Martin
    Hej jag är lite vilse just nu.
    Jag är en ganska blyg person och därför skulle jag vilja ta sam/beteende verkar väldigt intressant för mig att lära sig om människor och bli bättre socialt dessutom är jag väldigt bra på alla so ämnen och har lätt för de men jag har hört mycket om att det inte kommer kunna ge mig så många jobb möjligheter med bra lön är det sant?


    Jag är också väldigt intresserad av teknik och specielt datorer så därför vill jag ta teknikvetenskap/inf media men problemet är matte är inte min starkaste sida och skulle ha en svår tid med det( har just nu C i matte och är ett av mina sämsta ämnen) räcker det med C?

    Och det sista är naturnatur jag är en person som vill ha många möjligheter när jag väl ska välja det jag vill bli i framtiden och då tänker jag vad kan vara bättre än naturnatur linjen men även här finns det ämnen jag inte gillar så mycket

    De jobb jag just nu är intresserad av är : Advokat,psykolog,systemutvecklare,spelutvecklare,civilingenjör

    Skulle behöva lite råd är väldigt vilse och vet inte bad jag ska ta riktigt. Några tips ?

    2 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hejsan,

    De jobb du just nu är intresserad av är : Advokat, psykolog, systemutvecklare, spelutvecklare, civilingenjör.

    Advokat>>> är i grunden jurist. Man ska gå Juristprogrammet på högskolan för att på sikt bli advokat och särskild behörighet till juristprogrammet är godkända betyg i Historia 1b och i Samhällskunskap 1b.

    PsykoIog blir man om man tar examen från psykologprogrammet och sedan även får legitimation. PsykoIog är i Sverige ett av de så kallade legitimationsyrken>>  Särskild behörighet till psyk.prog är godkända betyg i Samhällskunskap 1b och Matte 2.

    Systemutvecklare och spelutvecklare - är yrken som är under snabb utveckIing. Nya utbildningar skapas och vi vet idag inte exakt var och hur länge man måste läsa för att bli det. Men idag finns det utbildningar på högskoIa och på YrkeshögskoIa. Här krävs det att man kan eller vill och kan lära sig att programmera + så mycket matte som möjligt.

    Civilingenjör blir man på civilingenjörprogrammet på högskola/universitet. För behörighet krävs det godkända betyg i Fysik 2, Kemi 2 och Matematik 4 /de kurser läses på Natur-natur och även på Teknik-teknikvetenskap/.

    På Natur-natur läses de kurser som gör att i faII man får godkända betyg, så blir man behörig till alla de olika utbildningar som jag nämner ovan. Dock gäller det att ha djupa kunskaper och helst också höga betyg. Detta pga man kan bli Behörig till massa utbildningar, men ej komma in på någon av dem pga att man t.ex "bara har C-betyg" i aIIa kurser. Men C-betyg i aIIa gymnasiaIa kurser får man 15.0 i meritvärde. Och för att komma in på psykoIogprogrammet krävs det oftast minst 19.5 (ofta högre).

    Varför jag säger att kunskaper är viktigare än betyg (fast det är ju bäst om man har både och) - för att om man har Kunskaper, kan man få högt resuItat på högskoIeprovet och komma in i HP-urvalsgruppen. Sedan gäller det också att kIara av studier på högskoIa/universitet eller på en Yrkeshögskola. Alla som kommer in, blir inte färdiga med sina utbildningar.

    Jag vill inte skrämmas, men jag vill ändå påpeka att det är inte bara så att man får godkända betyg i de rätta kurser, så är man "hemma" - utan att man ska vara förberedd på att trots betyg i de "rätta kurserna" så kan man faktiskt bli utan plats på utbildningen.

    Ännu en sak att tänka på är att det finns möjligheter även efter gymnasiet - att skaffa sig de rätta betygen (på komvux eller genom prövningar). Det är därför inte "hela världen" att man inte blir behörig på gymnasiet. Det finns möjlighet att "rätta till det" efter gymnasiet. Det kan därför vara bäst att väIja på gymnasiet läsa det man vill läsa - så att det blir roligare och därför också lättare. Tycker man det är roligt, blir det oftast bättre resultat vad det gäller både betyg och kunskaper!

    Hoppas mitt svar blir tll hjäIp för dig!

    L. :)

    Liselotte
    • : Hej tack för svaret skulle du kunna ge mig lite info i'm högskoleprovet? :)
    • Anna : Var så god - läs här: http://www.fragasyv.se/info/hogskoleprovet och "blåa ord" är klickbara länkar som leder vidare till mer info. :)
    • Peter : Högskoleprovet är frivilligt att göra, kostar 450kr per prov, finns möjlighet att göra HP 2 ggr/året - på hösten och på våren. Det finns inga begränsningar i åldern eller ang. vilken tidigare utbildning man har... alla får göra HP, som anmäler sig i tid, som har en giltig legitimation att uppvisa på provdagen och som kommer i tid till provlokalen. Resultat av HP är giltigt i 5 år.
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan, du vet kanske redan att urförlig info om alla gymnasieprogram finns på www.gymnasieguiden.se

    Natur-natur kan man läsa om här>> (snabblänk) - :)

    Det är också bra om du kan göra en kort test - på den här sidan>>, det tar bara några få minuter men kan ge dig nya insikter om var dina styrkor ligger och vad du vinner på att satsa på för utb. på gymnasiet! ;)

    En annan test kan du göra på - www.framtid.se - snabblänk här>>

    det är givetvis så att dator kan inte ge dig 100% rätt svar vad du måste bli i framtiden. Men genom att göra tester, svara på olika frågor, kan du sjäIv få nya insikter och ny kunskap om dig själv och de olika alternativen som finns.

    Det är inte möjligt att få någon sort garanti på att ditt gymnasieval blir Rätt och att du kommer att tycker att det ät Toppen bra och trivas till 100% och direkt efter gymnasiet komma in på den eftergymnasial utb., som du vill eller få jobb direkt - ett jobb som du också kommer att trivas kanonbra med. Vi hoppas givervis att det blir så, och många ggr blir det så, men det går inte att få några 100%-tiga svar och garantier, tyvärr.

    Det som är bra att det i princip alltid finns möjlighet att ändra sig senare. Man kan byta program eller inriktning inom samma program.

    Man kan också komplettera efter gymnasiet.

    Många kurser är exakt desamma på alla program - som t.ex läser man på alla program

    Svenska 1 /eller SAS 1/
    Idrott och häsla 1
    Engelska 5
    Matematik 1 (här är det i och för sig olika svåra kurser i matte - i olika mattespår)
    Man läser också relitionskunskap, naturkunskap och historia på alla program (dock inte exakt lika mycket inom varje ämne).

    Så gymnasieprogrammen är både Olika men också även Lika i många avseenden.

    Jag vet inte om du vill höra detta nu, när du måste välja till gymnasiet... men sanningen är den att om någon säger att hen kan garantera att du på "den och den utbildningen" kommer att trivas till 100% och garanterat inte kommer att ångra ditt val - då far den personen med osanning, för att man ej kan ge ett sådant garanti. Detta pga även det faktum att du växer, mognar och utvecklas för varje dag som går. Du får nya erfarenheter, nya tankar och sätter nya mål för dig själv. Val av ditt framtida yrke kan även påverkas av de nya människor du möter och böcker du läser och resor du gör.

    Du genomgår en mognadsprocess. Samtidigt förändras omvärlden och bland annat förutsättningar på arbetsmarknaden. Det är två processer som löper samtidigt och påverkar varandra. Där ligger en del av förklaringen varför ingen kan tala om för dig vilken utbildning som blir helt rätt för dig. :(

    Den inställningen som man vinner på mest är att vara beredd på förändringar och försöka se det som ngt. positivt: att allt förändras och att du kan ändra dig i framtiden. Om du "rustar upp dig" på olika sätt - så vinner du i längden på det. Hur kan man "rusta upp sig"? Jo, genom att skaffa sig mer kunskap och att ta hand om sin hälsa.

    Är man frisk och vet mycket inom olika områden - blir man attraktiv på arbetsmarknaden. I att "veta mycket/kunna mycket" ingår också att försöka ta körkort. I många yrken krävs det att man har körkort. Och även om det inte krävs i yrket, så är det många ggr bra att ha - för att kunna ta sig till/från jobbet. Det ser också bra ut på CV´n om man har körkort. det är som en sort "extra kvaIitetsstämpel" som arbetsgivare kikar på. Teoriprovet på B-körkort /för personbil/ är uppskattningsvis = i svårighetsgraden för en högskoleutbildning på heltid under en halvtermin /eller på halvtid under en termin, 15 högskolepoäng/. Och missförstå mig rätt! :) - man får inga högskoIepoäng för att man tar körkort, men Svårighetsgrad i teoridelen är uppskattningsvis sådan att man skulle kunna se det som 15 högskolepoäng. :)

    På gymnasiet är det på FT, Transport >>>som man kan ta körkort.

    Bästa hälsningar

    ANNA

    • : Hej och tack för svaret.
    • : Men som du nämner är det viktigt att kunna anpassa sig och att man hela tidien mognar/får nya intressen, är det då inte bättre att ta tex naturnatur eftersom den är så bred och ger mig mycket kunskaper ? Eller borde jag ta någon linje där jag verkligen inriktar mig på något jag gillar just nu ? Jag har inget emot ämnena man läser i naturnatur men har lite svårt för matte dessutom är jag ganska säker på att jag inte ska bli läkare
    • Anna : Det är en stor fördel att läsa sig ett yrke, dvs gå på ett yrkesprogram. Har man ett yrke med sig "i bagaget", kan man stå på egna ben (ekonomiskt) direkt efter gymnasiet - börja jobba. Om man läser vidare, kan man jobba extra eller på lovet - och tjäna egna pengar. Mitt råd är att du tittar närmare på de yrkesprogrammen. T.ex Kock är bristyrke just nu och Undersköterska har varit bristyrke under lång tid. Att kunna mycker om hälsa och kunna ge första hjälpen uppskattas, oavsett vad man läser eller var man jobbar. Yrkesprogrammen är breda på det sättet att man kan göra många olika saker direkt efter gymnasiet: jobba, läsa på yrkeshögskola och på högskola.
    • : Förlåt att jag frågar sp mycket :D men kanske var lite otydlig men jag är 100% fast på att jag ska ta en högskoleförberedande linje och jag är väldigt studie motiverad men tycker du att jag ska ta det jag känner är roligast eller något jag tycker är mindre roligt men väldigt bra för mig i framtiden. Natursam/Sam beteende är de linjerna jag kommer ha lättast för/roligast medans naturnatur känner jag är bättre för mig men kommer vara ganska jobbigt och teknikvetenskap känner jag kommer va intressant/kul men jobbigt information/medieteknik kommer jag har lätt med och kul så jag vill bara veta vad du tycker din åsikt :D ? Gå för något roligt eller satsa om man säger så
    • Anna : Det som är roligt brukar man lära sig mer av och även få högre betyg och orka mer. Så jag röstar för att satsa på det som är roligt och intressant!
    • Peter : Fråga på! der är därför Fråga SYV finns, för att svara på frågor! :) ;)
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'antagning' (270 st.)

    • En nyfiken tjej

      Behöver jag läsa om 1 år när jag börjar på korr?

      Hej! Jag har blivit preliminärt antagen på Korrespondensgymnasiet och kommer då börja till hösten om jag nu blir antagen. Undrar därför ifall jag har med mina betyg från 1:an på mitt nuvarande gymnasium trots att de inte är satta förrän i maj? Då det stod att min ansökan baseras på betygen...

      Milla : : Hej!satta betyg gäller tillsvidare och om du har godkända betyg behöver du inte läsa samma kurser igen. Du kan alltså ta in dina redan godkända kurser i examensbeviset som du senare tar från "Korr-on-line".
    • quriouspanda

      Komma in i läkarprogrammet med 21,82?

      Hej jag har ansökt till läkarprogrammet i lund, och jag tror att mitt slutliga jämförelsetal är 21,82. Vad finns det för chans att jag kommer in i höstterminen, om det ens finns en chans? Och om jag inte kommer in i höstterminen hur möjligt är...

      Milla : : Hej!antagningsstatistiken (antagningsgränserna) visar hur det var "förr" men det kan bli annorlunda i framtiden... Det vi ser i antagningsstatistiken till Läkarprogrammet vid Lunds... Läs hela svaret
    • s2004

      Hur fungerar urvalsgrupperna?

      Hej hej! Jag ska söka till universitetet nu! Jag har ett bra resultat på HP som säkrar en plats på programmet jag vill söka. Det jag undrar över är hur jag söker med HP? Kommer det automatiskt läggas in på antagning.se? Söker man i...

      Milla : : Hejsan, När du gör anmälan på www.antagning.se så kan du inte välja i vilka urvalsgrupper du kommer att prövas; antagning.se kommer pröva dig i alla de olika urvalsgrupper där... Läs hela svaret
    • miyon

      Går det att pausa nuvarande program och söka/komma in på nytt program?

      Jag går spelutveckling men tycker inte det passar mig och vill gärna byta till något som jag gillar, men vet inte vad just nu. Går det att söka nya program på antagning.se medan jag går kvar om jag inte hittar något annat jag vill plugga?

      Milla : : Hejsan,det går alldeles utmärkt att söka till andra utbildningar samtidigt som du läser en utbildning. Du behöver inte hoppa av eller "pausa" din... Läs hela svaret
    • Anonym955

      Kan inte hitta utbildning på antagning?

      Hej Jag har tänkt att söka till Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, Historia, Religionskunskap men när jag kollar på antagningen för att anmäla mig så hittar jag inte utbildningen. Utbildningen ges varje termin så...

      Milla : : Hej!du får gärna ringa till Antagning.se, tel.nr 0771-550 720 och tel.tid på vardagar kl.9-16. Min uppfattning är att alla sökbara utbildningar som ska starta HT24 bör vara synliga och... Läs hela svaret
    • Sol

      Komplettering påverka antagningen för vidare studier?

      Hej! Min fråga är, om jag inte läser eller inte kan läsa en viss kurs på mitt program och måste senare komplettera, kan det påverka hur jag blir antagen även fast jag har gjort kurserna, fått godkänt men har gjort dem senare?

      Milla : : Jo, det kan det göra. Reglerna säger att i fall den sökande kompletterar för särskild behörighet efter det att hen fick ut sitt examensbevis (från gymnasiet eller... Läs hela svaret
    • felix06

      Höja betyg för högskoleutbildning?

      Hej! Jag började gymnasiet höstterminen 2022. Snabbt kände jag av social press. Jag ville skaffa vänner och tog det lugnt det första året. Tyvärr utvecklade jag dåliga vanor, som att skjuta upp uppgifter av rädsla för att prestera...

      Milla : : Hejsan,jag förstår att det finns orsaker till varför du fick lägre betyg än du skulle kunnat få. Reglerna säger att du har rätt att göra prövningar i de kurser i vilka... Läs hela svaret
    • frågande_Student

      Saknar grundläggande behörighet, kan jag komplettera och söka ändå?

      Hej! Jag vill söka in på ett program till höstterminen 2024 och kommer göra högskoleprovet nu i vår. Dock saknar jag matematik 3 som grundläggande behörighet för det programmet jag vill ansöka till. Kan jag söka det programmet...

      Milla : : Hej,sista dag för komplettering av anmälan till högskola-universitet, i Sverige, för utbildningar med start HT24 blir den 20 juni 2024, det kan du se... Läs hela svaret
    • Anonym955

      Ämneslärarprogrammet Antagningsstatistik HP?

      Jag har tänkt att börja plugga till ämneslärare nu i höst eller nästa vårtermin men vet inte om jag kommer in och är lite rädd. Jag har lyckats skriva 0.8 vad gäller högskoleprovet och undrar vad mina chanser är att komma in...

      Milla : : Hejsan,jag hoppas du kommer in men jag kan inget garantera. Själva utbildningen som du "siktar på" att komma in kan t.ex läggas ner eller flyttas till ett annat lärosäte eller... Läs hela svaret
    • MariaE123

      Byta från ett program till ett annat?

      Hej! Jag undrar om man på något sätt kan tillgodogöra sig exempelvis en påbörjad psykologi-utbildning när man söker till läkarprogrammet, eller räknas det bara in i gruppen lästa högskolepoäng?

      Milla : : Hejsan,när du skriver "en påbörjad psykologiutbildning" menar du att du har godkända betyg i hela avslutade kurser från den utbildningen? Om Ja, då har du "godkända... Läs hela svaret
    • Anonym2000

      Antagning urval 2?

      Jag vet att det är svårt att ge ett rakt svar men kan man säga att det är en stor sannolikhet/ finns goda chanser att man kommer in på urval två i HP-kvoten om man är på reservplats 7 på ett program som antog 86 personer i urval 1? Jag har samma HP poäng som den som blev antagen sist i urval 1

      Milla : : Hej,utifrån informationen i din fråga skulle jag säga att jag tror du har en god chans att komma in men jag kan inte garantera ngt., som du säkert själv förstår också. För att någon,... Läs hela svaret
    • cheyen

      * på antagning?

      Hej! Utbildningen jag vill söka har visat sig vara öppen för alla i mån av plats, dvs alla kommer in då det inte har varit så mycket konkurans dem senaste åren. Min fråga är, kommer jag in även fast jag söker in via...

      Milla : : Hej!handlar din fråga om en högskole-universitetsutbildning i Sverige eller om någon annan utbildningsform? Uppge gärna vilken utbildning eller i alla fall inom vilken skolform utbildningen ligger som du fil komma in... Läs hela svaret
    • raminda

      Komma in på sjuksköterskeprogrammet med utländskt diplom?

      Hej, Jag är utbildad specialistläkare med ett utländskt diplom som inte är giltigt i Sverige men som kan godtas om man skriver och får godkänt på några stycken prov. Nu var det ett tag sedan som jag tog examen och har glömt bort för mycket för att klara dessa proven. Därför vill jag testa...

      Milla : : Hej,jag råder dig vända dig till UHR, universitets- och högskolerådet och samtidigt även till antagningsgruppen/antagningsenheten på det lärosäte... Läs hela svaret
    • Annathunberg

      Kan man tacka ja?

      Hej! Jag börjar få lite olika frågor angående ansökan till högskolan. Det är så att jag har sökt bl.a 1.socionom i Göteborg 2 kandidatprogrammet i offentlig förvaltning 3 sjuksköterska i högskolan väst Jag kommer säkert inte in med mina poäng till socionom Men nu känner jag att jag hade...

      Milla : : Hej,det är Antagning.se som jobbar med administration kring antagning till svenska högskole- och universitetsutbildningar så du vinner på att fråga där. Du kan t.ex ringa till Antagning.se på vardagar... Läs hela svaret
    • Anonym2000

      Statistik för reservantagning?

      Hej! Jag har som mål att komma in på ekonomie kandidat i Uppsala eller Lund nu till våren. Jag har ett meritvärde på 19.9 och kollar jag på tidigare år innebär det att jag ligger på gränsen till att bli antagen till utbildningen. Min fråga är om det finns någon statistik för hur många...

      Milla : : Hej,reserver kan antas om de som är antagna tackar Nej till sina platser och på förhand kan man inte veta om det blir någon som skulle tacka Nej. Det är mycket möjligt att ingen tackar Nej utan... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga