Robert
    Min son är 12år, född utomlands men har svenskt pass. Går idag i 8e klass (han började tidigt)
    Vi funderar på att flytta tillbaka till Sverige (eller annat land i EU), han pratar dock inte svenska, men engelska.

    1. vad finns det för val av skolor för icke svensktalande? Hur skulle det fungera rent praktiskt att flytta tillbaka till Sverige oh börjar skolan med någon som inte pratar språket?
    2. Han är endast 14år när det är dags för 10e klass, fungerar det i Sverige eller måste han vänta/gå om ?

    Tack på förhand

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Robert,

    IB-programmet är undervisning på Engelska. Man behöver inte kunna svenska för att gå på IB. På vilka gymnasieskolor som IB-programmet erbjuds i Sveige + på en svensk skola utomlands, kan man se i listan på gymnasieguiden.se/gymnasium/IB.

    För icke-svenskttalande ungdomar som vill läsa på gymnasienivå finns det, förutom IB-programmet, även några få utbildningar på "vanliga svenska program" där undervisning är på engelska, men då läser de också svenska språket på gymnasial nivå ... om det är möjligt att "skippa" läsa svenska på en sådan utbildning eller läsa svenska som nybörjare, vet jag faktistk inte. Det måste man undersöka närmare i så fall.
    *****
    Annars så finns det också en fransk (Lycée Francais Saint Louis) och en tysk gymnasier i Sverige. På Tyska skolan är all undervisning på tyska, förutom i ämnena svenska, svensk historia, svensk samhällskunskap och svensk geografi. Båda de gymnasieskolorna finns i Stockholm.

    Frågor och svar taggade med 'teori' (3 st.)

    • Anders

      Företags/entreprenörs-utbildning högskola?

      Hejsan! Jag går i tankarna på att studera vidare och jag behöver hjälp att ta beslut. När jag tänker tillbaka på gymnasiet fanns det i stort sett ett ämne som var tillfredsställande, och det var när vi hade UF-företag, att få gå från brainstorming till försäljning av färdig produkt. Och jag...

      Anna: : Hej Anders,högskoleutbildnignar är i grunden Teoretiska. De kan innehålla en del praktik, men de innehåller alltid mycket mer teori än praktik. Att läsa långa komplicerade... Läs hela svaret
    • Daniel

      Revisor med filosofie kandidat?

      Hej! Jag har tittat lite närmre på en utbildning inom bygg- och fastighetsekonomi vilket efter 3 år leder till en kandidatexamen inom filosofie. Min vision är att kunna bli auktoriserad revisor med stora kunskaper inom bygg och fastighetsaffärer. Då är min följande fråga: Vilka kurser behöver...

      Milla : : Det är Revidorsnämnd som beslutar i frågan om auktorisation. Länk till deras hemsida finns i yrkesbeskrivningen revisor>> eftersom det är Revidorsnämnd som bestämmer , är det bäst att fråga dem direkt.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga