Jon
    Hej!

    Jag har en fundering angående en elev. Eleven går yrkesprogram och vill bli behörig till högskolestudier. Det enda han saknar är engelska 6. Han är supermotiverad och kommer ha tid att studera mer än heltid under vårterminen. Med läraren är det OK att försöka läsa ikapp det han missat under hösten, förutom att de eventuella eng-lektionerna kommer krocka i schemat med nuvarande lektioner i svenska.

    Är det möjligt att lägga in en utökad kurs mitt under terminen? Eleven kommer inte kunna vara delaktig under lektionerna eftersom det krockar med svenskan.

    Jag har funderat på om prövning vore ett bättre alternativ men har förstått det som att man endast får göra prövning i kurser som finns i ens studieplan, alternativt kurser man fått F i.

    1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Johas,

    om ni inkluderar Engelska 6 i elevens studieplan, kommer hen att ha rätt att göra prövning i den kursen. Skola har rätt att ta prövningsavgift, men skola kan också befria från prövningsavgiften.

    Att läsa språk utan att ha möjlighet att gå på lektionerna kanske inte är det optimala.

    Ang. behörighet till högskolestudier. Visst är det bra att ha Grundläggande behörighet, men den krävs inte alltid till yrkeshögskoleutbildningar och till högskola krävs det ofta även Särskild behörighet. Om eleven kommer att sakna någon kurs för Särskild behörighet, är han ändå inte behörig till "sin högskoleutbildning", och ska ändå behöva komplettera på komvux, så kanske kan han "ta" även eng 6 då?

    Så, mitt förslag är att börja med att fråga eleven vilka högskoleutbildningar hen är intresserad av. Och sedan se om hen ska bli behörig till dem om hen får godkänt betyg i eng6 eller om ngt. annat kommer att saknas...?

    Sedan tänker jag också på att extrastudier nu i trean kan i värsta fall resultera i att eleven missar få godkänt på gymnasiearbete eller på ngt. annat sätt "missar" och uppfyller inte kraven för examensbevis. I så fall blir inte han behörig till högskola även med godkänt betyg i eng 6.

    Ännu en fundering: att bli Behörig till "sin högskoleutbildning" är inte "allt". Med "bara" godkända betyg /E-betyg/ är man behörig, ja! men kanske inte kommer in pga antagningsgräns blir högre och då "sitter man där" med sina godkända betyg men utan studieplats. Att höja redan godkända betyg kan vara mycket svårt - då komvux säger Nej; då är det bara självstudier och prövningar som återstår.

    Det finns alltid Högskoleprovet, givetvis - men det passar inte alla med ett stort avgörande prov med olika kunskapsdeIar - på en dag.

    Det kan vara "bättre" kanske att eleven planerar göra högskoleprovet under våren 2017, i stället för att på egen hand läsa eng 6 och göra prövning i den.

    Du får gärna återkomma om ngt. är oklart eller om du tycker jag har fel! :)

    Peter SYV

    Frågor och svar taggade med 'jobb efter examen' (4 st.)

    • NK

      Skillnaden mellan socionom och socialsekreterare?

      Hej! Ska börja plugga på universitet efter sommaren och har sökt både socionom och socialpsykiatri. På skolans hemsida står det att man efter socialpsykiatrisk utbildning kan jobba som socialsekreterare. Det kan man väl göra efter socionom...

      Milla : : Hej,om målet är att få jobb som Socialsekreterare, så skulle jag definitivt rekommendera att läsa på socionomprogrammet mot socionomexamen. Se i jobbannonser (platsannonser om... Läs hela svaret
    • Johannnnnn

      Jobb som ekonom?

      Hej, jag är 18 år gammal och läser ekonomi programmet. Jag är intresserad av att läsa till civilekonom i Borås och undrar hur jobb möjligheterna ser ut? är det lätt att få jobb efter examen? isåfall vad för jobb och vilka...

      Milla : : Hej,det vi vet om yrke civilekonom berättar vi på framtid.se/yrke/civilekonom Civilingenjörsprogrammet är ett fyraårigt program. Du kommer därför söka jobb först om fyra år och... Läs hela svaret
    • Johanna

      Vad leder en ämneslärarexamen till mer än lärarjobb?

      Jag läser min tredje termin på ämneslärarprogrammet, inriktning årskurs 7-9. Mitt huvudämne är svenska och som andraämne kommer jag att läsa svenska som andraspråk. Jag trivs bra med min utbildning, men är inte säker på att...

      Julia: : Hej, du får gärna samråda med studievägledare på de institutioner där relevanta utbildningar ges. Som "allmän studievägledare", inte expert i just... Läs hela svaret
    • Anna

      jobb efter europaprogrammet?

      Hej Jag blev antagen vid första urvalet till Europaprogrammet med inriktning ide och lärdomshistoria vid Göteborg universitet, kände mig väldigt glad men blev lite orolig för vad man kan jobba efter? och om man kan hitta ett jobb efter den utbildningen?. Vad kan den inriktningen ge för jobb?

      Daniel: : Hejsan, fick nu svar från Statsvetenskapliga institutionen/Department of Political Sciencevid Göteborgs universitet/University of Gothenburg; var god läs det nedan:       ... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga