Emma

    Jag undrar om vilket betyg man får är avgörande på samma sätt på universitetet som på gymnasiet och grundskolan? På gymnasiet och grundskolan var systemet att ju bättre betyg man får desto högre meritvärde när man sedan ska söka till diverse utbildningar på nästa utbildningsnivå. Är systemet detsamma på högskolenivå? Räknar man inte behörighet och konkerrens per avklarade hp-poäng i tidigare avklarade kurser?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Emma,
    svar på din fråga beror på...
    1. om det finns möjighet att få högre än endast "godkänt" på de kurser som just du kommer att läsa (ofta finns det endast två betyg - jämför med gymnasiearbete på gymnasiet... där endast E betyg finns eller F-betyg, inga fler)
    2. vad vill man göra efter sina universitetsstudier.
    Om ingen möjlighet finns att få högre betyg än endast "godkänt", då finns den ju inte. Om den finns, finns det ingen anledning att inte sträva efter så högt betyg som möjligt, tycker jag. Exempelvis, när jag läste till Studie- och yrkesvägledare hade vi EN KURS i vårt program där betygsskala gick högre upp än Godkänt, man kunde få VG på den, VälGodkänt betyg.
    ::::::::::
    Ang. beror på vad man vill göra efter universitetet
    Söker man jobb, är det upp till en arbetsgivare att avgöra vad hen tycker är viktigt inklusive personliga egenskaper (med undantag av "reglerade yrken >>" där exempelvis läkarlegitimation är ett krav).
    Vill man, däremot, studera vidare - på avancerad nivå så kan lite olika urvalskriterier tillämpas; bland annat kan man titta på hur höga betyg man fick på sin grundutbildning (återigen, om det över huvudet taget fanns möjlighet att få högre än Godkänd, vilket är rätt ovanligt).

    Frågor och svar taggade med 'göteborgs regionen' (2 st.)

    • Emilia

      Betyg universitet?

      Varför har man betyg på universitetet? Jag har tänkt att läsa ett tekniskt basår efter studenten men undrar hur viktigt det är att få höga betyg i ämnena. Varför har man betyg överhuvudtaget i universitetet när man inte ska söka vidare med meriter?

      Julia: : Hej Emilia,på högskolor/universitet i Sverige måste man ha betyg för att veta om den studerande "klarade kursen" eller inte. Ofta är det två betyg som finns: "U" och "G" (Underkänt eller Godkänt).... Läs hela svaret
    • Sara

      Vilken plats man ligger på?

      Hej! Jag har fått höra av min SYV att det finns en hemsida, där man kan se hur många som har sökt in till ett gymnasium och även se vilken ”plats” man ligger på. Detta gäller göteborgs kommun, och undrar då om du vet vad...

      Daniel: : Hej Sara,det som Milla svarade dig stämmer. I Göteborgs regionen heter gymnasieantagnings-datasystem Indra2. Det är den här hemsidan - indra2.se Uppgifter om datumen, skolorna och kontaktuppgifter till... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga