Jennifer
    Jag går nu mitt sista år på gymnasiet och ska därmed skriva mitt gymnasiearbete. Jag har bestämt mig för att skriva inom historia och jag vill att det ska handla om förintelsen. Problemet är att jag inte kan komma på en bra frågeställning då det finns så mycket inom förintelsen. Vad för frågeställningar skulle jag kunna ha?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Jennifer;

    SYV är inte historiker eller historielärare och är därför inte expert på det området som du vill skriva om; du måste få både Temat och frågeställningen godkända av din handledare för GA.
    Om jag valt göra GA om förintelsen, skulle jag kanske försöka undersöka ngt. av följande:
    - Hur kunde det hända? Såg man inte tidiga tecken och varför gjordes inget (av makthavare i andra länder) för att stoppa förintelsen i sin "linda"?
    - Vilka lärdomar borde mänskligheten dra av det som har hänt och vad/hur/vem bör agera för att inget liknande skulle kunna hända i framtiden?
    - Efter förintelsen: de som var ansvariga - många dömdes till döden, är det rätt? Kan man rättfärdiga dödsstraff? Vad tycker du personligen och varför? Argument för- och emot dödsstraff?
    - De som överlevde förintelsen, t.ex satt i koncentrationsläger i några år: var det endast slumpen vem som överlevde? Om inte endast slumpen, vad spelar roll för att folk överlever (vissa, men inte alla) i extrema situationer?
    - Berätta en familjs-historia: fejkade namn men riktiga berättelser (eller om de nulevande familjemedlemmar samtycker, använd riktiga namn) - hur en familj har drabbats: några som gick under, några som överlevde - vad säger deras "efterlevande" nu?
     

    Frågor och svar taggade med 'teori' (3 st.)

    • Anders

      Företags/entreprenörs-utbildning högskola?

      Hejsan! Jag går i tankarna på att studera vidare och jag behöver hjälp att ta beslut. När jag tänker tillbaka på gymnasiet fanns det i stort sett ett ämne som var tillfredsställande, och det var när vi hade UF-företag, att få gå från brainstorming till försäljning av färdig produkt. Och jag...

      Anna: : Hej Anders,högskoleutbildnignar är i grunden Teoretiska. De kan innehålla en del praktik, men de innehåller alltid mycket mer teori än praktik. Att läsa långa komplicerade... Läs hela svaret
    • Daniel

      Revisor med filosofie kandidat?

      Hej! Jag har tittat lite närmre på en utbildning inom bygg- och fastighetsekonomi vilket efter 3 år leder till en kandidatexamen inom filosofie. Min vision är att kunna bli auktoriserad revisor med stora kunskaper inom bygg och fastighetsaffärer. Då är min följande fråga: Vilka kurser behöver...

      Milla : : Det är Revidorsnämnd som beslutar i frågan om auktorisation. Länk till deras hemsida finns i yrkesbeskrivningen revisor>> eftersom det är Revidorsnämnd som bestämmer , är det bäst att fråga dem direkt.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga