Anonym

    Hej! Jag går ekonomi juridik programmet på gymnasiet och undrar vilka kurser jag bör lägga till i individuella val för att få maximalt meritpoäng, 2.5? Jag vet om att meritpoängens "värde" skiljer sig beroende på den universitetsutbildning man söker till. Hur blir det i juristprogrammets fall? Här nedan står utbildningens "förkunskapskrav". Vilka kurser bör jag då lägga till för att få 2,5 i meritpoäng? "Grundläggande behörighet + Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Historia A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 1/A1)" Tack!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,

    eftersom juristprogrammet inte kräver matte för särskild behörighet, får du + 0.5 meritpoäng för godkänt betyg i matte 2 och du läser den kursen som obligatorisk på ditt program, se till att få godkänt betyg i den!
    Då återstår för dig att kunna få ännu 2.0 meritpoäng:
    Engelska 7 ger + 1.0
    och Moderna språk 4 också ger +1.0 meritp.
    Annars så kan du läsa matte 3 och 4 och få 1.0 för de två mattekurserna, sammanlagt.
    Olika kombinationer av kurser kan ge dig max meritpoäng,
    som sagt, matte 2 läser du redan som obligatorisk kurs.
    Om du får godkänt betyg i matte 3, får du + 0.5
    Och godkända betyg i mod.språk 3och4 ger dig sammanlagt + 1,5 - så blir det max, 2.5.

    Du får gärna läsa info på gymnasieGuiden.se/merit

    • Anonym :

      Hej och tack för svaret! Okej, så i min gymnasieutbildning är engelska 7 (1,0), matte 2 (0,5) och moderna språk 3 redan "inräknat", dvs ingår som obligatoriska kurser för min inriktning. Ger moderna språk 3 inte något meritpoäng alls? Eller gäller det att jag lägger till moderna språk 4 som individuellt val för att få 2.5 meritpoäng? Så då blir det alltså: Matte 2b (0.5), Engelska 7 (1.0) och Moderna språk 4 (1.0), tillsammans 2.5? Tänker jag rätt?

      Om vi säger att jag lägger till moderna språk 4 eller matte 3 som individuellt val, krävs det då att jag "bara" blir godkänd i kursen för att få meritpoängen eller kommer de betygen att påverka mitt genomsnittsbetyg som jag sedan söker med till universitetet? Alltså om det spelar roll om jag får B eller D i matte 3 kursen exempelvis och jag vill ha så högt genomsnittsbetyg som möjligt?

    • Julia : Moderna språk 3 ger + 0.5 meritpoäng när du söker till de utbildningar på högskola som inte kräver mod.språk 3. De utbildningar som kräver mod.språk 3 är utbildningar till Språklärare och några av de Internationella program. Majoritet av högskoleutb.i Sverige kräver inte mod.språk 3 och i så fall ger godkänt betyg i den kursen + 0.5 meritp.
    • Julia : Om du ändrar dig och vill söka utbilnding på psykolog- eller på socionomprogrammet, t.ex , där matte 2 krävs för särskild behörighet, kommer du inte få meritpoäng för matte 2. Jag förstår av din fråga att du inte vill läsa mer matte än nödvändigt, så matte 3 kommer inte bli aktuellt för dig att läsa. Läs i så fall eng7 och moderna språk 3och4. Om det är inom individ.val eller programfördjupning eller U-kurser, utökade, utanför ditt program - kommer inte spela roll, meritp.räknas ändå på samma sätt!
    • Anonym :

      Jaha! Okej men så generellt sätt går det att sammanfatta det ungefär såhär: jag bör lägga till moderna språk 4 då jag redan har matte 2, engelska 7 och moderna språk 3 för att ha så goda chanser som möjligt att komma in på juristprogrammet?

      Vet du om detta också gäller för ekonomi programmet på högskola?

    • Julia : För ekonomiprogrammen på högskola krävs matematik 3 för särskild behörighet. Alltså utan godkänt betyg i matte 3 är man Obehörig. Och meritpoäng inom matte får man i så fall från matte 4 och högre mattekurser.
    • Julia :

      Du får gärna läsa info på gymnasieGuiden.se/merit

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'IT-konsult' (3 st.)

    • Anton

      Utbildningar för nätverksingenjörer?

      Hejsan! Jag går första året på tekniklinjen och är intresserad av att någon gång studera till nätverksingenjör på högskolan. Är lite nyfiken på vilka och var det finns utbildningar till detta. Jag har också sett mycket frågor om nätverkstekniker och undrar bara ifall det är samma sak som...

      Julia: : Hej Anton, en tekniker har ofta gymnasial eller yrkeshögskoleutbilding; en ingenjör kan ha både gymnasial, yrkeshögskole och högskoleutbilnding.  Eftersom varken sig "tekniker" eller... Läs hela svaret
    • Oliver

      Vilka kurser behöver man för bli IT-konsult?

      Hej Jag undrar vilka kurser man måste plugga i gymnasiet för att kunna bli antagen/jobba i IT branschen och för min del så vill jag jobba som IT-konsult och jag undrar också om man måste plugga olika kurser beroende på vad man vill arbeta som i IT branschen.

      Milla : : Hejsan!  För att kunna jobba som IT-konsult behöver du (nästan säkert) en eftergymnasial utbildning: på högskola eller på yrkeshögskola. Att få jobba som... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga