Wilma
    Jag ska snart välja gymnasium och funderar över vilken linje jag ska gå då jag vill bli rättsadvokat när jag blir större, just nu pendlar jag mellan Natur-Samhälle och Ekonomi-Juridik. Har det någon större betydelse om man väljer den ena eller den andra?

    Det som spelar roll för mig mellan dessa är att man i 3:an på den skolan jag funderar på att gå på kan välja en fördjupning.

    På Ekonomi-Juridik finns det Avvikande beteende där man fördjupar sig i hur kriminalitet, psykisk ohälsa och drogmissbruk uppstår och vad man kan göra för att förhindra det, då arbetar man med teorier om hur kriminalitet utvecklas och vad man kan se för mönster.
    Medans på Natur-Samhälle finns det Kriminalteknik där man fördjupar sig i kriminalteknik och även kriminologi där man fokuserar på orsaker till brottslighet och vilka faktorer man bör belysa för att minska kriminaliteten i samhället.

    Jag tycker själv att båda låter intressanta men undrar om de har någon betydelse vilket man väljer eller ifall det inte spelar någon större roll

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Wilma,

    Advokat är i grunden Jurist. Du behöver alltså komma in på juristprogrammet. Behörighet till juristprogramemt är Grundläggande behörighet + godkända betyg i samhällskunskap 1b och historia 1b. Såvisa man ej söker i AU-alternativt urval /vilket är ett undantag och erbjuds bara någon gång ibland/, så söker man med sitt Meritvärde och/eller med resultatet av Högskoleprovet.
    Man ska i vilket fall bli Behörig. Behöriga sökande deltar sedan i konkurrensen. Konkurrerar gör man med en "siffra" /meritvärde/ eller en annan siffra - resultat av högskoleprovet.
    Vilket program man läste på gymnasiet ser man inte i den "siffran" som man konkurrerar med.

    Så, i princip, så spelar det ingen roll - vilket program man, på gymnasiet, läser - bara man får höga betyg eller får högt resultat på högskoleprovet, för att komma in på juristprogrammet.
    Sedan, när man väl kom in på juristprogrammet, kan det bli lättare att läsa om man redan på gymnasiet läst många kurser i Samhällskunskap /ex. både samhällskunskap 2 och 3/ och Samhällsvet.specialisering /kriminologi/.
    Vänligen
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'robotik' (4 st.)

    • A

      Vad kallas yrket?

      Hej! Jag är väldigt intresserad av framtiden och allt som har med det att göra, alltså robotar och byggnader (teknologin). Jag vill jobba inom att planera och designa byggnader men samtidigt hålla på med robotar, men vet inte vad för yrke det är.

      Anna: : Hej A,du får gärna kika på många yrken på www.framtid.se - på den sajten finns det över 2.ooo yrkesbeskrivningar.Nya yrken tillkommer också! Vilka nya yrken ska tillkomma under kommande... Läs hela svaret
    • A

      Modernaspråk och meritpoäng?

      Hej, jag vill bli antingen arkitekt, ingenjör eller jobba med robotik i framtiden och vill gå i teknik, men är även intresserad av att läsa antingen japanska, koreanska eller kinesiska? Vilka gymnasiet erbjuder dessa språk och är det bättre att välja tex spanska eller hur påverkar det...

      Peter: : Hej A,meritpoängen för Moderna språk får man från nivå3. Alltså, om man fortsätter med samma språk som man läste på grundskolan, börjar man med nivå3,... Läs hela svaret
    • Josh

      Hur kan jag komma in?

      Hej för ett par månader sen fick en katalog från Mälardalens Högskola och det var ett program som väckte mitt intresse, det var robotik. Jag kände direkt att jag ville studera det. Fast det är ett par år kvar eftersom jag snart ska börja gymnasiet. Som det ser ut nu så har jag svårt med matte...

      Mikael: : Det är den här utbildningen, Civilingengörsprogrammet Robotik>> som du är intresserad av och du behöver läsa fysik,kemi och ganska mycket matte på gymnasiet, och jag rekommenderar... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga