Frida

    Hej!


    Jag vill bli gymnasielärare i svenska och engelska. Vilken gymnasielinje passar då bäst för mig och är det några kurser jag måste läsa till? Vilka är kraven för att senare komma in på universitetet? Hur hög är konkurrensen att sedan få jobb?


    Tack i förhand

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Frida, så roligt att du vill bli lärare! Det är stor brist på lärare i Sverige.

    Dock är vägen lång till att bli gymnasielärare. Efter gymnasiet tar ämneslärarprogrammet - för att bli gymnasielärare fem år (kanske t o m 5,5 år) på heltid på högskolenivå. Det är alltså först om tidigast 8 år som du ska söka jobb som gymnasieläare. Och på så lång tid är det i princip omöjigt att säga hur arbetsmarknaden kommer att se ut.

    Se exempel på utbildningen - här >> Behörighet som krävs är grundläggande behörighet med godkända betyg för särskild behörighet i Engelska 6 och Samhällskunskap 1b (men de kurser kommer att ingå som obligatoriska i alla högskoleförberedande gymnasieprogram), vilket betyder att om du kommer in på vilket som helst av de högskoleförberedande gymnasieprogram, behöver du inte tänka på att lägga till några speciella valbara kurser.

    Personligen tycker jag att det är bra att välja till Engelska 7 och några språkkurser som t.ex Retorik eller Litteratur - men det krävs inte för behörighet till Ämneslärarprogrammet för lärare i svenska och engelska.

    Bästa hälsningar

    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'teori' (3 st.)

    • Anders

      Företags/entreprenörs-utbildning högskola?

      Hejsan! Jag går i tankarna på att studera vidare och jag behöver hjälp att ta beslut. När jag tänker tillbaka på gymnasiet fanns det i stort sett ett ämne som var tillfredsställande, och det var när vi hade UF-företag, att få gå från brainstorming till försäljning av färdig produkt. Och jag...

      Anna: : Hej Anders,högskoleutbildnignar är i grunden Teoretiska. De kan innehålla en del praktik, men de innehåller alltid mycket mer teori än praktik. Att läsa långa komplicerade... Läs hela svaret
    • Daniel

      Revisor med filosofie kandidat?

      Hej! Jag har tittat lite närmre på en utbildning inom bygg- och fastighetsekonomi vilket efter 3 år leder till en kandidatexamen inom filosofie. Min vision är att kunna bli auktoriserad revisor med stora kunskaper inom bygg och fastighetsaffärer. Då är min följande fråga: Vilka kurser behöver...

      Milla : : Det är Revidorsnämnd som beslutar i frågan om auktorisation. Länk till deras hemsida finns i yrkesbeskrivningen revisor>> eftersom det är Revidorsnämnd som bestämmer , är det bäst att fråga dem direkt.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga