be

    Hej, jag läser nu fristående kurs i Engelska B som går på 30 poäng. Förra terminen läste jag Engelska A på 30 poäng, dock i en annan skola än vad jag läser nu. Planen är att börja läsa i hösten lärarprogramm inriktning gymnasiet. Det jag undrar om är hur många poäng jag behöver från de fristående kurserna för att komma in på KPU senare, efter jag är klar med 120 poäng? Totalt blir det 50 poäng när jag är klar i dessa två fristående kurs som gjorts nu, men har för mig man behöver 120 från en program, och 90 poäng för något annat. Tack för er tid!

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    KPU = kompletterande pedagogisk utbildning kan ha lite olika behörighetskrav, bl.a beroende på om man vill bli behörig lärare för grundskola- eller för gymnasiet. Det brukar krävas fler (ofta 30hp fler) högskolepoäng i varje ämne - för gymnasielärare. Sedan beror det också på om man ska ha det ämne som sitt "första" eller "andra" eller "tredje" undervisningsämne.
    Kort svar: bäst är det att se info på beskrivningen av KPU (behörighetskraven) på just det lärosäte dit du i första hand vill söka läsa KPU på. Och om det är oklart, fråga studievägledare som jobbar på just den utbildningen.

    Längre svar är rätt så komplicerat och innehåller många "om och men"...
    Smidigast är det att direkt från början komma in på Ämneslärarprogrammet. Om man inte vill eller kan göra det eller om man redan har många högskolepoäng i ämnena i vilka man vill bli behörig lärare, det är då vi rekommenderar kika på KPU-möjligheten.
    Gymnasielärare är i Sverige behörig att även undervisa i samma ämnen på högstadiet (7-9 åk i grundskola). Gymnasielärare brukar oftast vara behörig i 2 ämnen. Om engelska blir ditt första (huvudämne) och du vill bli gymnasielärare, behöver du ha 120 hp i engelska (och samtidigt också 90 hp i ett annat ämne, som blir ditt bi-ämne) och efter det söker du till KPU för gymnasielärare i de ämnena "eng + ännu ett ämne, ditt bi-ämne".
    För att kunna få lärarlegitimation (från Skolverket) behöver man i grunden ha Lärarexamen. Efter det att man fick ut lärarlegitimationen, kan man i efterhand ansöka om utökning av legitimationen, om man skaffar fler meriter, t.ex fler högskolepoäng.

    • : Hej, jag tackar för ditt svar. Tanken är att nu i höstas så kommer jag läsa historia inriktning gymnasiet, jag har nu redan läst klart Engelska A och strax B. Så om jag förstår det rätt, så blit det 120 HP i historian och 90 HP i eng som ett bi-ämne för att komma in ?
    • Julia : Två 30hp.kurser i engelska blir sammanlagt 60 hp. Du behöver alltså även läsa Eng C.

    Frågor och svar taggade med 'söka till komvux' (3 st.)

    • Karre

      Kan jag läsa samma kurs samtidigt på komvux?

      Hej! Jag läser just nu Ma1b på komvux och blir klar i början av januari. Min fråga är om det är möjligt att ansöka till ma1b igen även om jag håller på att göra kursen nu? Sista ansökningen är den 27 november och kursen...

      Julia: : Hej,det finns inga regler som förbjuder göra ansökan till komvux. Du får göra ansökan, men det är mycket möjligt att du får avslag på din ansökan,... Läs hela svaret
    • Elev

      Fråga om komvux-kurser på avbrott?

      Hej! Jag har tidigare hos läst på komvux till undersköterska men behövde av personliga anledningar ta ett avbrott i studierna. Nu, efter ett tag, har jag velat ta upp plugget igen men jag har ett problem jag inte vet hur jag ska lösa, då alla kurser jag inte...

      Milla : : Du bör prata med Syv på komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Det är rätt olika hur olika komvux gör i detta fallet.
    • Hussam

      Plugga på komvux i maj ?

      Det finns kurser som startar 28 maj kan jag söka till de ändå om jag inte har fått mina betyg klart och skrivit ut mig från gymnasiet? för jag kommer bli klar i 8 Juni.

      Liselotte: : Hej Hussan,  Söka kan man alltid göra, men frågan är då om du blir Antagen. Om kurser på komvux börjar 28 maj, och du är 21 år gammal - då borde komvux kunna ta in... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga