Clara
    Hej! Jag ska börja i 8an nu och har ungefär 300 i meritpoäng. Jag vill ju få en bra utbildning men jag vill inte sitta i skolan hela dagarna. Först var jag säker på att jag skulle gå ekonomi då min bror går det och det lockar mig att få starta eget företag. Men sen när jag hörde om handelsprogrammet så skulle jag helst vilja gå det. Även att man kan få vara lärling verkar jättekul.

    Men när jag kollar på antagningsstatistiken så ser de ut som att väldigt få skolor har högre än 170 i median. Det känns då lite som att kasta bort sina betyg till något dåligt.

    Skulle kunna tänka mig att gå ett annat program men helst bara om de har praktik eller bara så att man kan få ett jobb efter gymnasiet direkt och sen plugga vidare efter något år.

    Så hur ska jag tänka? Något kul där man lätt får jobb men inte ett jättebra jobb eller tvärtom?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Clara! 

    Mitt råd är att du går på så många gymnasiemässor och öppna hus på gymnasieskolorna som du kan, info om vad som finns att besöka finns på www.gymnasieguiden.se/events

    och att du också kikar på yrken på www.framtid.se där det finns två tusen yrken att titta på...

    Studie- och yrkesvägledare

    Du som ska börja åk 8 har ännu 1,5 år på dig att bestämma dig ang. Gymnasieprogram - på den tiden kanske ngt nytt program skapas eller andra stora förändringar i utb.systemet inträffar; det är för tidigt att bestämma sig!;) 

    men det är jättebra att du är ute i god tid! Det är också mycket bra att du är duktig i skolan och har höga betyg! Fortsätt så!!!

    Frågor och svar taggade med 'två sätt att bli lärare på' (2 st.)

    • Ted

      Gymnasielärare i två ämnen?

      Hej Jag funderar på att studera till lärare i gymnasiet för historia och psykologi. Hur länge studerar man på varje ämne? Vad ingår i ämnena? Var någonstans kan man studera? Läser man historia måste man då läsa religion? Finns det bara heltid?

      Anna: : HEJ TED! Det finns två olika sätt att bli lärare på: 1. söka ämneslärarprogrammet eller 2. läsa tillräckligt antal poäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i och KPU, kompletterande pedagogisk utbildning... Läs hela svaret
    • Tina

      Kan jag dela upp lärarutbildningen och läsa ämnet först?

      Hej, jag har länge varit sugen på att skola om mig och bli ämneslärare (gymnasiet/högstadiet) i svenska (och något mer ämne). Jag är idag utbildad kommunikatör och arbetar heltid som det. Det är förstås ett stort steg att börja studera igen, på en 5-årig utbildning dessutom, och jag undrar vad...

      Anna: : Hej Tina! Det finns två olika sätt att bli behörig lärare på. 1. söka till lärarprogrammet eller 2. läsa tillräcklig antal högskolepoäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga