Clara
    Hej!

    Jag vill byta utbildning till ämneslärare för gymnasieskolan och jag har fastnat i vilka ämnen jag ska välja. Till våren startar distansutbildning på Högskolan i Dalarna med svenska eller matematik som förstaämne. Men egentligen vill jag idrott & hälsa och biologi också. Nu kan jag inte välja vilka ämnen! Om jag skulle vilja undervisa i alla de ämnena, går ens det eller är det 2 lärarutbildningar som gäller då?

    Vilka kombinationer är smartast? Finns det något jag bör tänka på?

    Matematik:
    Jag är rädd för att välja matematiken eftersom den sägs vara svår och tidskrävande samt att på just den högskolan kan jag bara välja idrott & hälsa som andraämne (av de jag är intresserad av).
    Svenska:
    Jag är inte hundra på om jag vill svenska egentligen, bara att jag numera gillar att skriva. Det skapar möjlighet till att välja antingen matematik eller idrott & hälsa som andraämne och det känns som det inte är lika svårt som matematiken (men jag kan ha fel).
    Idrott & hälsa:
    Jag kan inte ha det som förstaämne på den högskolan, annars känns det som det ämnet jag helst vill.
    Biologi:
    Det vill jag också väldigt gärna, men det finns inte ens på Högskolan i Dalarna. I sådana fall måste jag vänta till HT och välja distans på högskolan i Karlstad istället. Men jag känner att jag vill plugga redan nu till våren. Går det byta skola efter hand?

    För att bli behörig lärare behövs 120HP i första ämnet och 90HP i andra ämnet, eller hur? Och om man vill komplettera med ett tredje? Sen har jag läst någonstans att idrott & hälsa inte riktigt räknas på samma sätt gällande HP och nivå?

    Behörig är jag till alla. Jag kan nog inte tillgodoräkna mig några kurser som jag redan läst (1 termins sjuksköterskestudier och 1 termin läkarstudier). Hur vet man vilka kurser som kan bli tillgodoräknade? Vilka kurser läser man ens eller kan man i princip välja vilka kurser som helst inom tex kategorin biologi?

    Det blev en hel del frågor och är tacksam för lite hjälp, tycker det är jättesvårt att hitta den informationen man behöver, även att jag har läst hur mycket som helst på olika sajter.

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Clara,

    Lärarutbildningen har genomgått stora förändringar i flera omgångar. och det är inte otänkbart att flera förändringar kommer, så smartast är det att välja ämneslärarprogrammet - då har de sammansatt kurser på rätt sätt; och blir det någon förändring, så kommer de utbildningsansvariga fixa det - byta ut kurser och hur som helst se till att du kan ta lärarexamen.

    Har man fått Lärarexamen /i vilka ämnen som helst/ kan man sen utöka sin lärarlegitimation med flera ämnen.

    Man kan också undervisa som obehörig lärare, men man får inte sätta betyg.

    Gymnasielärare är oftast behöriga i 2 ämnen. Samtidigt är de behöriga i samma ämnen på grundskolan.

    Grundskolelärare är oftast behöriga i 3 ämnen och är inte behöriga att undervisa på gymnasiet.

    Dock nu, i lärarbrist-tider, får även personer utan någon som helst högskoleutbildning undervisa, se t.ex info om Juniorlärare>> vilket är givetvis inte alls bra, men så ser situationen ut idag. :(

     

    Ang. byta skola - så är man beroende av

    1. om ledig plats finns på utbildningen

    och

    2. om högskola anser att det går att byta /t.ex till synes "samma kurs" kan ändå innehålla olika moment/.

    Högskolor och universitet i Sverige åtnjuder "Akademisk frihet" vilket yttrar sig i att de i mångt och mycket får hitta på egna lokala regler och bestämmelser (inom vissa ramar, men ändå...). Det är därför smartast att vända sig till Studievägledare på just den högskola/universitet där man vill - i första hand - läsa.

    Givetvis måste antal poäng stämma, och det gäller för alla högskolor, och KPU är på 90 högskolepoäng, men t.ex Göteborgs Universitet har hittat på snabbvariant, där KPU läses "i ett", utan lovveckor - på 125% av studietakt. Då blir man klar mycket snabbare. Så olika upplägg, former och varianter kan förekomma. På vissa "punkter" kan man också få "undantag" ibland... på någon högskola, men kanske inte på den andra.

    Ett alternativ som du kan fundera över är - att söka jobb nu, på en gång, som lärare - eller lärarvikarie, det som finns att få. Som obehörig men verksam lärare finns det stora chanser att komma med i någon projekt, där du på förmånliga villkor kan uppnå lärarbehörighet. Det finns flera fördelar: du kommer att få lön inom kort, och samtidit testa på PÅ RIKTIGT hur det är att vara lärare. Sedan kan du alltid ta tjänstledigt och läsa till lärare på vanligt sätt om du inte kommer med i någon projekt. Genom att komma in i kompetenshöjande projekt kan du slippa studieskulder - då man ofta kan läse och jobba samtidigt.

    Ang. vilka kombinationer av undervisningsämnen som är bäst att välja - så är det mycket svårt att säga, därför att svenska, engelska och matematik undervisas på alla nivåer och alla de olika program på gymnaisiet. Idrott och hälsa också - men bara en kurs per program, Idrott och hälsa 1, är obligatorisk. Hur som helst så förstår man att de Obligatoriska ämnena behöver många lärare ...

    Men om alla tänker så, kommer det snart uppstå brist på lärare i andra ämnen - som företagsekonomi, kemi och juridik, t.ex... de ämnena är också obligatoriska men bara på några få gymnasiala utbildningar. Färre lärare behövs, men de behövs.

    Och vad det gäller just KOMBINATIONER - så vill skolorna ofta ersätta den "gamla" lärare som de "förlorar", t.ex om Ulla Andersson går i pension och hon undervisade i musik och spanska - då vill skolla hitta någon som just kan undervisa i spanska och musik, för att ersätta just den läraren. Men i fall det inte går, då försöker rektor göra om ämnesfördelning, så att en ny lärare som anställs får undervis i Spanska och Svenska t.ex om en annan lärare "tar" musik om hen kan göra det.

    Vilka ämneskombinationer som utgör "vinnande koncept" är därför omöjligt att säga tyvärr :(.

    Se vad som står på Skolverkets hemsida, här nere har jag kopierat text från www.skolverket.se

    ***

    Likvärdiga kunskaper och kompetenser

    För samtliga vissa ämnen gäller också att du kan bli behörig om du ”på annat sätt visar likvärdiga kunskaper och kompetenser”. Då ska du kunna visa att du har de kunskaper och kompetenser som beskrivs i ämnesplanerna.

    Du kan ha fått dessa kunskaper och kompetenser genom högskolestudier, annan utbildning (exempelvis yrkeshögskola eller folkhögskola) eller arbetslivserfarenhet inom relevant område.

    Exempel på likvärdiga kunskaper och kompetenser genom högskolestudier:

    Sandor är lärare i engelska i gymnasieskolan. Utöver sin lärarexamen har han även en kandidatexamen i kulturvetenskap. Vi bedömer att han har de kunskaper som ämnesplanen för ämnet konst och kultur innehåller.

    Exempel på likvärdiga kunskaper och kompetenser genom annan utbildning:

    Bengt är lärare i samhällskunskap i gymnasieskolan. Förutom sin lärarexamen har han ytterligare högskolestudier, en journalistutbildning. Eftersom denna utbildning har gett honom de kunskaper och kompetenser som ämnesplanen för ämnet mediekommunikation innehåller blir han också behörig i det ämnet.

    Exempel på likvärdiga kunskaper och kompetenser genom arbetslivserfarenhet:

    Margareta är tekniklärare i gymnasieskolan. Innan hon blev lärare studerade hon programmering i två år. Hon har även arbetat många år som programmerare. Genom sina studier och sitt arbete har hon fått de kunskaper och kompetenser som ämnesplanen för ämnet programmering innehåller. Hon får nu även denna behörighet i sin legitimation.

    Vi kommer inte göra några förhandsbedömningar via e-mail, telefon, Facebook eller Twitter om vad likvärdiga kunskaper och kompetenser är i ett enskilt fall.

    • : Så om jag väljer matematik och sedan idrott & hälsa som ämneslärare på gymnasienivå kan jag efteråt utöka med biologi. Hur ser den kompletteringen ut i dagsläget? Räcker det med 90HP, eller behövs det KPU också? Måste man ha 120HP i något av ämnena för att få examen på gymnasienivå (jag tänker 90HP + 90HP)?
    • Anna : Det är ganska krångligt, inte ens Studievägledare på Lärarutbildningar som endast arbetar med just Lärarutbildningar, kan alla gånger svara på frågor om lärarutbildningar. Att komplettera din lärarlegitimation som du får kanske om fem år ... kommer du att börja göra tidigast om fem år, och tills dess kan väldigt mycket förändras. Det känns för tidigt att planera i detalj hur man kompletterar lärarlegitimation om 5 år. "Så som det är idag" är absolut inte säkert att det blir så i framtiden. Blir det fortsatt lärarbrist, kan kraven sänkas kraftigt. Å andra sidan, om man vill höja status på läraryrket, måste lärare ha mer utbildning, inte mindre - så kraven kan i stället höjas. Vi vet idag inte åt vilket håll det kommer att gå. :(
    • : Tack! Till sist, för att få en examen är det 120HP i minst ett ämne som gäller, samt ytterligare ett på minst 90HP?
    • Mikael : För Gymnasielärare - ja, det är i alla fall de uppgifter vi i dagens läge har. Alltid bra att ha kontakt med Studievägledare på den högskola/universitet där du planerar läsa KPU. För att du måste komma in på KPU och om de tar in dig - har du i så fall förutsättningar att få ut lärarexamen. Med lärarexamen kan du sedan få Lärarlegitimation.
    Läs alla kommentarer
    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej,

    ang. din tidigare kommentar: Så om jag väljer matematik och sedan idrott & hälsa som ämneslärare på gymnasienivå kan jag efteråt utöka med biologi. Hur ser den kompletteringen ut i dagsläget? Räcker det med 90HP, eller behövs det KPU också? 

    Svarar jag så här: jag har nu pratat med en sakkinnig på Skolverket och fick svar att om man har lärarexamen som gymnasielärare och vill utöka sin behörighet för att kunna undervisa i ännu fIer ämnen i samma skoIform, i detta fall Gymnasiet, räcker det men att skaffa sig tillräckligt antal poäng inom sitt blivande undervisningsämne - i ditt fall i Biologi och det det är 90 hp - och direkt efter kan man ansöka om utökning av sin behörighet, dvs ännu en KPU krävs inte.

    Hälsningar

    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'utomlands' (455 st.)

    • WilmaL

      Ansökan till college?

      Hej! Jag går fortfarande bara i årskurs 8, men har länge drömt om att studera i USA och hade velat plugga på college där! Jag hörde av någon att collegen kollar på betygen från 9:an till 3:an vid ansökan. Verkar ju delvis rimligt...

      Milla : : Hej!Att komma in på ett college i USA kan vara en spännande men också en utmanande process, och det är bra att du redan nu börjar planera för det. När det gäller vilka årskursernas betyg... Läs hela svaret
    • Ana1

      Sätta ihop en examen?

      Hej! Jag har över 120 högskolepoäng avklarade på teknisk högskola med inriktning byggnadsingenjör och tar snart yrkeshögskoleexamen som byggnadsingenjör (2år). Avslutade högskolestudier pga flytt och påbörjade YH istället i...

      Milla : : Hej!Jag gissar på att du i din fråga undrar kring en så kallad " top-up degree ".En top-up degree är en kortare väg till en kandidatexamen och passar dig som vill studera utomlands! När man... Läs hela svaret
    • Yuna

      Man man gå i uni i UK utan gymnasieexamen?

      Jag frågar åt en vän! Jag undrar om min vän kan börja uni i uk med hjälp av A levels , då hon tar sina bästa betyg på till exempel fysik, kemi, biologi, matte och engelska. Kan hon därmed kunna gå i läkarprogrammet i uk....

      Milla : : Hej,mitt råd är att du/ni frågar det universitetet i UK som din vän vill komma in på. Det är de som gör antagning till just det universitetet som kan ge rätt svar på den frågan.
    • Alinde

      Hur hittar man mastrar som erbjuder studier utomlands?

      Hej, Jag har läst en kandidat inom webb och mjukvaruutveckling och är väldigt sugen på att ta en master inom samma område. Jag vill gå en master som: • är csn-berättigad • erbjuder resor till olika länder (även utanför EU)...

      Milla : : Hej,om du vill se vilka masterprogram som erbjuds på de Svenska lärosäten, så finns listan på studera.nu/jamfor-utbildning/?q=masterexamen (det är program som... Läs hela svaret
    • Monni

      Tandläkareprogrammet i Riga?

      Hej! Jag är intresserad av att söka tandläkareprogrammet i Riga? Vilka kriterier bör man ha för att kunna söka programmet och när stängs sista ansökningsdatumet? Tack för ert svar! Mvh

      Milla : : Hej,vi på fråga syv specialiserar oss på studier i Sverige, så kika gärna på andra sajter, t.ex på utlandsstudier.se/skolor/riga-stradins
    • Tida

      Vem kan jag kontakta om jag vill studera i Australien?

      Hej! Jag är på besök i Australien Sydney och blev helt kär i staden och vädret här. Därav har jag börjat fundera på möjligheter att studera i Sydney. Kollat lite på nätet och hittat några hemsidor men förstod inte riktigt vilka högskolor/ universitet man som svensk medborgare kan söka. Finns...

      Milla : : Hej!Att studera i Australien, särskilt i städer som Sydney, kan vara en spännande och berikande upplevelse. För svenska medborgare som är intresserade av att studera i Australien... Läs hela svaret
    • Yuna

      Vägen till läkarprogrammet i Uk?

      Jag ska ta studenten snart vilket är skönt efter 3 långa år. Nu när jag är klar så vill jag fortsätta följa min dröm till läkarprogrammet men vill så gärna testa på något nytt som att plugga utomlands. Jag har...

      Milla : : Hej!Vi på FRåGA SYV svarar, som regel, på frågor om yrken och utbildningar i Sverige. Vi har inga egna experter på studier utomlands och kan därför endast ge en allmän/generell... Läs hela svaret
    • Alicej

      Projektledning?

      Jag vill utbilda mig till projektledare antingen inom marknadsföring eller event marketing & management. Nu till frågan vilken utbildning är smartast att ta utifrån alla perspektiv såsom jobb efterfrågan och så vidare speciellt när man vill ta...

      Milla : : Hejsan,jag vill råda dig fråga de arbetsgivare i Dubai som du efter examen vill jobba för. Allmänt, så är det oftast lättare att få jobb med utbildning från "samma land"... Läs hela svaret
    • Alicej

      Marknadsföring projektledare ?

      Hej. Jag letar efter utbildningen projektledning inom marknadsföring och specifikt man inte behöver betala för sin utbildning, dvs köpa den. Jag vill efter det här utbildningen arbeta utomlands när jag har denna utbildning i ryggen. Jag antar att man talar...

      Milla : : Hej!Att välja mellan att studera projektledning inom marknadsföring på svenska eller engelska beror på flera faktorer, inklusive dina språkkunskaper, dina framtida karriärmål och var du... Läs hela svaret
    • Adina

      Juridik k köpenhamn?

      Hej, Jag vill plugga juridik i Köpenhamn. Min merit är i det danska systemet 9,0 och förra året låg antagningen på exakt 9,0. Jag har därför övervägt att söka en stand-by plast istället. Då det är den enda utbildningen...

      Milla : : Hej,det bästa råder jag kan ge dig är att du ställer dna frågor till antagningen på den "skola" där du vill komma in på utbildningen. Oavsett vad ngn annan skulle säga till dig,... Läs hela svaret
    • Este

      Hur får jag en examen för kurser?

      Hej! Jag ska bo utomlands ett tag efter att jag har tagit studenten. Jag tänkte läsa distans medan jag är utomlands, engelska GR, a, b och sedan c kurserna. För att sedan kunna söka jobb, vare sig det är i sverige eller internationellt, behöver jag en...

      Milla : : Hej!yrken som Lärare och Tolk kan "se" ganska olika ut i olika länder (olika regler kan gälla och arbetsvillkor kan se väldigt olika ut, beroende på vilket land man jobbar i).I Sverige... Läs hela svaret
    • Sara R

      Studera HR utomlands?

      Hej! Jag är en socionom student som snart ska ta examen. Efter examen har jag funderat på att vidarutbilda mig inom HR och detta är något jag gärna hade velat göra utomalnds (helst inom EU). Jag undrar då vad som hade varit bäst för mig, att...

      Milla : : Hej,jag undrar om du vill jobba inom HR i Sverige eller utomlands? I Sverige gäller följande: HR-jobben/yrken är icke-reglerade; det betyder att arbetsgivare får fritt bestämma vem de anställer, med... Läs hela svaret
    • bonneo

      Hur kan man bygga upp sin profil?

      Hej, min dröm är att plugga utomlands och jag har fått höra att man behöver bygga upp sin profil för att exempelvis kunna få stipendium. Hur kan jag göra det som en oerfaren 16 åring? Hur och vad kan jag göra för att "står...

      Milla : : Hejsan,att "plugga utomlands" är ett väldigt vitt begrepp, kan man säga. Det finns utbildningar på olika nivåer och i olika länder som kan ställa väldigt olika krav på... Läs hela svaret
    • Dan

      Hur ska jag komma in på universitet?

      Jag är en smart och kunning kille på 19 år som läser sista året på Gymnasiet. Jag har gått om tvåan då jag hade problem med psykisk hälsa. Har missat många kurser, har inte fått godkänd i vissa, medans också...

      Milla : : Hej,jag förstår att det finns en anledning till varför du missade undervisning och fick ej några betyg eller lägre betyg i kurserna.Du kan absolut planera för att göra... Läs hela svaret
    • Bashar

      Läkare i Norge?

      Hej! Jag undrar om det är lättare att komma in i läkarprogrammet i Norge. Är det verkligen det? Och vilka betyg behöver man ha för att komma in? Tack :)

      Milla : : Hej!Vi på FRåGA SYV har tyvärr inga experter på studier utanför Sverige; därför kan jag endast ge dig ett tips (en hänvisning):titta gärna på norden.org/sv/info-norden?Norge --... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga