1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Emilia,
    det vanligaste är att en elev som läser ett år utomlands "förlorar" ett år, dvs blir ett år försenad. Om du t.ex läser ett år i USA, efter åk8, kommer du tillbaka till Sverige och läser åk9 i Sverige; du blir då ett år äldre än de flesta andra i klassen.
    Och detsamma gäller om du läser ett år efter grundskolan - i USA; du kommer till Sverige och söker till gymnasiets åk1 så att du kan börja läsa på hösten efter ankomsten till Sverige.

    Undantag;
    om du får betyg i USA "motsvarande svenska grundskolebetyg", kan du i så fall söka med Utländska grundskolebetyg till gymnasiet; här är det viktigt att tänka på att du antingen behöver läsa åk9-svenska språket eller så blir du inte behörig till gymnasiets nationella svenska program, utan kanske endast till >>IB-programmet, där undervisning är på engelska.
    Eller om du läser på en Svensk skola utomlands - och läser både svenska och andra kurser som elever läser i Sverige, då får du svenska betyg och kan söka till gymnasiet i Sverige med dem.
    Svenska gymnsieskolor >>>finns i några länder, men ej i USA. Och inte heller svenska grundskolor finns i USA, i alla fall inte enligt info på Skolverkets hemsida.

    Så, om du vill läsa just i USA, så finns det idag varken sig grund- eller gymnasieskolor i USA som är SVENSKA; det innebär att de betyg du ev.får i USA blir "utländska betyg". Men utländska betyg går det att söka till gymnasiet i Sverige, om de betygen bedöms motsvara svensk "grundskolekompetens" - men, som jag redan har påpekat ovan, måste man tänka på kunskaper och betyg i Svenska Språket.

    Gymnasiet i USA
    det finns 3 huvudalternativ
    1. läsa hela gymnasiet i USA. Sedan ska du kunna med utländska gymnasiebetyg söka till högskola i Sverige;
    2. läsa på IB-programmet, som är ett Internationellt program /samma i olika länder/ och då kan du flytta mellan länderna... läsa en del av IB i ett land och resten - i ett annat land.
    3. läsa ett år i USA på en "vanlig" amerikans skola och "förlora" ett år; du återvänder till samma "plats" från vilken du åker, dvs om du har avslutat åk1 på gymnasiet och läser ett år på en amerikansk skola i USA, fortsätter du åk2 vid ankomst till Sverige (detta pga det ej är möjligt att ta in utländska kurser in i ett svenskt examensbevis).

    Frågor och svar taggade med 'laserterapeut' (3 st.)

    • AA

      Hur blir man laserterapeut?

      Jag vill plugga till laserterapeut men vet inte vad som behövs för att plugga till det hur ansöker man och till vilken komvux och kan man börja på komvux om man ikte är 20 än.?

      Milla : : Hej,det vi vet om yrket Laserterapeut berättar vi i presentationen på framtid.se/yrke/laserterapeut Och vad gäller utbilda sig till Laserterapeut, så känner via till... Läs hela svaret
    • Eva

      laserterapeututbildning?

      Hej Vilka utbildningsanordnare har utbildning till laserterapeut, som tar bort tatueringar. Tidigare hade Matson academy, men de har inte den utbildningen längre. Jag hittar bara korta utbildningar, som de, som säljer lasermaskiner erbjuder, men jag har talat med en laserterapeut...

      Mikael: : Hej, vi fick nu svar från Sveriges Hudterapeuters Riksorganisaton, som anser att man ska gå en grundutbildning till hudterapeut och sedan vidareutbilda sig inom laserteknik.****Info om yrket Hudterapeut - var god se Framtid.se/Hudterapeut
    • Eva

      Hur ser framtidsprognosen ut för laserterapeuter?

      Jag funderar på att byta bana och läste om en tjej, som tar bort tatueringar med laser. Hon är alltså laserterapeut. Jag undrar, hur framtidsutsikterna ser ut för detta yrke?

      Anna: : Hej Eva,enligt de prognoser som vi har tillgång till - så blir det i den närmaste framtiden svårt att få jobb som Laserterapeut >>.Dock kan man inte veta med säkerhet -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga