said
    Hej!
    Jag går på folkhögskola och började allmänkurs som motsvarar gymnasiet men förutom att man får grundläggande behörighet finns inte andra möjlighet tex att få särskilda behörighet. Jag vill bli läkare eller ingenjör men på min skola folkhögskola man läser inte dessa ämne biologi kemi och fysikoch matte 4. Jag undrar därför om det är möjligt att läsa en kurs på distans eller flexkurs på varje samtidigt som jag läser gymnasiet/allmänkurs. Vet inte på riktigt vad är flexkurs?! men min är går att läsa på annan skola samtidigt som man läser folkhögskola allmänkurs eftersom jag vill efter min tre år att bli klar allt och få grundläggande och särskild behörighet.
    mvh/Said

    3 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Said!

    Vilken FolkhögskoIa Iäser du på?

    Det är rätt så ovanIigt att man på en folkhögskola inte kan läsa gymnasiala kurser i kemi, fysik och biologi. Det kanske är så att du just nu inte läser dem, men kan läsa dem senare?

    "Flex"kurs är = flexibel undervisning, dvs att man kan vara på lektioner ibland, och kombinera med självstudier (det kan också kallas för "halvdistans"). Flex-undervisning passar om man t.ex arbetar skift (ena veckan arbetar på förmiddag och nästa vecka - på eftermiddag) och då kan man inte gå i skola varje vecka på dagarna eller på kvällarna, för man missar i så fall hälften av lektionerna... eller om man reser i jobbet ofta (på tjänsteresor).

    Var skulle du läsa distans eller flexkurser? För komvux är du får ung ännu. På komvux ska du kunna läsa tidigast från 1 juli det kalenderår som du fyller 20 år. Eller om du redan är klar med gymnasiet, om du får omdöme från Folkhögskolan att du läste i 3 år på gymnasial nivå - då kan du sedan läsa på komvux.

    Om du svarar ang. vilken folkhögskola du läser på nu, kan vi undersöka om det skulle gå för dig att läsa kemi, fysik och biologi på din folkhögskola inom din 3-åriga gymnasiala utbildning på den allmänna linjen.

    Hälsningen

    Mikael SYV

    • : Jag går en folkhögskola som heter Västanviks folkhögskola och ligger i Leksand. Skolan fokuserar på språk och och är avsett till döva och hörselskadade. Jag själv är själv hörselskada och min störst anledning att jag är här är att jag börjat lära mig teckenspråk i början av året men nu började nyss allmänkurs parallellt med teckenspråk. Jag behöver läsa ämnena jag skrev ovan för få särskild behörighet eftersom skolan är ovanlig så finns inte här de ämnena jag behöver förutom grundläggande behörighet. Om det är möjligt vill jag läsa flexkurs, inte många kurser utan en eller två per år. Det skolor i Leksand och Rättvik som har dessa kurser kanske men jag vet inget om dem. Jag vet inte också om det funkar eller får läsa en kurs samtidigt man läser gymnasiet. Behöver många tips, tack
    • : Finns det inget svar som passar min fråga. jag är tacksam den svaret men fråga är obesvarad är å tacksam om nån svarar.
    • Milla : Jag har nu skrivit ett nytt svar till dig. :)
    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Said,

    du läser nu på Västanviks folkhögskola>> och vi ska undersöka om det är möjligt att läsa fysik, kemi och biologi på den folkhögskola.

    Men om vi säger att det inte är möjligt, så kanske du kan koncentrera dig på studier i andra ämnen så länge - på de kurser som du läser nu, så att du har goda kunskaper och "höga betyg" i dem. På folkhögskola får man inte "betyg" utan omdöme, men det är bra att ha högt omdöme /4 är högsta möjliga omdöme/ - om man med det omdömet ska kunna konkurrera om plats på läkarprogrammet eller på civilingenjörsprogrammet.

    För behörighet till Civilingengörsprogrammet behöver du oftast inte läsa biologi på gymnasial nivå.

    Om du läser på heltid nu, så kanske det räcker "just för now" i alla fall... du måste ju också ha fritid, vila dig och sova tillräckigt mycket. Kunskaperna måste också få tid och möjligt att "sätta sig", eller "sjunka in" som man ofta säger... dvs man kan inte köra "korvstoppning", bara mata sig med information hela tiden... på så sätt kan man bli överansträngd och t o m sjuk.

    Du kan givetvis bedriva självstudier vid sidan av de studier som du har på din folkhögskola.

    Inom matematiken finns det en mycket bra hemsida - www.matteboken.se och för behörighet till läkarprogrmmet behöver du godkänt betyg i matematik 4.

    Kemi, fysik och biologi kan du börja läsa på egen hand. Låna böcker på biblioteket. Och sedan när du kommer in på kurser i de ämnena, blir de lättare att läsa och så kan du säkert också få högre betyg, om du skaffar dig bra/stabila förkunskaper i de ämnena redan nu.

    Om man skaffar sig kunskaper på egen hand, kan man sedan göra Prövningar och få betyg.

    Jag hoppas mitt svar blir på något sätt till hjälp! Jag ska också försöka få svar från din folkhögskola om det är möjligt att läsa fysik, kemi och biologi på din folkhögskola.

    Återkommer när jag vet mer!

    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare
    • : Tack så mycket, bra tips. mvh/Siad
    • Mikael : Jag vill också tipsa om Specialpedagogiska Skolmyndigheten http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/specialpedagogiska-skolmyndigheten där du kan ansöka om tolkhjälp (teckentolk), när du ska studera vidare. Ett annat tips: på 8 st. folkhögskolor finns det idag "Naturvetenskapligt Kompletterings år". Men tyvärr erbjuder inte de skolorna undervisning i teckenspråk. Men när du har lärt dig teckenspråk och har fått grundläggande behörighet på gymnasienivå kan du läsa på en av de folkhögskoIorna. Du kan också på komvux komplettera med naturvetenskapliga ämnen och även på ett naturvetenskapligt basår på högskola/universitet.
    • : Tack så mycket för mycket bra tipsen.
    • Mikael : Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Said,

    vi har undersökt det och du har rätt: din folkhögksola kan inte i dagens läge erbjuda undervisning i de ämnena som du önskar läsa. Det bekIagar vi, men vet inte riktigt vad man kan göra åt saken.

    En väg att gå är att först lära sig alla de andra ämnena, som du ändå behöver och se sen var du kan läsa fysik, kemi mm.

    Jag råder dig också prata med Kurator på er fokhögskola, som även har uppdrag att ge studie- och yrkesvägledning. Kurator/SYV på din folkhögskoIa kanske har erfarenhet av liknande frågor. Hen borde också kunna svara om din skola kan köpa någon extrakurs för dig från någon annan skola. Om inte hen själv får bestämma det, så kan han "ta med sig den frågan" till rektor på foIkhögskola.

    Om inte din folkhögskola kan köpa undervisning för dig i de ämnena, som fysik och kemi på någon annan skola, så kanske kan dem i alla fall hjälpa dig att skaffa läroböcker, så att du själv kan bedriva studier /självstudier/ i de ämnena?

    Mitt råd är alltså att du lär sig mycket och bra i alla de ämnena som du läser nu + att du pratar med kurator/syv på din folkhögskola!

    Lycka till!

    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'rätt att göra prövning' (10 st.)

    • Elev

      Kan man göra betygsprövningar i flera kommuner på en termin?

      Jag tog studenten nu innan sommaren och vill höja mina betyg med prövning till vårens universitets ansökning. Söker man om prövning idag står det att man endast kan göra två stycken under hösten (bor i helsingborgs kommun), men jag vill...

      Peter: : Hej Anar,du kan anmäla dig i alla de kommuner som finns i Sverige, behöver inte vara där du bor eller där du är folkbokförd. Om din hemkommun har begränsat till... Läs hela svaret
    • Nour

      fråga om prövning?

      Hej! jag är en 20 årig elev som går andra året gymnasieskolan inom naturvetenskaps inriktning. jag har några betyg i års kurs 1 som inte var hyfsat bra och som jag vill göra om. Jag har hört att inom skollagarna får man inte göra prövning i den kurs man har fått betyg på tills man tar...

      Mikael: : Hej,gymnasieelever får göra prövningar endast på sin egen skola och endast i 2 fall: om eleven fick F i en kurs hen läste på gymnasiet eller om undervisning i en obligatorisk kurs inte kunde erbjudas.Du... Läs hela svaret
    • Mikaela

      Rätten till prövning ?

      Hej, Jag bor inte längre i Sverige men skulle vilja läsa upp ett ämne från gymnasiet. Har jag rätt att göra detta trotts att jag inte längre är skriven i Sverige ? Eller måste jag vara bokförd i Sverige ? Jag läste någonstans att jag kan betala för en prövning som jag förbereder mig...

      Milla : : Hej Mikaela,info om prövningar finns på Skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/provning-av-elevers-kunskaperNär vi tidigare frågat Skolverket ang. just det - kan en person som inte är... Läs hela svaret
    • Anonym

      Kommer rätten att få skriva prövning troligtvis alltid att existera?

      Hej, min fråga handlar om ett framtida scenario. För tillfället har man rätt att skriva prövning för att höja sina betyg och på så sätt öka sina chanser att bli antagen till en högskoleutbildning. Hur blir det om reglerna ändras och prövningar inte längre tillåts för betygskonkurrens? Tror ni...

      Julia: : Hej Anna,"satta" betyg gäller tillsvidare, oavsett om man fick betyget i slutet av en läst kurs eller genom prövning. Och att prövningar skulle "försvinna",... Läs hela svaret
    • Ahmed

      Kan man göra prövning i moderna språk i en annan kommun?

      Hej hej hallå! Det Ahmed, 21 år gammal, går naturvetenskapliga programmet i Karlshamn- Blekinge. Jag går sista året och vill göra en prövning på arabiska steg 4 och 5 i en annan kommun eftersom vår skola erbjuder bara arabiska moderna...

      Anna: : Hej Ahmed, för godkänt betyg i moderna språk 3 /arabiska eller något annat språk/ får du 0.5 i merit. Inom MODERNA SPRÅK kan man som max /maximal/ få 1,5... Läs hela svaret
    • Michaela

      Prövning på annan skola?

      Jag är angelägen om att läsa Franska 3 och önskade läsa kursen som utökad, men det visade sig att min skola inte kommer att erbjuda kursen till hösten. De kan heller inte svara på om de kan låta mig göra en prövning på skolan, och jag undrar därför om man kan få göra prövning någon annanstans?...

      Melina: : Hej Michaela!   Vad tråkigt! Skolan kan bara erbjuda dig göra en prövning på skolan om skolan erbjuder franska 3 vilket inte är ditt fall.  Enligt skolverket: Även den som inte är... Läs hela svaret
    • Konrad

      Är det möjligt att läsa en kurs efter godkänd prövning i kursen?

      Såvida jag förstått är det tillåtet att läsa en kurs som man fått F i en gång till. Är detta korrekt?

      Fortsättningsvis undrar jag om det är möjligt att först utföra en prövning i en kurs (t.ex. Matematik...

      Daniel: : Hej Konrad, jag ser att du är 17 år. Det är viktigt med din ålder ... därför att det inte är samma regler för prövningar och... Läs hela svaret
    • Sandra

      Kan man göra prövning fast man bor utomlands?

      Hej! Jag läste hotell och restaurang och gick ut gymnasiet 2013. Jag gick även en utbildning på komvux 2014-09-01-2015-04-26 och fick då ytterligare 800 gymnasiepoäng. När jag läste på hotell och restaurang programmet så gick jag ut med 2550 poäng men när jag räknar ut de godkända betygens...

      Liselotte: : Hej Sandra, om du har just ett slutbetyg från 2013, då gäller det som står på den här sidan på Antagning.se>> och det står att för att ha Grundläggande behörighet, måste du i så fall ha
    • oliver

      Angående prövning i gymnasiet?

      Hej. Jag vill förstå lite vad skolverkets lag betyder. Det står så här: densom inte är elev i gymnasieskolan men som vill ha betyg därifrån har rätt att genomgå prövning i alla kurser som får finnas på ett nationellt program, men inte de kurser som bara får anordnas på...

      Mikael: : Hej Oliver! Vi har kontaktat Skolverket angående Prövningar och fick svar som vi sammanställde på den här sidan: http://www.fragasyv.se/info/provning Det som Skolverket säger är att - gymnasieskola eller Prövningsenheten... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga