sen undrar jag också om det finns några gymnasium som har Samhäll-Beteende linjen på engelska i Stockholm? Tack på förhand!

      Julia: : Hej Nora, engelska läser man - på gymnasiet - oftast i "vanlig takt"; om man går på ett högskoleförberedande program, läser man Engelska 5 under... Läs hela svaret
    • Evelina

      Estet, barn och fritid eller Sam?

      Hej! Jag går i 8:an och har börjat tänka lite på gymnasieval. Jag vill jättegärna gå estet-musik på gymnasiet och jag har hört jättebra om skolan jag vill gå på. Musik är det jag brinner för och vill satsa på i livet men mina föräldrar tycker det är en dålig idé och vill att jag går samhäll...

      Anna: : Hej Evelina,du har ännu mycket gott om tid innan du behöver definitivt bestämma dig ang. gymnasieprogram. Det är dock mycket bra att du är ute i god tid. ***Jag tänker så här... Du... Läs hela svaret
    • M

      Fick F i kärnämne, hur gör jag nu ?

      Hej, jag har nu slutat 1an men har fått F i svenska 1, matte 1b, samhällskunskap 1 och naturkunskap 1. kan jag börja i 2an om jag har så många F ? kan jag få gymnasieexamen och läsa de kurserna på komvux senare?

      Anna: : Hej M,det går tyvärr inte få ut Examensbevis med så många F betyg/poäng. Max F-poäng är 250. Du har redan fler än 250 F-poäng. Med för många F betyg på... Läs hela svaret
    • Student

      Vilken inriktning? Media eller beteende?

      Hej! Jag går i ettan och läser samhällsprogrammet och ska snart välja inriktning. Jag funderar mellan media och beteende, och undrar om mitt val kommer att påverka vad jag kan läsa på högskolan sedan? På media kommer jag till exempel inte att ha naturkunskap, är det en kurs som man måste ha läst...

      : : Hej Amanda,  Vad spännande att välja inriktning! Som svar på din fråga så beror det på om/vad du skulle vilja läsa vidare på högskola/universitet. Som du kanske... Läs hela svaret
    • Viola

      Kan man byta ifrån Sjöfart maskin till Samhäll?

      Kan man byta ifrån Sjöfart maskin till Samhäll Eller Naturbruk om det finns platser eller blir det svårt? Hej, jag går nu första terminen på Sjöfartmaskin och jag vill byta linje och skola, är det för sent? Jag vill INTE gå om ett år och är helt okej med att läsa ikapp kurser som jag kanske...

      Mikael: : Hej Viola, möjlighet att byta beror på 1. om ledig plats finns och 2. i så fall /om ledig plats finns/ - blir det Rektors beslut (det är rektor på den Mottagande skola som har... Läs hela svaret
    • L

      Klarar jag naturlinjen?

      Hej! Jag ska börja gymnasiet till hösten och jag har inte riktigt bestämt vilken linje jag ska gå. Jag har två val som jag skulle vilja gå, samhäll och natur. Det lutar mest åt natur eftersom det är den bredaste linjen och jag skulle vilja lära mig lite mer om NO ämnena, men jag är orolig att...

      Melina: : Hej L! Det är svårt att veta, oftast är det bäst att välja efter intresse. Om det är NO-ämnena som du är intresserad av så kan absolut det vara ett program för dig. I annat fall... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga