SYV

    jag har en elev som går i nian och vill höja sitt betyg i teknik men är osäker på om man läser detta i nian. jag antog att man fortsatte läsa bild, engelska, hemkunskap, idrott, matte, musik, biologi, fysik, kemi, geografi, historia, religion, samhällskunskap, slöjd, svenska, teknik och ev moderna språk? så förstår inte varför han inte gör det i nuläget?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Lovisa!
    Vad gäller ämnet Teknik på grundskolan, så hände följande: Skolverket föreslagit och regeringen har beslutat om reviderade kursplaner för grundskolan att gälla från och med hösten 2022. Det kan hända att den aktuella eleven redan har läst alla de timmar som är avsatta för ämnet Teknik på grundskolan, eller så kanske lektionerna i teknik blir förlagda under vårterminen i årskurs 9 (här kan även lärarbrist spela roll, t.ex om rektorn vet att lärare i teknik kommer tillbaka från föräldraledighet till vårterminen, då kan fler timmar inom andra ämnen läsas på höstterminen för att något ämne, t.ex teknik kan läsas mer intensivt under vårterminen - bara för att ge ett exempel). 
    Så vitt jag vet är det inte strikt reglerat exakt hur ämnena/timmarna ska vara förlagda under grundskolans senare år. I vilket fall, om ingen lärare finns som kan undervisa, så är det svårt och t o m kanske omöjligt att erbjuda undervisning. Mitt förslag är att du frågar rektor på elevens skola - rektor är på en skola den som är ytterst ansvarig.
    Du kan också ringa till skolverket, tel.nr 08-52733200.

    Vad gäller konkurrens om en gymnasieplats, så är det 16 eller 17 högsta/bästa betyg ur Slutbetyget från grundskolan som bildar "meritvärde"/betygspoängen som i vissa delar av Sverige även kan kallas för JMT (jämförelsetal). I räkneverket på gymnasieguiden.se/informeras/raekna-ut finns 18 ämnen i listan. Moderna språk och Modersmål är inkluderade i listan. Utan de ämnena blir det 16 ämnen. Har eleven endast 16 ämnen i sitt slutbetyg från grundskolan, räknas betygen i samtliga ämnen in i elevens meritvärde/jämförelsetal/betygspoäng (alltså i den "siffran" med vilken eleven konkurrerar om gymnasieplats). 
    Det finns elever som i sitt slutbetyg från grundskolan har flera olika moderna språk och även flera modersmålsbetyg. I så fall gör man så här: man lägger det betyget som eleven fick i moderna språk som hen läste som SPRÅKVAL (ej elevens val) "åt sidan" så länge och tar fram de 16 hösta av de övriga betygen. Till summan av de 16 högsta betygen lägger man sedan till (plussar på) betyget i moderna språk som språkval.

    Frågor och svar taggade med 'villkorlig antagen' (2 st.)

    • Student

      Engelska 5, 6 ?

      Hej! Jag har en fråga angående engelska 5, 6. Är det möjligt att kunna flytta sig till engelska 6 i samma skola efter man blir godkänd i 5? Alltså utan att vänta på att ansöka och slösa mycket tid.

      Anna: : Hej Fadi,jag håller med svaret som finns i kommentaren till din fråga. Det är nämligen olika hur komvux i olika kommuner organiserar kring antagning till kurserna. Oftast är det mycket fördelaktigt att göra... Läs hela svaret
    • Sofia

      Villkorligt antagen?

      Jag skrev en tenta inna sommarlovet och fick U på den. Missar tyvärr omtentan i sommar och nästa faller i slutet på termin två. Dock behöver jag den för att kunna bli antagen på termin tre så jag kommer väl bli villkorligt antagen och förstår inte riktigt vad som innebär med det. Sen har jag...

      Anna: : Hej Sofia, det bästa är om du söker svar hos studievägledare och/eller hos utbildningsansvariga på just din utbildning. Varje högskola/universitet kan - i viss mån - bestämma själva hur de... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga