1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Arzu!

    Din "gamla skola" har inte några skyldigheter att hjälpa dig med prövningar. Du kan vända dig till Prövningsenheten i din "hemkommun" (den kommunen där du är folkbokförd nu). Om kommunen inte har Prövningsenheten, då är det på eller via Komvux som du ansöker om prövningar. Du har rätt att ansöka om prövningar i alla andra kommuner också, om du vill.

    Varje prövning kostar 500 kr och du förbereder dig genom självstudier. Det kan hända att det blir en av dina "gamla lärare" som kommer att sätta betyg på dig - om du anmäler dig i samma kommun där din "gamla skola" ligger eller så blir det någon annan lärare.

    I vilken del av landet (län eller kommun) vill du göra prövning i? De flesta vill pröva i sin egen kommun (det är närmare att åka). Prövning består oftast av två delar: skriftlig & muntlig (och det är ofta 2-3 veckor emellan) och då måste man åka till Prövningslokal två gånger. Anmäler man sig till en kommun långt från bostaden, blir det långt att åka. Det är samma krav i samma kurser i alla kommuner, så det finns ingen anledning att anmäla sig långt hemifrån.

    Se på din kommuns hemsida ... sök på "Prövning". Eller hör av dig till oss, berätta var du bor och i vilka kurser du vill göra prövningar, så ska vi försöka hjälpa dig med mer info.

    Allmän info om Prövningar finns att läsa HÄR >>

    Bästa hälsningar & lycka till med prövningar!

    ANNA

    • Ludmila : Var god maila till [email protected] - hon jobbar på Vuxenutbildningen i Falun och jag pratade i telefon med henne och fick lov att lämna hennes mailadress till dig. Elisabeth ska försöka hjälpa dig. Lycka till!

    Frågor och svar taggade med 'två examina' (2 st.)

    • Diana

      Vad gör de olika högskole/universitet exam för skillnad?

      Vad gör det för skillnad om man plugga till kandidat + evtl. master eller pluggar bara en till högskoleexam? Tänker främst om det på något sätt skiljer sig ifrån varandra och kan påverka en till framtida jobbtillfällen.

      Milla : : Hej,masterprogrammen ligger på Avancerad nivå (till skillnad från de programmen som ligger på grundnivån). På den avancerade nivån fördjupar man sig... Läs hela svaret
    • Olivia

      Dubbelexamina onödigt eller inte?

      Hej! Jag studerar för tillfället till en kandidat i kriminologi med sociologi som breddningsämne. Jag undrar om det skulle gynna mig att ta ut en kandidat i sociologi också eller är det bara dumt eftersom båda utbildningarna är samhällsvetenskapliga? Mvh, Olivia

      Anna: : Hej Olivia; det är inte fel att ha två kandidatexamina (om möjlighet finns och inte tar för mycket resurser från dig) - det kan gynna dig i arbetslivet, tycker jag.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga