Matilda

    Jag går i 8an och gymnasievalet börjar närma sig. Jag har länge velat bli arkitekt. Dock inte möbelarkitekt. Så jag undrar vilka linjer som passar bäst om man vill fortsätta en högskoleutbildning som landskaps arkitekt eller planeringsarkitekt. Jag vill också gärna veta vilka betyg som krävs i vissa ämnen för att kunna komma in på någon linje där man kan fortsätta utbilda sig till arkitekt efter gymnasiet. Tacksam för svar!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Matilda,

    du är mest intresserad av yrken Planeringsarkitekt>> och Landskapsarkitekt>>.

    Utbildningsutbud och behörighetskraven kan ändras. Du kommer att söka till en eftergymnasial utbildning först om fyra år och det är ganska så lång tid. ;)

    Men mitt råd är att du kikar på Teknikprogrammet>>, i första hand på inriktningen Samhällsbyggande & miljö>>. Jag tycker att det är den utbildning på gymnasiet som passar bäst inför dina framtida yrkesval.

    Ang. betyg så är det så att man deltar i Konkurrensen om utbildningsplats - gäller vid ansökan till gymnasiet och även till eftergymnasiala utbildningar, och det är därför bra att ha så höga betyg man kan få i alla kurser. Det är ju ingen som på förhand kan veta vilka betyg dina konkurrenter kommer att ha och konkurrera med!

    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

    Vänliga hälsningar

    ANNA

     

    Frågor och svar taggade med 'vilka betyg gäller vid antagning till gymnasiet?' (1 st.)

    • Linnea

      Vad händer med mitt gymnasieval?

      Om jag till exempel får A på alla ämnen på hösterminens betyg (den som ska sättas snart), och söker in på ett gymnasium och kommer in på den. Vad händer om jag inte orkar "kämpa" för att hålla kvar betygen på A nivå, och istället sjunker till E nivå på alla ämnen. Kommer det att påverka...

      Milla : : Det är vårterminensbetyg som gäller och elever brukar i genomsnitt höga med 10 betygspoäng från höst till vår. Om du får mycket lägre betyg på våren riskerar du förlora din preliminära plats. Mvh Milla SYV

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga