Mikaela
    Hej!
    Jag skulle behöva hjälp med att hitta utbildningar inom ämneslärare 7-9 som har någon av dem här ämneskombinationer:
    ENG slöjd/ eng musik / eng svenska musik /

    Skulle vilja ha engelska som första ämne men kunna välja främst musik som andra alternativt textilslöjd.

    Gärna distansutbildning om det finns

    4 Svar

    SYV-besökare SYV

    Hej! Det bästa vore om du kontaktar de lärosäten som erbjuder ämneslärarutbildningar med inriktning 7-9 och se vika ämnen och ämneskombinationer som erbjuds. 

    På Karlstads universitet har vi inte kombinationen med musik eller slöjd inom programmet tyvärr och ej på distans.

    Det finns dock andra sätta att gå tillväga för att uppnå en sådan examen, exempelvis via Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) som bygger på att man har sina ämnesstudier klara när man ansöker till programmet. Viktigt att se att universitetet erbjuder önskade ämnen via KPU.

    Har en person kanske en anställning inom ett område, eller yrkeserfarenhet samt en del akademiska studier med sig kan även VAL vara ett alternativ (Vidareutbildning för obehöriga lärare).

    Så med detta vill jag uppmuntra dig att undersöka dessa olika alternativ om det inte råkar finnas just den kombination av ämnen som önskas inom ett åk 7-9 program.

    vår hemsida kan man läsa mer om vår KPU, vilka ämnen som erbjuds (där har vi bland annat musik) samt om vårt VAL-projekt också.

    Ha en fin dag!

    Med vänliga hälsningar

    Studie- och karriärvägledare

    Lärarutbildningen, Karlstads universitet

    Enheten för studentstöd

    651 88 Karlstad

    Telefon 054-700 12 12

    Telefontid mån-fre kl 11-12

    KAU.SE

    Vägledare SYV

    Hej Mikaela!
    det är tyvärr så att du måste lägga ner rätt mycket arbete själv för att hitta svar på frågan om rätt ämneskombination finns inom ämneslärarutbildningen eller inte. Utbildningsutbud förändras från termin till nästa termin. De utbildningar som blir på de svenska lärosätena sökbara till HT22 kommer alla visas fr o m 15 mars 2022 då anmälningsperiod börjar. Innan första dagen i anmälningsperioden är det inte säkert att alla utbildningar visas.
    Det finns idag (uppgift från mars 2022) tyvärr ingen sida eller person som visar eller vet allt om olika ämneskombinationer inom olika ämneslärarprogram, utan man måste gå in på varje lärarhögskolans hemsida och leta där eller ställa frågor direkt till de som jobbar på de olika lärarutbildningar (det krävs stor tålamod och att lägga ner många timmar på det - så du får göra det själv, då ingen studievägledare har tid att göra det inom sin tjänst).... :(
    De sökbara (till start höstterminen 2022) högskole-universitetsutbildningar, i Sverige, kommer från 15 mars 2022 visas på www.antagning.se - du kan ringa till antagning.se: tel.nr 0771-550720, tel.tid kl.9-16 på vardagar.
    Du kan "goggla" och hoppas på att få träffar med info som du söker efter, eller också i dina eftersökningar utgå ifrån följande webbplatser:
    lararutbildning.nu
    studera.nu/att-valja-utbildning/lararutbildningar/lararutbildningsguiden/amneslarare-7-9

    Du kan också testa boka tid hos studievägledare på någon lärarhögskola som kan förhoppningsvis hjälpa dig - i alla fall berätta om de Olika vägar till lärarexamen:
    - via ämneslärarprogrammet
    - via KPU
    - via att börja jobba som obehörig lärare och sedan komma in i något projekt (t.ex VAL, vidareutbildning av lärare) som hjälper obehöriga lärare att bli behöriga.
    Du kan börja läsa engelska eller svenska, musik eller slöjd (om du vill att det blir ett av dina blivande undervisningsämnen) och sikta på KPU i framtiden, kompletterande ped.utbildning. Du behöver ha minst 60 högskolepoäng (2 terminer på heltid) inom ett av dina blivande undervisningsämnen, även om du vill gå via vägen som obehörig lärare få hjälp att bli behörig; VAL-projektet kräver att man är anställ som lärare och jobbar på minst halvtid + att man har minst 60 högskolepoäng inom något av sina blivande undervisningsämnen... osäker om man kanske kan ha 30hp i var sitt undervisningsämne, men är säker på att det är totalt minst 60 högskolepoäng man behöver, men helst fler - då blir kompletteringstiden kortare).

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Mikaela!
    alla de ämnen du nämner i din fråga verkar erbjudas på Göteborgs universitet men ämneslärarprogrammen på GU ges bundet, på plats, alltså inte på distans - i alla fall utifrån det jag kan se på lärosätets egen webbplats: gu.se/studera/hitta-utbildning

    Det är otroligt att nu, när det är stor brist på behöriga lärare, att ingen bryr sig om att skapa en bra webbplats som sammanställer aktuell information om alla lärarutbildningar inkl.alla de olika ämneskombinationer som erbjuds inom ämneslärarprogrammen! Vi som jobbar med FRåGA SYV har upprepade gånger påtalat det behovet, men ännu (mars 2022) verkar inte ha hänt mycket på den fronten, vilket vi beklagar.
    Vi har ställt din fråga till Lärarhögskolorna. Vi fick nu svar från Lunds Universitet; var god läs deras svar nedan:

    "Om man vill kombinera musik i sin ämneslärarexamen måste musik alltid vara 1:a ämne enligt lagtexten. Man kan inte heller kombinera musik med annat estetiskt ämne som t.ex slöjd eller bild då samma regel gäller för dessa. (Alltså att de måste vara 1:a ämne).

    Läs mer om ämneskombinationer här: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/forordning-20211335-om-utbildning-till-larare_sfs-2021-1335

    Vill man ha kombinationen musik + engelska ska man söka in till vår ämneslärarutbildning i musik, och sedan välja engelska som ämne 2. Läs mer här: https://www.mhm.lu.se/utbildning/musiklararutbildningar

    Hälsar Utbildningskoordinator vid
    Lunds Universitet, Musikhögskolan i Malmö
    ************
    Och ännu ett svar från Malmö Universitet:
    "Malmö universitet har ingen utbildning till ämneslärare i musik eller slöjd. Ett alternativ kan vara att utbilda sig till ämneslärare i engelska och något annat ämne, för att därefter utöka behörigheten i slöjd eller musik genom att läsa fristående kurser i dessa ämnen. Jag kan tyvärr inte säga vilka kurser som kan ge utökad behörighet men det går förmodligen att få mer information av vägledningen hos ett lärosäte som erbjuder kurser i ämnena. För att undervisa i musik i årskurs 7-9 krävs 90 hp (högsolepoäng) i ämnet. För slöjd i samma årskurser krävs 45 hp.

    Hej igen,
    vi fick nu ännu ett svar, från Linköpings universitet - var god läs nedan :

    Linköpings universitet har ämneslärarprogrammet 7-9 och erbjuder ämneskombinationen Engelska + Textilslöjd.
    Linköpings universitet har däremot inte ämnet musik. Mer information: https://liu.se/utbildning/program/l2a79

    Hej igen!
    Vi fick nu svar även från Högskolan i Gävle; var god läs nedan:

    Högskolan i Gävle ger Ämneslärarutbildning med inriktning mot årskurserna 7-9 och gymnasiet med ingångsämne Engelska 
    https://hig.se/LG%C3%84PY.ENGE
    men vi har tyvärr ingen lärarutbildning i Musik eller Slöjd. Om en student inleder sina studier hos oss så behöver hen söka sig till fortsatta ämnesstudier till ett annat lärosäte som ger lärarutbildning inom de övriga ämnen. Det är det mottagande lärosätet som beslutar på vilket sätt man söker till deras utbildning.
    Jag skulle rekommendera en student att i första hand ta kontakt med ett lärosäte som erbjuder musik eller slöjd i sin lärarutbildning. 
    En bra översikt för Lärarutbildningar finns 
    https://www.studera.nu/att-valja-utbildning/lararutbildningar /lararutbildningsguiden/

    Mvh
    Allmänna studievägledningen
    Högskolan i Gävle

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej! vi fick idag svar från Jönköping och från Lunds universitet. Var god läs svaren - nedan:

    SVAR FRÅN JÖNKÖPING
    Högskolan i Jönköping kan tyvärr inte erbjuda engelska för ämneslärare 7-9 i någon kombination eftersom vi inte har examensrätt  i engelska för ämneslärare 7-9. Vi har inte heller examensrätt i musik eller slöjd.
     På Högskolan i Jönköping kan du läsa till ämneslärare 7-9 i samhällskunskap, religionskunskap och historia.
     ****************************************

    SVAR FRÅN LUNDS UNIVERSITET
            Ja det här med ämneskombinationer kan vara en djungel. Som jag ser och tolkar det, går det att kombinera engelska med antingen musik eller slöjd (inte båda).

    2. Grundskolans årskurs 7-9 

    Ämnen för inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 delas in i 
    följande ämnesgrupper: 

    1. engelska, matematik, modersmål och svenska, 
    2. bild, hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa, musik och slöjd, 
    3. engelska, moderna språk, modersmål och svenska som andraspråk, 
    4. geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap, 
    5. biologi, fysik, kemi och teknik, 
    6. engelska, moderna språk, modersmål, svenska, svenska som andraspråk

    och teckenspråk, och 

    7. biologi, fysik, kemi, matematik och teknik. 

     

    Ämneskombinationerna för inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 
    är följande: 

    1. ett ämne ur ämnesgrupp 1 och två andra ämnen ur ämnesgrupp 3, 4 eller

    5, alternativt ur ämnesgrupp 3 två olika språk inom ämnet moderna språk, 

    2. ett ämne ur ämnesgrupp 2 och två ämnen ur ämnesgrupp 4, 6 eller 7, 
    3. ämnena bild och slöjd ur ämnesgrupp 2 och ett ämne ur ämnesgrupp 4, 6

    eller 7, 

    4. ämnena bild och slöjd ur ämnesgrupp 2,
    5. tre ämnen ur ämnesgrupp 4 eller 5, 
    6. två av ämnena svenska, samhällskunskap och musik, och
    7. ämnet bild eller musik ur ämnesgrupp 2 och ett ämne ur ämnesgrupp 4, 6

    eller 7.

    https://www.lagboken.se/Lagboken/start/sfs/sfs/2013/900-999/d_1845074-sfs-2013_924-forordning-om-andring-i-hogskoleforordningen-1993_100

     

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'flytt' (6 st.)

    • Elev101010

      Komvux i annan kommun?

      Hej! Jag har gått komvux nu sedan hösten 2023 för att få min examen från gymnasiet, som jag inte kunde få 2022 pga sent diagnostiserad ADHD och psykisk ohälsa. Jag fixade en kurs i höstas men fick avbryta den andra då jag också jobbade...

      Milla : : Hej,jag kan inte ge dig ett kort och klart svar på din fråga. Det kan bli både "si" och "så". Vissa kommuner har samarbete med varandra men alla kommuner har inte samarbete med alla andra... Läs hela svaret
    • Birr

      Byta Universitet genom ökat resultat & tillgodo räkna kurser?

      Hej, Jag är väldigt sugen på att läsa ett visst universitet men som inte räcker för varken mina betyg eller HP-resultat (som jag förmodar). Däremot finns samma program på ett annat universitet... Eftersom man oftast läser samma kurser...

      Milla : : Hej,oavsett vilket universitetsprogram det gäller så finns det följande sätt att byta studieort:- antingen söker man (som vanligt) via www.antagning.se med sina gymnasiala... Läs hela svaret
    • Hannah

      Hur gör jag när jag flyttar?

      Sedan 1 år tillbaka har jag studerat till undersköterska på distans, jag är antagen till alla kurser tills slutet av utbildningen. Är som sagt helt på distans. Nu kommer jag flytta till en annan kommun, kan jag bara fortsätta som jag gjort tills nu eller...

      Julia: : Hej Hannah!Enligt vad jag vet, så har du rätt att läsa de kurser där du är Antagen, även om du under studiernas gång flyttar till en annan kommun. Du kan för säkerhets skull... Läs hela svaret
    • Petronella

      Jag ska flytta, hur byter jag skola?

      Hej. Jag är en elev på 16 år som precis gått ut ettan och ska flytta någon gång under hösten eller sommaren. Hur hittar jag en ny skola i min nya stad och hur byter jag skola? Mvh

      Anna: : Hej Petronella! I Malmö erbjuds NA/naturvetenskap på 15 gymnasieskolor. Se listan på de skolorna med tillhörande kontaktuppgifter här.Ang.folkbokföring - är det en fråga till... Läs hela svaret
    • Olyvia

      Byta gymnasieskola till en annan stad, vad händer?

      Hej, det är så här att jag ska flytta. Jag ska även byta gymnasie till en annan stad. JUst nu går jag i ettan och ska början tvåan nästa år. JAg har redan fått mina betyg och även i betyg i idrott. PÅ de flesta gymnasieskolor har man idrott i ett och ett halv år. Vi hade nämligen bara ett år....

      Anna: : Hej Olyvia; du kan önska gå på en viss gymnasieskola - och ta kontakt med den skolan själv; men det är inte säkert att skolan du vill gå på har plats (ledig plats)... Läs hela svaret
    • Donna

      Flytta till annan stad?

      Hej Jag har sökt gymnasium i Linköping, och om jag ska flytta till Eskilstuna så måste jag börja där. Frågan är hur jag ska göra med ansökningen nu när antagningen är färdig?

      Milla : : Hej Donna! Du skriver "om jag ska flytta till Eskilstuna" - ska du flytta? När ska du flytta? Från vilket datum blir du folkbokförd i Eskilstuna? De som kan hjälpa dig lösa allt kring den här... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga