Merna
    Hej. Jag har lite frågor angående högskoleprovet.
    Om man är behörig till en viss utbildning men har väldigt låga betyg snitt kommer man då in med sitt högskoleprov om man får det som krävs för utbildningen ? Är man då med i två urvalsgrupper men man kommer bara in med hp resultatet i detta fall då ?

    Min andra fråga är har de gjort ett gräns resultat som man måste få på högskoleprovet för att överhuvudtaget kunna komma in på högskolan eller varierar det från utbildning till utbildning? För jag fick veta att högskolan begär nu att för att ens kunna konkurrera om ett plats så måste man få 0,5 på hp provet eller högre oavsett utbildning, stämmer det ? Men när jag kollar statistiken på höstterminen 2015 så varierar det på hp resultat från skola till skola. Jag är intresserad av förskollärare.

    I mitt fall så pluggar jag upp mina betyg på komvux nu och är intresserad av förskollärare. Kan du kolla om det finns en viss gräns eller om det är möjligt att komma in med hp istället för betyg om man har låga betygsnitt. Jag är så vilse.
    Tacksam för dina svar.

    Mvh

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Merna!

    Så roligt att du är intresserad av yrke Förskollärare

    Jag tycker att du borde anmäla dig till högskoleprovet och göra ditt bästa på provet - det är det viktigaste. Du konkurrerar sedan i minst två urvalsgrupper - i betygsguppen och i HP-gruppen. 

    Ett visst antal platser reserveras för dem med giltigt resultat av högskoleprovet och de som har högst resultat av HP, kommer in. Sedan ser man var gränsen "hamnade". 

    I vilken stad vill du söka Förskollärarutbildnignen? Bra om du kan söka i flera olika städer - då har du flera chanser att komma in.

    Utbildning till förskollärare finns på många olika orter och bl a finns den på Distans. 

    Se på vilka orter som den utbildning erbjuds och det är mycket bra om du kan planera söka till flera av dem (så många som möjligt).

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

    Bästa hälsnignar / lycka till med dina studier!

    ANNA

    Hej igen!

    Vi tar exempel: om det finns 100 utbildningsplatser på en högskoleutbildning. Och 40% av dem är reserverade för dem, som konkurrerar i HP-gruppen... då har vi 40 utbildningsplatser för personer som har ett giltigt resultat av Högskoleprovet.

    Och vi säger att 10 av dem fick 2.0 på Högsskoleprovet,

    och 20 av dem fick 1,5 på högskolerpovet

    och 5 av dem fick 1,2 och ännu 5 - fick 1.0... och sedan är det många som fick 0.9... 0.8... och mindre... och du till exempel får 0.5.

    Eftersom det finns 40 platser och det finns fler än 40 personer som fick minst 0.5 på högskoleprovet, uppstår det konkurrens. De med högsta resultatet kommer in först och sedan så längre platserna räcker. När platserna är slut, konstaterar man att "den sista som kom in hade t.ex 1.0". 

    Hur skulle du själv göra? Om du har ett begränsat antal platser - vem skulle du ta in? Man kan inte ta in fler än 40 personer om det finns 40 platser. 

    Gränsen på över 0,5 på högskoleprovet handlar om att högskolorna inte vill ta in personer som har lägre resultat än det som man kan få genom att "vilt gissa", kryssa "vart som helst" i de fyra svarsalternativen.

    Då kan man göra så här - att om de inte finns tillräckligt många sökande som har högre än 0.5 på HP, kan man i så fall omfördela platserna så att Betygsgruppen får fler platser. Du kommer att konurrera både i betygsgruppen och i HP-gruppen. Du har två chanser att komma in.

    Jag vill också passa på och tipsa dig om yrkeshögskoleutbildningar - Pedagogisk vägledare, Stödpedagog, Integrationspedagog och Behandlingspedagog. Hela utbudet av yrkeshögskoleutbildningar ser du på www.yhguiden.se

      

    • : Min andra fråga är har de gjort ett gräns resultat som man måste få på högskoleprovet för att överhuvudtaget kunna komma in på högskolan eller varierar det från utbildning till utbildning? För jag fick veta att högskolan begär nu att för att ens kunna konkurrera om ett plats så måste man få 0,5 på hp provet eller högre oavsett utbildning, stämmer det ? Men när jag kollar statistiken på höstterminen 2015 så varierar det på hp resultat från skola till skola. Jag är intresserad av förskollärare.
    • : och vad menar du med att de med högst hp resultat kommer in. så om det krävs 0,5 på hp provet och jag får 0,5 men någon annan får 0.6 blir den personen prioriterad innan mig ? jag förstod inte varför är det så om jag får det som krävs
    • Anna : Det varierar från utbildning till utbildning. 0.5 får man om man Gissar (chansar) - för att det finns 4 alternativ och om man sluter ögonen och kryssar "vart som helst" bör man enligt sannolikhetslära (slumpen) - få 0.5 (av 2.0 möjliga). Jag ska nu utöka mitt svar till dig, se ovan om en liten stund. :)
    • : Okej så du menar att det varierar från skola till skola. vissa skolor har lagt en gräns på hp poäng och vissa inte ? eller hur? och du menar även att om det krävs 0.5 för en viss utbildning och jag får 0.5 men alla andra får högra så prioriteras de ellerhur ? men när man ser statistiken så ser man att vissa utbildningar har krävts 0.3 osv. hur mycket kräver man på hp för förskollärare kan man se det eller det varierar? jag får fort inte grepp på tanken
    • : Hej. jag undrar vad krävs det för resultat på högskoleprovet om man tillexempel vill bli förskollärare? hur kan jag se vad som krävs för olika utbildningar? man kan se att det krävs olika från skola till skola i statistiken men visst ändras det här varje år ? hur ska man tänka ? mvh
    • Liselotte : Du kan inte påverka var gränsen "hamnar" på HP. Du kan bara göra ditt bästa när du skriver högskoleprovet. Hur många gånger har du gjort högskoleprovet hittills? För varje nästa gång brukar man få högre resultat på hp.
    • Liselotte : Bra info om högskoleprovet finns på http://studera.nu/hogskoleprov/anmalan-och-information-om-provet/allt-om-hogskoleprovet/
    • : okej. Men hur kan man då se på statistiken olika hp gräns för varje år. hur räknar de till det.
    • Liselotte : Det är Antagning.se som räknar ut antagningsgränser och det kanske är bättre att du frågar dem direkt. Då får du info från experterna direkt (utan omvägar) - här https://www.antagning.se/sv/Vanliga-fragor/ kan du se tel.nr och mellan kl.9 och 16 på vardagar kan man Chatta med dem på Antagning.se
    • : okej. men om jag har låg betygsnitt men är behörig i vilka urvalsgrupper hamnar jag? och hur kan man veta hur hög betygsnitt man behöver ha för varje utbildning?
    • Milla : jag skriver nu ett nytt svar till dig.
    Läs alla kommentarer
    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Merna!

    Om man är behörig, oavsett betygssnittet (låg eller hög) - prövas man i en eller flera Betygsgrupper.

    Om du har kompletterat efter gymnasiet, då prövas du bar i BII urvalsgruppen.

    Om du inte har kompletterat efter gymnasiet, prövas du i BIex eller BI eller i båda dem grupperna.

    Om du har ett giltigt resultat av Högskoleprovet, prövas du då även i HP-urvalsgruppen.

    Man kan, alltså "komma in på samma utbildning flera gånger samtidigt" - i HP-gruppen och i en eller flera betygsgrupper. Men man får givetvis ändå bara en plats på utbildningen! :)

    Det du som sökande behövet tänka på att följande:

    1) bli behörig till den utbildningen du söker

    2) få så höga betyg du kan

    3) göra högskoleprovet och få så högt resultat på HP du kan få

    4) söka i tid (innan 15 april)

    5) komplettera din ansökan med betyg (om inte din ansökan är komplett redan när du söker innan 15 april). I år blir kompletteringsdatum 20 juni 2016. 

    Om du gjort allt detta (se punkterna ovan) kan du inte göra mer och det är då bara att hoppas att du kommer in.

    Samtidigt som du söker till högskola, kan du också söka till många olika yrkeshögskoleutbildningar samtidigt. Din ansökan till högskola påverkas inte att att du söker till yrkeshögskola. Det är helt separat och oberoende av varandra.

    Varför är det bra att söka till flera olika (så många som möjligt) utbildningar samtidigt? Jo, får att det är bättre att få flera utbildningsplatser, så du kan välja sen. 

    Säg, att du bara söker till Förskollärare och inte skulle komma in. Då står till du till hösten utan någon utbildningsplats. Och vad gör du då? 

    Därför råder jag dig att kika på www.yhguiden.se och välja några YH och göra några ansökningar.

    Du kan också söka flers alternativ till högskola (upp till 20 olika samtidigt). Du kan söka till alla de olika förskollärarutbildningar på alla orter där utbildning ges och/eller andra högskoleutbildningar.

    Hoppas mitt svar tillför ngt och blir till nytta för dig!

    Lycka till!

    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare
    • : Hej. Tacksam för ditt svar. Det som gör mig förvirrad är att man bör veta hur mycket man ska få så att man kan satsa på det när man gör högskoleprovet. Men vad säger statstiken hur räknar de där? För där kan man se att vissa har kommit in i väldigt låga högskolepoäng hur räknar de det
    • Anna : Jag råder dig boka tid med SYV på komvux (där du läser nu). Du kan också ställa din fråga till Antagning.se - chatta med dem t.ex nu... chatt är öppen en halvtimme till och öppnar imorgon kl.9 igen. Det är Antagning.se som räknar och det är bäst att du frågar dem direkt. SYV på komvux där du läser kan kanske också försöka förklara för dig hur det funkar. Läs också igenom våra tidigare svar till dig, där svar finns. Det är en komplicerat svar på din fråga med många "om" och "men". Det är svårt att förstå hur det funkar och lika svårt att förklara på ett begripligt sätt. Testa fråga SYV på din komvux och Antagning.se och vi håller tummarna för att de lyckas förklara på ett bättre sätt än vi har lyckats med här på Fråga SYV.

    Frågor och svar taggade med 'träning' (4 st.)

    • Sandra

      Behöver man ha en utbildning för att få leda danstränings-grupper?

      Hej! Behöver man ha en utbildning för att vara gruppinstruktör för en mindre grupp människor på sin hemmaort. Jag vill dra igång en grupp som kan träffas och träna mha dans någon gång i veckan. Jag har ingen utbildning till...

      Julia: : Hej Sandra,jag ringde till Skatteverket och ställde din fråga. Det verkar vara rätt så krångligt... framförallt med skatter. Om du har för avsikt att... Läs hela svaret
    • Johanna

      Börja distansgymnasium?

      Hej! Just nu går jag åk 2 samhälle beteende. På fritiden tränar jag brottning ungefär 5 ggr per vecka och skulle vilja bli riktigt duktig på det då det är vad jag brinner för. Det enda med skolan jag gillar just nu är sociologin och psykologin. Stressar super mycket i veckan då det känns som...

      Julia: : Hej Johanna, jag tror jag förstår vad du menar. Sök till Korrespendensgymnasiet>>, är mitt råd till dig. Nu kan man söka till vårterminen på Korr. Tips: du kan kanske ta med dig... Läs hela svaret
    • K

      Plugga hemifrån i nian?

      Jag undrar om man kan plugga hemifrån om man går i nian så som man kan göra på gymnasiet. Jag trivs inte alls i klassen/skolan, jag gör nästan vad som helst för att stanna hemma. och eftersom jag inte trivs så lär jag mig inte så mycket heller. och har tänkt på det ett tag, så tänkte höra om...

      Milla : : Hej K, jättetråkigt att du inte trivs och inte viII gå tiII skoIan. Jag undrar om du har pratat med Kurator och andra personer på din skoIa? ...tyvärr så finns det inte en genereII rättighet... Läs hela svaret
    • Agnes

      Finns det några aktiva yrken?

      Hej! Jag tycker väldigt mycket om att röra på mig och gillar att sporta. Men jag vill inte satsa på min idrott på det sättet. Finns det något yrke där man rör på sig/är aktiv etc., alltså inte kontorsarbete? Har bra betyg, om man får säga det själv och funderat på att gå sam/hum på gymnasiet.

      Mikael: : Kan lärare i idrott och hälsa vara ngt som passar dig? Andra yrken där man rör på sig ganska mycket är förskollärare>>, trädgårdsmästare>>, ... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga