1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Sara,

    jag råder kontakta Antagningskansliet - i den delen av Sverige där personen vill läsa; kontaktuppgifter till alla gymnasieantagningskanslier finns på http://antagningskanslier.se

    Ett annat råd är att prata med socialtjänsten i den kommunen där personen vill gå på gymnasiet; du kan t.ex ställa en "allmän fråga" till socialtjänsten - om hur man går tillväga i just den kommunen, där personen vill läsa?

    Vänligen

    L.

    Liselotte

    Se om info på www.skolverket.se/regelverk/mer-om-skolans-ansvar/papperslosa-barn  och/eller på

    www.skolverket.se/om-skolverket/publikationer kan bli till någon hjälp. Studierna måste påbörjas innan personen fyller 18 år, fick vi svar från skolverkets upplyssningstjänst.

    Om personen som din fråga handlar om går på grundskolan, kan personal på grundskolan hjälpa till - i första hand SYV, kurator men även klasslärare/mentor och skolsköterska och även rektor kan vara behjälpliga.
    Om hen inte går på grundskola, är då fråga om hen har tillräckliga kunskaper för att kunna läsa på gymnasiets nationella program. Det är kanske Introduktionsprogrammen >> som hen kan i så fall läsa på?

    Frågor och svar taggade med 'PTP' (2 st.)

    • Hanna

      Jobba direkt efter Psykologexamen?

      Hej! Jag funderar på att börja studera på psykologprogrammet i Sverige. Jag studerar just nu på programmet utomlands, har svensk gymnasieexamen. Min fråga är om man får sin titel direkt i Sverige och kan börja jobba så fort man tagit examen?

      Anna: : Hej Hanna,Se info i presentationen PTP-psykolog. Där kan du se att minst 1års tjänstgöring efter psykolog-examen och innan man kan få legitimation beviljad av soc.styrelsen krävs.
    • Elin

      Vad är skillnaden på ett kandidatprogram och ett vanligt?

      Hej! Jag går just nu i trean på gymnasiet och håller på och kollar på olika högskoleutbildningar. Jag skulle vilja plugga psykologi och undrar vad ett kandidatprogram är? Den är ju kortare än ett vanligt psykologprogram och undrar om man i såfall inte blir utbildad psykolog efter de tre åren?...

      Milla : : Hej Elin, Psykolog i Sverige är ett av de så kallade legitimationsyrken, så om man vill bli legitimerad psykolog är det strikt reglerat hur man kan bli det: man måste... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga