Philip
    Hej.

    Jag bor på Gotland och vill väldigt gärna plugga på ett gymnasium på fastlandet. Jag har inte riktigt bestämt var i Sverige men helst under Stockholms "Nivån".

    Jag kommer inte ihåg vad min skolas SYV sa om var man kan söka till andra kommuners skolor och hur det fungerar med inackoderingsbidrag och sånt..
    Jag vill väldigt gärna gå Samhällskunskap och det finns ju överallt så jag är fundersam på hur det fungerar då..

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Philip,
    enligt de uppgifter som vi fick fram så är det Guteskolan Södra, gutegymnasiet och Wisbygymnasiet som är "dina skolor" - d v s tanken är att Gotlands elever söker till de tre skolorna.
    Riksrekryterande utbildningar som är "speciella" på något sätt - t.ex. Spetsutbildningar där man snabbt läser igenom gymnasiekurser och fortsätter läsa högskolekurserna redan under gymnasiet. Olika speciella unika utbildningar, exempel: Samiska näringar, Flygtekniker eller Sjökock.
    Om man kommer in på en Riksrekryterande gymnasial utbildning, har man rätt till ekonomisk stöd - antingen från kommunen eller från CSN (inackorderingstillägg).
    Här kan du se på skolornas presentationer (Riksrekrytering på Samhällsvetenskapsprogrammet):
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/birger-sjoberggymnasiet
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/bokenskolan-lapplands-gymnasium
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/globala-gymnasiet
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korr-onlinegymnasium
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/viktor-rydberg-gymnasium-djursholm

    Alla andra skolor som det inte är riksrekrytering på får du också söka till men innan du bestämmer dig, läs här http://www.gymnasieguiden.se/informeras/skoltyper
    Om utbildning på gymnasienivå inte är Riksrekryterande, har inte eleven /som regel/ rätt till någon ersättning för att kunna gå den utbildningen. Särskilda skäl kan finnas /speciella situationer/ och då ansöker man hos den egna kommunen /där man är folkbokförd/ och kommunen kan bevilja särskild stöd för att gå gymnasiet på annan ort.
    Mvh
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'spåk' (2 st.)

    • Matilda

      Hur vet dom vilken level nivå av språk ska man ha?

      Hej! Med tanke på om man väljer ett nytt språk tex tyska 1. Hur ska gymnasiet jag börjar på veta att jag ska börja på tyska 1 och inte tyska 2 eller 3?

      Anna: : Hej!om du inte har läst tyska på grundskolan, då börjar du på Tyska 1, nybörjarkurs - på gymnasiet. Sedan, om läraren och du kommer överens om du kan så... Läs hela svaret
    • Simon

      Läsa moderna språk steg 1-3 på IB programmet?

      Hej syv! jag undrar om man kan läsa ett helt nytt språk, alternativ starta på nytt under gymnasiet .Jag vill gärna läsa steg 3, men kan inte göra det nu p.g.a slutat språk Kan man då läsa från början steg 1-3 under IB tiden på skolan, eller måste jag läsa på fritiden i någon typ av...

      Lena: : ...jag föreslår att du kontaktar det IB-gymnasium du tänker välja för att få den detaljinformationen - den har inte jag dessvärre. Men dom själv kan säkert svara på hur elever som vill läsa språk gör på programmet. /Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga