Hugo
    Hejsan jag ska börja andra året på teknik linjen inriktning informations och medieteknik och har alltid tyckt att det skulle vara kul att arbeta som spelutvecklare. Och i sånna fall en mer programmerings inriktad del eftersom jag inte är så konstnärligt lagd.

    Min fråga är om det skulle vara bättre att läsa en Yrkeshögskolelinje som är inriktad på spelutveckling eller läsa som civilingenjör inom medieteknik/programmering? och vilken utbildning man lättast skulle kunna få jobb efter. Plus om det finns någon bra utbildning i Västerbotten trakterna eller om man måste flytta långt.

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Hugo,

    du är intresserad av yrket Dataspelsutvecklare>> och jag råder dig att kika på yrkespresentationen av det yrket på www.framtid.se där du bl a kan se några korta videofilmer om yrket.

    IT-branschen utvecklas oerhört snabbt och det medför bl a att nya utbildningar tillkommer och de "gamla" utbildningar förändras mycket i sitt innehåll. Det är därför omöjligt att med säkerhet svara på frågan vilka utbildningar som kommer att finnas att söka för dig om 1,5 år när det blir dags för dig att söka till eftergymnasiala utbildningar.

    Utbud av utbildningar på högskola/universitet i Sverige med start höstterminen fastställs till 15 mars samma år (ansökningsperioden är från 15 mars till 15 april). Då gäller det att gå in på www.studera.nu, som är högskolornas gemensam hemsida och leta rätt på de utbildningar som går att söka då.

    Vad det gäller yrkeshögskola - så finns hela utbudet på www.yhguiden.se Inom yrkeshögskolan beslutar Myh, Myndighet för yrkeshögskoleutbildningar vilka YH som får starta (och det stora "utsläppet" av YH utbildningar sker vanligtvis i slutet av januari - början på februari varje år, men sedan kan YH beviljas även senare... och i så fall dyker utbildningen upp på www.yhguiden.se när den är beviljad. Vilka YH och var i landet kommer att starta hösten 2018 är det idag ingen som vet. De utbildningar som finns att se och söka idag, startar till hösten 2016 eller under våren 2017 eller som senast hösten 2018 och några få våren 2018, men då läser du fortfarande på gymnasiet.

    Men du kan kika på några exempel på vad som idag finns att söka inom Yrkeshögskolan:
    Spelprogrammerare>>

    och
    Dataspelutvecklare>>

    Ovan ser du exempel på vad (på ett ungefär) som yrkeshögskola kan erbjuda.

    Om man jämför utbildningar på högskola och på yrkeshögskola - så är högskoleutbildningar ofta längre och alltid mer teoretiska; yrkeshögskoleutbildninar är ofta kortare och alltid mer praktiskt inriktade /innehåller minst 25% praktik, ofta mer praktik/. På sin praktikplats skaffar man sig arbetserfarenhet och värdefulla kontakter och referenser. Ofta får man erbjudande att jobba på sin f d praktikplats.

    På högskola läser man i regel längre än på yrkeshögskola och lär sig mer teori, än praktik.

    Som tur är kan man söka till högskola och till många olika YH samtidigt & oberoende av varandra, och det är först om man får flera utbildningsplatser, då får man välja vad man tackar Ja och Nej till. Som reglerna är idag, så kan man söka upp till 20 olika alternativ till högskola/universitet och samtidigt kan man söka hur många olika yrkeshögskoleutbildningar som helst, för att man söker varje YH till yh-skolan direkt.

    Både högskoleutbildningar och yrkeshögskoleutbildningar kan finnas på distans och i så fall kan man fortsätta bo på samma ort. Om man inte hittar intressant utbildning på distans, eller inte kommer in på den utb., bör man i så fall försöka flytta till den ort där man kommer in på en utbildning.

    Jag förstår att jag ger dig ett "luddigt svar" nu, utan några konkreta hänvisningar till de utbildningar som du ska kunna söka, men jag hoppas du förstår anledning till det. Det är helt enkelt inte möjligt att förutspå hur utvecklingen ska gå och vilka utbildningar inom Speldatabranschen som kommer att starta om 2 år.

    Råd som jag kan ge till dig är att du läser så mycket matte och programmeringskurser och övriga datakurser som du kan och att du håller koll på www.studera.nu och www.yhguiden.se och speciellt mycket koll när det blir dags för dig att söka - under perioden 15 mars till 15 april 2018 (om ansökningsperioden till högskola inte ändras, och t.ex tidigareläggs... men det tror jag inte att det kommer att hända eftersom det är lite av en Tradition att man söker till högskola mellan 15 mars och 15 april varje år).

    Ansökningsperiod till olika YH kan ligga när som och YH kan också starta "när som", t.ex hade det hänt att någon YH startade 8 juni och en annan 15 december. Den Stora starten på hösten brukar dock bli när läsåret börjar och söker göra man oftast under perioden från mitten på februari till mitten på maj.

    Med förhoppning om att mitt svar blir på ngt sätt till hjälp

    Julia SYV :)

    • : Tack så mycket för svaret, det hjälpte : )
    • Milla : Vi på fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp !;)

    Frågor och svar taggade med 'nationella proven' (4 st.)

    • K

      Hur mycket sänker NP?

      Hej, Jag går just nu i 9:an och ska ha nationella om ett tag. Jag har A i de flesta ämnena jag ska ha NP på, men jag undrar en sak. Vad händer om jag får ett B på t.ex tyska NP, eller Svenska NP? (har A i båda ämnena), eller hur strängt är det? Om jag får B på läsa, skriva och lyssna?...

      Julia: : Hej K!Det är läraren som sätter betygen, inte SYV- så vi har inte den kompetensen, men om man tänker logiskt så ligger NP i slutet av kursen och omfattar innehåll i Hela kursen, så det borde... Läs hela svaret
    • Kenny

      Godkänt på alla nationella?

      Jag läser engelska 6 och har fått godkänt på alla tre delar av det nationella provet, men fick efter provets resultat F varning i ämnet. När man fått godkänt på nationella borde man väl vara godkänt i ämnet? Frågan är alltså varför har jag F varning.

      Liselotte: : Hej Kenny! Tråkigt att du fick F varning.  Du måste fråga din lärare i engelska varför du fick den varningen.  För att jag /eller någon annan än din lärare/ kan inte... Läs hela svaret
    • wilma

      Vilka nationella prov måste man klara för att komma in på gymnasiet?

      Hej jag går i 9 och är absolut inte den bästa eleven i klassen och är jätte orolig för vissa ämnen t.ex. fysik, spanska, so och är liksom 100% säker att jag kommer få F för jag kan inget. så vad behöver man vara godkänd i för att Komma in på gymnasiet.

      Milla : : Hej Wilma! Angående behörighet till gymnasiet så är det OLIKA kurser som man behöver vara godkänt i för att bli behörig till Olika gymnasieprogram. Du är orolig ang. betyg i fysik,... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga