Adna

    Hej!


    Jag vill gärna komma in på socionomprogrammet men jag förstår inte riktigt vad man behöver ha för att komma in på universitetet. På Göteborgs Universitet hemsidan så står det:


    FÖRKUNSKAPSKRAV: Grundläggande behörighet och Matematik B, Samhällskunskap A eller Matematik 2a/2b/2c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 5/A5). URVAL: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)


    Då undrar jag ifall det räcker att man till exempel fått godkänt i kurs Matematik 2b och godkänt i Samhällskunskap 1b för att komma in i socionomprogrammet. (självklart siktar jag på högre betyg) Men också ifall man behöver göra högskoleprovet för att komma in på programmet?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Adna,
    Du undrar om ifall det räcker att man till exempel fått godkänt i kurs Matematik 2b och godkänt i Samhällskunskap 1b för att komma in i socionomprogrammet. Svar: godkända betyg i matte 2 och i samhällskunskap 1b utför Särskild behörighet; man måste ha godkända betyg i de kurser för att ha Särskild behörighet.
    Förutom Särskild, måste man alltid också ha Grundläggande behörighet = Examensbevis från högskoleförberedande gymnasieprogram ger Grundläggande behörighet.
    Så, en kombination av Examensbevis från ett högskoleförberedande gymnasieprogram och godkända betyg i matte 2 och samhällskunskap 1b ger behörighet. Sedan deltar alla behöriga sökande i konkurrensen. Hen med högre meritvärde vinner.

    Men också ifall man behöver göra högskoleprovet för att komma in på programmet, undrar du... Och så här ligger det till: det är frivilligt att göra högskoleprovet.
    Har man giltigt resultat från HP, deltar man i ännu en urvalsgrupp - HP-urvalet; man får alltså ännu en extra-chans att komma in.
    Vänligen
    Julia syv

    Frågor och svar taggade med 'barn' (2 st.)

    • nina

      Hur bli man bildlärare?

      Hej ! Jag har nästan alltid varit intresserad av konst, och dessutom vill jag hjälpa barn och ungdomar med att må bättre genom att uttrycka sig i bild. Jag bor i Örebro och hittade Grundlärarprogrammet, inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 240...

      Anna: : Hej Noella; detaljer om just det programmet är det bra att ta med studievägledare på just den institutionen - för att det är där info finns (om det inte står på utbildningens hemsida, vilket... Läs hela svaret
    • Johnny

      Jag vill arbeta med barn och ungdomar, men inte som lärare, vad?

      Jag vill arbeta med barn, dock inte vara lärare. Jag är utbildad sjuksköterska, men det var för mycket ansvar och administrativt arbete, precis som läraryrket (studerat och arbetat som lärare). Jag gillar att arbeta med människor, barn specifikt och arbeta med dator (en aning...

      Milla : : Kanske Skolsköterska >> på en särskola eller konstterapeut >> skulle passa dig ?

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga