Livia
    Hej!
    Min bror går i 9:an just nu. Han sökte till gymnasiet men det är möjligt att han inte når godkänd i svenska. Han har godkänd i alla andra ämne som han har men inte i svenskan. Jag skulle vilja veta vad man kan göra i sån fall. Vi kämpar för att han ska få godkänd med vi vill inte vänta tills läsåret slutar och sen börja leta efter alternativ.

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    hej Livia,

    det är bra att ni är ute i god tid och letar efter alternativ, om att i fall din bror får F i svenska och med det ej blir behörig att komma in på gymnasiets nationella program.

    Med F i svenska är man behörig att komma in på IM, introduktionsprogrammen >>, men inte till IM,PRO (programinriktat individuellt val), men till de andra Introduktionsprogrammen.

    Språkintroduktion i första hand för "nyanlända". Individuellt val söker man i samråd med rektor och kurator; här är undervisning anpassad till elevens behov och behoven kan t.ex vara en svår kronisk sjukdom som gör att eleven endast kan läsa på långsam takt, ej på heltid.

    I första hand är det Preparand >> eller Yrkesintroduktion>> som jag rekommenderar att ni tittar på. Om din bror är intresserad av ngt. speciellt yrke som t.ex Kock>>, Fordonsmekaniker>>, Undersköterska>>, eller ngt. annat yrke som man kan lära sig på gymnasiet, så är i så fall Yrkesintroduktion ett bra alternativ.

    Men om din bror vill endast läsa just svenska intensivt under ett år - då är Preparand rätt alternativ för honom.

    Vänligen

    L. :)

    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'behörig handledare' (1 st.)

    • MeiLin

      Validerar arbetserfarenhet och APL?

      Jag jobbar på förskolan vid behov och studerar barnskötare bas paket. I feb fick jag info. från skolan att jag kunde validera min arbetsfarenhet i APL. Nu får jag en vilseledande information om att det inte går att validera arbetsfarenhet pga ett beslut...

      Daniel: : Hej MeiLin!Barnskötare är i Sverige ett icke-reglerat yrke, alltså finns inte några strikta krav på vilken utbildning man behöver ha, utan det blir upp till arbetsgivaren att bestämma... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga