Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32174 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'kompletteringar' (2 st.)
-
Omprov vid E betyg i kursen?
Hej, jag läser samhällskunskap 1b och har gjort alla mina prov på plats. Jag käppar och plugga ovanligt mycket men jag får bara E betyg på alla mina prov. Ibland hinner jag inte svar på alla frågor eller glömmer jag bort eftersom det är...
Hej!Tråkigt och synd att du upplever dig orättvist behandlad. Jag tycker du bör prata med din klasslärare/mentor och/eller med kurator på din skola och kanske även med rektorn (i första hand... Läs hela svaret -
Hur kan man komplettera upp sin utländska utbildning?
Har gjort post-doktorandarbete/forskning. Min bakgrund är inom djurvetenskap, genetik, aquaculture och bioteknik. Men för att få jobb behövs lite mer praktiska kunskaper. Det som jag tror passar närmast kan vara laboratoriearbete, som jag trivs med och...
Hej!Vilka kompletteringar som behövs vet endast den arbetsgivare som du vill få in en fot hos. Bästa sättet är att maila aktuella arbetsgivare och fråga vad de vill att man... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga