Helena
    Hej! Jag är intresserad av att läsa socionomprogrammet men antagningen i Stockholm är ganska hög funderar då på att studera utanför Stockholm eller ta fristående kurser för de är väl lägre intagning på kurser?
    Gick på handelsprogrammet och Har ett snitt på 14.7 (utan merit) har läst matte B engelska B och mordersmål A och B som iv val. Engelska B är till o med utökad, innebär de att man kan ta bort en kurs eftersom jag har 2600 poäng ?
    Jag funderar på att läsa upp mina kurser och göra prövningar men har hört att de är jätte svårt att komma in sen eftersom man hannar i urval 2?
    Har ni tips på hur jag kan höja mitt snitt? Vill inte satsa på högskoleprovet utan vill gärna höja mitt snitt. Funderade även på att läsa alla merit kurser som är i områdesbehöriget 5 för socionom så jag får ihop 2,5 eftersom att ingen av dem kurserna hade jag i min kursplan så undrar om det är smart att läsa 4 kurser för att få ihop sin merit eller Räknas matte B o engelska B o modersmål som merit då eller är det bara dem kurserna som står i områdesbehöriget 5 som räknas ?
    Många frågar på en gång men Behöver verkligen råd, skulle vara så tacksam! Tack på förhand

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    hej Helena!

    Jag antar att du har ett Slutbetyg (och inte Examensbevis). Och att du har ditt Slutbetyg från 2013 (eller möjligtvis 2012) - i alla fall senare än 2010. Och det är i så fall på den här sidan på Antagning.se som du kan se vad som gäller för dig.

    Betyget i den utökade kursen räknas in i ditt jämförelsetal om den krävs för behörighet till den utbildningen som du söker.

    Särskild behörighet till Socionomprogrammet som man läser för att kunna bli Socionom  är godkända betyg i Matematik B och Samhällskunskap A. Godkänt betyg i Engelska B borde ge dig 0.5 meritpoäng. Då har du ännu 2.0 meritpoäng att tjäna. Du får meritpoäng för områdeskurserna men du kan också Meritpoäng för Engelska C (eller en motsvarande kurs eng7), för Moderna språk 3, 4 och 5 eller för högre kurser i matematik.

    Du kanske kan göra prövningar i det språket som är ditt modersmål men då som ett Modernt språk (och inte som modersmål). Det är en viktig skillnad. Det är olika kursplaner för moderna språk och för modersmål och lärares behörighet är olika - vissa lärare kan sätta betyg i bara  i modersmål men andra i både modersmål och i moderna språk.

    Den största "vinsten" för dig vad det gäller betyg blir om du uppnår max i merit. Du kan också göra Prövningar (eller läsa om och läsa upp) några kurser som du har i ditt slutbetyg - till högre betyg.

    Eftersom du är behörig till Socionomprogrammet, sök det på flera olika orter - på så många orter du kan tänka dig. Man får söka upp till 20 alternativ till högskola samtidigt. När du söker, kryssa för "kommer att komplettera med betyg" och skicka in dina upplästa betyg och dokument från Prövningar - så att Antagning.se har dem till 20 juni 2016, som är sista dag för kompletteringar.

    Vänliga hälsningar

    Julia Syv

     

     

     

     

    Jag vill också tipsa om Yrkeshögskoleutbildningar, som du hittar på www.yhguiden.se

    Stödpedagog på distans med utbildningsbas i Nyköping, för info - klicka här >>

    Stödpedagog på distans med utbildningsbas i Landskrona, för info - klicka här >>

    Stödpedagog på distans med utbildningsbas i Skövde, för info - klicka här >>

    Alla de tre utbildningar (ovan) är på halvtid och på distans.

    Flera alternativ:

    Boendehandledare, halvtid/distans - för info klicka här >>

    Integrationspedagog - på halvtid, distans - för info klicka här >>

    Integrationspedagog - på heltid/distans - för info klicka här >>

    Hela utbudet av yrkeshögskoleutbildningar finns på www.yhguiden.se och du kan söka hur många som helst YH samtidigt. Du kan också få plats på flera samtidigt och välja sedan vilken av dem som du vill läsa. Även om du ser att du inte är behörig, sök i alla fall. Yrkeshögskola har möjlighet att göra undantag och ta in obehöriga.

     

    • : Ja precis jag har slutbetyg ifrån gymnasiet. Har Klarat av både samhällskunskap och matte B.
    • : Förstod Dock inte de här med modersmål. Jag har läst modersmål A o B och har fått VG känns ganska svårt o få MVG på båda skulle va lite enklare om jag hade G och skulle komplettera upp dem. Så om ja förstod de rätt så kan ja tex läsa psykologi A som ger 0.5 merit för att öka mitt snitt? Kommer jag kunna välja bort ett ämne då?
    • : http://studera.nu/globalassets/sarskild-behorighet/omradesbehorigheter-hogskolan.pdf
    • Milla : Om du får godkänt betyg i PsykologiA skickar du det betyget till Antagning.se och får meritpoängen "plussade på" till ditt jämförelsetal. Man tar dock inte bort någon kurs från beräkningen av jämförelsetalet från ditt Slutbetyg pga du läste en kurs som ger Meritpoäng. Dvs de kurser som idag räknas in i ditt jämförelsetal, räknas även efter det att du har läst en kurs som ger meritpoäng, men ditt jämförelsetal blir högre (pga meritpoängen "plussas på").
    • : Okej tack för svaret ! Med andra ord är de smartast att läsa alla kurser som man inte har i sin kursplan son ger än merit poäng?
    • Anna : Ja, det ger mest höjning - att få meritpoäng, så många man kan och max i merit är 2.5. Man kan samtidigt också höja betyg i de kurser som redan finns i Slutbetyget, men det ger inte så mycket höjning.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'repetera matte' (6 st.)

    • Frågoromutbildning

      Matte 3c efter uppehåll?

      Hej! Jag tänkte läsa in matte 3c. När jag gick på gymnasiet så läste jag dock matte 2b, och det var även för cirka 7 år sedan. Hur svårt tror ni att det blir för mig att läsa matte 3c givet den bakgrunden? Och har ni några...

      Milla : : Hej,formellt sett, har man "behörighet att läsa" matte 3c (eller 3b) om man har godkänt betyg i matematik 2a, eller 2b eller 2c. Vilka mattekunskaper man de facto har, efter några års... Läs hela svaret
    • Decibel

      Hur kan jag klara av matte 2?

      Hej. Jag läste större delen av min högskolebehörighet på folkhögskola förutom några kurser jag hade med mig från gymnasiet. Jag började läsa matte 2 men eftersom det då var så länge sedan jag läste matte 1...

      Peter: : Hej!Jag tycker att ditt eget förslag låter jättebra! Du kan repetera matematik med hjälp av en mycket bra gratis sida Matteboken.se - du kan också ställa frågor i Pluggakuten som drivs... Läs hela svaret
    • Elev

      Läsa om en kurs som redan fått betyg i?

      Hej jag skulle fråga er om det är okej och läsa om en kurs på komvux som redan har fått betyg i? Alltså jag behöver mate 4 men har gått samhälle, därför läste 3b. Undrar är det okej att läsa mate 3c för att ha en...

      Mikael: : Om du har godkänt betyg i matte 3b, anser komvux att du har tillräcklig kunskapsgrund för att läsa matte 4. Jag tror därför att du kommer få ett negativt svar på din... Läs hela svaret
    • Ali

      Hur går jag tillväga?

      Hej! Hur går jag tillväga när jag vill läsa en introduktionskurs? Jag ska söka till 2B men jag behöver en introduktionskurs innan. Har hört att man gör det via ansökningen och att man gör det via hemkommunen... tack på förhand

      Anna: : Hej Ali,gäller din fråga Matematik 2b kursen? Om du har godkänt betyg i matematik 1a, 1b eller 1c, borde du ha förkunskaper för att kunna med godkänt resultat genomföra kursen matematik 2b. Om din... Läs hela svaret
    • Philip

      Glömt bort matten från gymnasiet?

      Hej! Jag har i stort sett glömt bort all matte jag pluggat. I vår vill jag göra högskoleprovet, och undrar hur jag kan gå tillväga för att lära mig matten igen.

      Liselotte: : Hejsan, det finns en mycket bra sida - www.matteboken.se som är gratis att använda. På den sidan ligger alla grundskole- och gymnasiekurer i matte. Och även en speciell "avdelning" för att... Läs hela svaret
    • Nadine

      hitta rätt mattebok?

      hej! jag ska börja på komvux till vår. Läsa upp mina betyg i matte och därför vill jag förbereda mig med kursens mattebok. Jag undrar vilken bok som gäller för kursen nästa år?

      Liselotte: : Hej Nadine,rekommenderar www.matteboken.se - en sida som är gratis att använda och där alla grundskole- och mattekurser är upplagda för självstudier och för repetition.  Gymnasiekurs... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga