1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Rakibul,
    olika personer har olika lätt/svårt för olika ämnen; det som är lätt för dig kanske är mycket svårt för mig... och tvärtom.
    Antar att du vill läsa på Komvux (eftersom du är 22 år). Komvux i olika kommuner erbjuder möjlighet att läsa Olika kurser - utbud av kurser är inte likadan i alla kommuner.
    Sedan är det också viktigt att veta - Varför du vill läsa, över huvudet taget? är det för att kunna ta ut Examensbevis? eller av en annan anledning?
    Om du vill läsa för att kunna ta ut examensbevis, så kanske du måste läsa just en viss kurs - för att uppfylla kraven.
    Har du tidigare läst på distans?

    Du får gärna berätta varför du vill läsa och varför läsa just på Distans samt i vilken kommun du är folkbokförd - eller boka tid med SYV på komvux för att diskutera saken.
    Bästa hälsningar
    ANNA
     

    Utifrån din kommentar, Gissar jag på att du saknar 100 poäng inför examensbeviset.
    Varför du vill läsa just på Distans eller om du läste på distans förut, fick jag inte svar från dig på...

    Om du inte vill/kan läsa på dagtid, finns det även "kvällstid" och "flex".
    Flex = flexibla studier (som kan erbjudas i olika former, ex. bokar man sig på lektionerna när det passar ens arbetsschemat eller att man läser på egen hand men har möjlighet att få handledning av lärare på skolan under vissa timmar varje vecka).

    • :

      Jag har uppfyllt alla krävande kurser. Jag vill helst undvika nån tungt ämne (onödig svårt)  på HT19. Jag tänkte läsa min modersmål men problemet är min hem kommun erbjuder inte dessa kurser. Min målet är uppfylla 2400 gymnasiet poäng. 

    • Anna : Om du vill ha betyg i ditt modersmål som du kan ta in i examensbevis, kanske du kan göra Prövningen? Betyg från prövningen kan tas in i examensbevis.
    • : Det gör inte heller i min hem kommun( Umeå)
    • Anna : Du är inte längre Gymnasieelev och har därför rätt att göra prövningar i hela Sverige; prövning behöver du inte göra just i den kommunen där du bor eller där du är folkbokförd.
    • :

      Jag undrar om man kan läsa naturkunskap 1. Även om jag har läst fysik1, kemi 1&2 och biologi 1.

    • Anna : Du kan på https://www.fragasyv.se/info/Ovanligasprak se på vilka gymnasieskolor som olika språk erbjuds - i alla fall enligt den info som vi har; listan stämmer inte alltid till 100 %, tyvärr. Om undervisning i en kurs erbjuds, måste även prövningar erbjudas - så svarar i alla fall Skolverket. Om du inte vill eller kan åka till en annan stad för att göra prövningen, kan jag förstå... men jag tycker det är bra att veta att du har Rätt att göra prövningar i hela Sverige.
    • Anna : Ang. läsa naturkunskap 1... Om komvux tar in dig på kursen, kan du läsa den, ja. Men du kan inte ta in betyget i Nk1 om du i samma examensbevis kommer ha betyg i fysik, kemi och biologi /detta för att innehåll i de kurser "överlappar" varandra - alltså det som ingår i nk1 har du redan läst och fått betyg på i de natur.vet ämnena/. Det är förbjudet att ha "samma kurs" (innehållsmässigt) i examensbeviset fler än 1 gång.
    • :

      Jag undrar vilken kommun som erbjuder bengaliska då? 

    • Anna : Det är möjligt att ingen kommun erbjuder bengaliska. Om inte det språket nämns i listan på ovanliga språk - länk som jag skickade tidigare - då har vi inte den info. Om du hittar info själv, var god tipsa oss! Lycka till!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'samhällbeteende' (5 st.)

    • Nejla?

      byta gymnasium?

      Hej! jag har ansökt om att byta gymnasium nu till nästa termin och har skickat en ansökan och min studieplan men jag undrar bara hur lång tid det brukar ta att få reda på om skolan har plats och när man får reda på om man kommit in?

      Milla : : Hej, tyvärr måste jag svarar att jag inte vet och inte kan svara på din fråga. Enligt den information jag har är den situationen som du fråga om "icke-reglerat", alltså inte finns... Läs hela svaret
    • Carina

      Byta ut betygen?

      Hej! Det är så att jag studerar linjen samhällvetenskap med inriktining beteende och har nu läst mer kurser än vad jag behöver. Jag har hört från många håll att man kan byta ut sin sämsta betyg med ett annat ämne man är lite bättre på. Så det ej drar ner mitt snittvärde. Min fråga till er...

      SYV-besökare: : Hej Carina det spelar stor roll HUR DITT EXAMENSBEVIS blir utformat, vilken/vilka kurser som blir markerade som "U", utökad kurs. Du måste prata med SYV på din skola, som kommer att ge förslag till rektor... Läs hela svaret
    • kristian

      Media eller Beteende-inriktning?

      Jag bytte nyligen till media-inriktningen och fick höra att det är en mer begränsad inriktning än beteende (färre jobb inom området). Är det sant att jag inte kan tex bli psykolog om jag går media-inriktningen? Alla svar blir bra! :)

      Milla : : Hej Kristian, du blir "lika behörig" till psykologprogrammet, oavsett inriktning på Samhällsvetenskapsprogrammet. Vad som skiljer inriktningarna åt kan du se i Programplanen för SA>>; och... Läs hela svaret
    • Nelly

      Ska jag gå samhäll beteende eller humanistisk kultur?

      Jag är intresserad av psykologi, litteratur, samhället och hur människan fungerar. Jag har funderat på om jag vill gå samhäll beteende eller humanistiska med inriktning kultur men vet inte riktigt. det känns som att samhäll är ett bredare program och att jag har fler alternativ sedan när jag går...

      Anna: : Hej Nelly! Jag förstår att du är intresserad av psykologi, litteratur, samhällsfrågor och hur människan fungerar - och de ämnena/kurserna finns (mycket riktigt) på olika gymnasieprogram, bl a på... Läs hela svaret
    • abir

      byta från sam-beteende till barn&fritid/handels&administration?

      Hej! kan man byta från samhäll-beteende till barn och fritid eller till handels i tvåan utan att behöva börja om? är det möjligt?

      Milla : : Hej Abir, det är I PRINCIP möjligt att byta program i tvåan utan att behöva börja om men för det krävs Rektors beslut om Individuellt anpassat program. Det du måste göra är att ta kontakt med... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga