Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32174 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'förskollärarutbildningen' (3 st.)
-
Förkunskaper saknas inom förskollärarutbildning?
Hej! Jag provade söka förskollärareutbildningen bara för att prova, men i antagningen säger dem att jag saknar ”förkunskaper”, vad menas med det? Dem beskriver det som ”Fem års erfarenhet av pedagogiskt arbete i förskolan efter 1 juli...
Hej, jag tror du sökte "fel förskollärarutbildning". Det finns förskollärarprogram som är kortare och/eller går på deltid och som är speciellt... Läs hela svaret -
Behörighet till optiker?
Hej det är så att man behöver naturkunskap 2 (B) även Matematik B-för att kunna komma in till optiker utbildningen. Men man kan styrka natur 2 med : Biologi 1, Fysik 1a samt Kemi 1. Behöver jag ändå läsa på komvux Naturkunskap 1 (A) eller...
Hej!Kurserna Matematik B och Naturkunskap B är "gamla kurser" och efter sista juni 2016 finns ingen som helst möjlighet att få betyg i dem. I stället läser man nya Motsvarande kurser: alltså matematik... Läs hela svaret -
Behöver jag läsa till om jag ska bli grundlärare?
Hej! Jag vill läsa till grundlärare f-3 eller 4-6 efter gymnasiet. Just nu går jag mitt sista år på samhälle beteende programmet. Jag har läst alla ordinarie kurser samt lagt till Eng7. Jag undrar om jag behöver läsa till matte 3b och natur 2b...
Hej Elin,till de utbildningar som du nämner i din fråga brukar inte matte 3 eller naturkunskap 2 krävas. Dock kan kraven på behörighet förändras, därför kan... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga