Ali Ahmed Hagi
    Jag tog examen från mitt hemland som yrkeslärare 1988, men jag har jobbat som ämneslärare (engelska, matematik och vetenskap) i mer än 9 år i mitt hemland och i Jemen tills jag kom till Sverige. Därefter blev jag modersmålslärare i Motala kommunen i 3 1/2 år. Nu jobbar jag som personlig assistent i mer än 8 år. (okså Kan jag ansöka VAL -program eller ULV-program?)
    Obs: Mina kvalifikationer från mitt hemland blev inte godkända av UHR eftersom de inte kunde nås mitt universitet pga mitt lands inbördeskrig.

    2 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,

    du kan söka jobb som lärare, trots att du /som det ser ut idag/ ej kan bekräfta att du är utbildad Lärare. Det är lärarbrist och även obehöriga lärare kan /ofta/ få jobb, i alla fall vikariat eller andra sorters tillfälliga anställningar.

    Angående VAL - så gäller följande:
    Inom VAL kan personer som arbetar som obehörig lärare komplettera för att nå lärarexamen. Utbildningen omfattar som mest 120 högskolepoäng och det krävs tidigare högskolestudier för att bli antagen. ... Som jag förstår din situation, så arbetar du idag inte som lärare; och det går inte bekräfta att du har läst på högskolenivå i ditt hemland (pga du ej har med dig de betyg som skulle bekräfta det); har du läst på högskolenivå i Sverige?

    Angående ULV - så gäller följande:
    ULV_Utbildningen vänder sig till de som har:
    Minst en 2-årig utländsk avslutad lärarexameneftergymnasial nivå
    och godkänt betyg i
        Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 eller motsvarande, alternativt har godkänt resultat i TISUS-testet (dvs är behöriga, vad gäller svenska språket, att läsa på högskolenivå).
    Du får givetvis vända sig direkt till de utbildningsansvariga i VAL och/eller ULV, men som det ser ut för mig, så är du inte behörig till ngt. av de utbildningar (om de kan göra ett undantag, vet inte jag - det får man fråga dem direkt).

    ***
    Ett annat alternativ som du kan titta på är att söka till >> yrkeshögskola - utbildning till lärarassistent eller studiehandledare.

    ***
    Det finns även andra yrken som jobbar i skolan - bland annat Skolvärd/skolvärdinna, Skolmåltidsbiträde, Utbildningsadministratör, Vaktmästare.

    • : Tack så mycket om ditt omedelbara svar. Kan du dock berätta för mig hur man ska vara bibliotekarie.
    • Anna : Kika gärna på https://www.framtid.se/yrke/bibliotekarie
    • Anna : För att bli bibliotekarie utbildar man sig inom högskolan och läser biblioteks- och informationsvetenskap. Bibliotekarieutbildningen tar tre till fyra år och leder fram till kandidat- eller magisterexamen. Utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap finns även som distansutbildning på halvfart.
    • : Tack så mycket.
    • Anna : Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Ali,
    yrke speciallärare kräver i Sverige en vidareutbildning (speciallärarprogrammet), som ges för behöriga Lärare.
    Ofta krävs det att man efter det att man fick sin lärarexamen, även ha arbetat i ett par år som lärare (efter lärarexamen). 

    Det går snabbare att bli lärare i engelska; det kan man bli - om man har tur och läser på heltid - på endast 3 år. Sök läsa engelska A, B och sedan C på högskolenivå; kurserna kan heta Engelska I, II och III /det är 90 högskolepoäng inom engelska, som motsvarar 3 terminers studier på heltid, som du behöver skaffa dig/. Sedan, om du har tur, kan det finnas KPU (kompletterande pedagogisk utbildning), där de tar in med endast ett undervisningsämne. 
    KPU är utbildning på 90 hp (3 terminer på heltid eller 6 terminer på halvtid). 

    Frågor och svar taggade med 'kvittens' (3 st.)

    • Adrian

      Får jag reda på om kvittensen kommer fram rätt?

      Hej, jag har precis fyllt i mina val och skrivit ut kvittensen som jag nu senare har skickat iväg... men jag är lite orolig över om det kommer fram rätt eller inte, brukar man få reda på om det har kommit fram eller inte? Vet att det är en dum grej att...

      Julia: : Hej Adrian,olika gymnasieantagningskanslier och ibland även olika skolor inom samma upptagningsområde kan hantera gymnasieantagningen på lite olika sätt... därför måste du... Läs hela svaret
    • Pelle

      Kan man avbryta ansökan att byta gymnasie?

      Hej, igår gjorde jag en ansökan att byta linje på gymnasiet och syven har skickat in kvittensen, men nu ångrar jag mig. Måste jag gå på linjen nu om jag blir antagen eller har jag möjlighet att tacka nej?

      Julia: : Hej Pelle,prata gärna med den SYV-en som skickade in "kvittensen", men allmänt gäller att du som elev har rätt att fullfölja den utbildning där du är ANTAGEN /såvida du inte skolkar för mycket/.VänligenJulia syv
    • Ladan

      Behöver jag göra en ny kvittens?

      Vad händer om du loggar in i din ansökan efter att du har gjort kvittensen utan att du har klickat på "öppna ansökan"

      Milla : : Hej Ladan,  jag tror inte det händer ngt. alls. Men om du är orolig och vill få ett definitivt svar, råder jag dig kontakta personal på ditt antagningskansli. Vilket är just "ditt... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga