Mendy
    Vet inte riktigt vilken linje jag tänker gå på fast funderar på International Baccalaureate. Nu undrar jag vad jag kan göra, vad jag kan bli i framtiden och om linjen är svår för mig som har rätt så goda betyg, alltså för det mesta C och B.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Mendy,

    det speciella med IB är några olika saker:
    - undervisning sker på engelska i alla kurser förutom då i Svenska;
    - utiblidningen är anpassad enligt de Internationella kraven - och "klassas" som en sort "utländsk utbildnding" i Sverige, alltså inte en svensk gymnasieutbildning; och med det finns det både För- och Nackdelar.

    Fördelar:
    man blir bra förberedd inför jobb eller studier utomlands pga språket: Engelska; och så vistas man i "internationell miljö" då det brukar finnas elever från olika länder (bl.a de vars föräldrar jobbar tillfälligt i Sverige); personal på IB-diploma program är van vid elever som söker högre studier i utlandet och kan ge mycket mer stöd och hjälp inför ansökan till utländska universitet, jämfört med en "vanlig svensk" gymnasieskola (i alla fall som oftast).

    Nackdelar:
    om man av ngn anledning inte uppfyller kraven och därför inte får Diplom i slutet av IB, då kan man tyvärr inte komplettera på komvux; utan man måste göra de så kallade "omprov" RETAKES och man får bara 2 chanser, inte fler. Och i så fall blir man sedan tvungen försöka komma in på en folkhögskola (Allmän kurs) och på ett läsår där försöka få Omdöme om grundläggande behörighet (detta i fall man vill bli behörig till eftergymnasiala studier).

    Du får gärna besöka IB-skolorna (det kan finnas vissa skillnader mellan olika IB-upplägg på olika gymnasieskolor, speciellt under första året). Lista på IB-gymnasierutb. i Skåne finner du HÄR.

    Studie- och yrkesvägledare
    • : Detta är ju bra att veta, tack så mycket för hjälpen!
    • Mikael : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!

    Frågor och svar taggade med 'firståendekurser' (2 st.)

    • V William

      Om firståendekurs ingår i ett program?

      Om jag skulle gå en friståendekurs, som sedan visar sig ingå i ett program jag tänker söka, vad händer då? Kan jag läsa kursen igen, även om jag redan har betyg i den?

      Milla : : Hej,jag tror du kan läsa kursen igen men varför skulle du göra det om du i stället kan läsa en annan kurs och få "nya, fler" högskolepoäng och mer kunskap och kan på så sätt antingen bredda eller fördjupa dig.
    • Enok

      Ansökning till utbildningar och kurser prioritering?

      Hejsan, Jag har för nu ansökt till några utbildningar men är intresserade av att ta en fristående kurs i envariablesanalys. Helt enkelt undrar jag hur prioriteringen av ansökningarna för kurser och program går till eftersom att dem hamnar på exakt samma lista när jag ansöker till dem på...

      Milla : : Hej Enok,svar på din fråga beror på om de utbildningar du söker till (kurser och/eller program) går på heltid eller på deltid. Både kurser och program kan ges... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga