be

    Hej, jag läser nu fristående kurs i Engelska B som går på 30 poäng. Förra terminen läste jag Engelska A på 30 poäng, dock i en annan skola än vad jag läser nu. Planen är att börja läsa i hösten lärarprogramm inriktning gymnasiet. Det jag undrar om är hur många poäng jag behöver från de fristående kurserna för att komma in på KPU senare, efter jag är klar med 120 poäng? Totalt blir det 50 poäng när jag är klar i dessa två fristående kurs som gjorts nu, men har för mig man behöver 120 från en program, och 90 poäng för något annat. Tack för er tid!

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    KPU = kompletterande pedagogisk utbildning kan ha lite olika behörighetskrav, bl.a beroende på om man vill bli behörig lärare för grundskola- eller för gymnasiet. Det brukar krävas fler (ofta 30hp fler) högskolepoäng i varje ämne - för gymnasielärare. Sedan beror det också på om man ska ha det ämne som sitt "första" eller "andra" eller "tredje" undervisningsämne.
    Kort svar: bäst är det att se info på beskrivningen av KPU (behörighetskraven) på just det lärosäte dit du i första hand vill söka läsa KPU på. Och om det är oklart, fråga studievägledare som jobbar på just den utbildningen.

    Längre svar är rätt så komplicerat och innehåller många "om och men"...
    Smidigast är det att direkt från början komma in på Ämneslärarprogrammet. Om man inte vill eller kan göra det eller om man redan har många högskolepoäng i ämnena i vilka man vill bli behörig lärare, det är då vi rekommenderar kika på KPU-möjligheten.
    Gymnasielärare är i Sverige behörig att även undervisa i samma ämnen på högstadiet (7-9 åk i grundskola). Gymnasielärare brukar oftast vara behörig i 2 ämnen. Om engelska blir ditt första (huvudämne) och du vill bli gymnasielärare, behöver du ha 120 hp i engelska (och samtidigt också 90 hp i ett annat ämne, som blir ditt bi-ämne) och efter det söker du till KPU för gymnasielärare i de ämnena "eng + ännu ett ämne, ditt bi-ämne".
    För att kunna få lärarlegitimation (från Skolverket) behöver man i grunden ha Lärarexamen. Efter det att man fick ut lärarlegitimationen, kan man i efterhand ansöka om utökning av legitimationen, om man skaffar fler meriter, t.ex fler högskolepoäng.

    • : Hej, jag tackar för ditt svar. Tanken är att nu i höstas så kommer jag läsa historia inriktning gymnasiet, jag har nu redan läst klart Engelska A och strax B. Så om jag förstår det rätt, så blit det 120 HP i historian och 90 HP i eng som ett bi-ämne för att komma in ?
    • Julia : Två 30hp.kurser i engelska blir sammanlagt 60 hp. Du behöver alltså även läsa Eng C.

    Frågor och svar taggade med 'personliga kontakter' (3 st.)

    • Julia

      Hur tusan ska man få bli frisör?

      Hej! Jag har en mega stor dröm att få utbilda mig till frisör, känner ärligt att det är det enda som jag har sug för i livet just nu. Däremot så har jag redan en gymnasieutbildning på humanistiska programmet och i dagsläget en...

      Anna: : Hej Julia,du får söka till alla utbildningar som du vill komma in på. Om du blir antagen eller inte, kan inte jag svara på. Att hitta utbildning till frisör på komvux är svårt. Och... Läs hela svaret
    • Mona

      Lägga till vad som behövs ?

      Hej jag går i ekonomi juridik linjen och undrade om vad eller vilka kurser eller kurs jag behöver lägga till för att bli en evenemangs arrangerare. Liksom egen chef och ansvarig för att fixa evenemanger som konserter.

      Milla : : På din gymnasieskola kan du endast välja bland de valbara kurser som din skola kan erbjuda; vilka är de kurserna?  Efter gymnasiet kan du söka till högskola och/eller till yrkeshögskola ( se... Läs hela svaret
    • Maria

      Vad kan jag få för jobb efter utlandsstudier?

      Jag har studerat en full BA i Conflict Resolution i Nya Zeeland och ska nu flytta hem till Sverige igen. Vad för sorts jobb kan jag jobba med om jag läst kurser som Negotiation and mediation, Global conflict and peace, Borders and boundaries och International relations? Känns svårt eftersom att...

      Julia: : Hej Maria, tips till dig: 1. skriv in dig på Arbetsförmedlingen >>snabbt; AF kan ge viss hjälp i jobbsökandet; 2. kika på de platsannonser som ligger ute - bland annat... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga