Alena
    Jag ska börja årskurs 2 på gymnasiet och läser utökat. I årskurs 1 så tentade jag av franska 3 och la till spanska 1. Nu i årskurs 2 så vill jag tenta av franska 5 (för att läsa franska 6) och spanska 2 (för att läsa spanska 3). Jag tänker även läsa ENG 7 i åk 3 (som på något sätt blir utökad kurs trots att jag valde den som I-val) och möjligtvis latin i åk 2 om jag får möjligheten.

    De språken som jag valt att tenta av ser jag inte riktigt som utökade kurser, eftersom det är samma studietid fast på en mer avancerad nivå. ENG 7 vill jag läsa för meriten och latin är självklart en bonus om möjligheten finns.

    Nu till min fråga, är det gynnsamt att läsa utökat program? Är det något som väcker beundran hos universitet och som utmärker en från en vanlig gymnasiestudent? Jag undrar även på vilket sätt utökade kurser synliggörs i examensbevis, finns de med där på samma sätt?

    Om det är till någon hjälp så vill jag läsa juridik eller internationella relationer i framtiden. Jag önskar också att arbeta internationellt, men vet inte om jag vill studera i Sverige eller utomlands. Jag har även A i de ovannämnda kurserna.

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Alena!

    Vid ansökan till högskola/universitet i Sverige, om man söker på "vanligt sätt" dvs på betyg i Betygsgruppen, så räknas Utökade kurser in i Jämförelsetal endast i 2 fall:

    1) om de krävs för Särskild behörighet

    eller

    2) om de meritpoäng.

    I alla andra fall, så ser man betyg i U-kurser i Examensbeviset (kurserna är markerade med "U") men det är endast MERITVÄRDE som spelar roll. Och Meritvärde är det summan av Jämförelsetalet + Meritpoängen. I fall man inte har några meritpoäng, då blir Meritvärde = Jämförelsetal.

    Men det kan ibland finnas Alternativt urval>>. Den finns bara ibland och högskolorna bestämmer själva om de ska ha det eller ej och det ändras från år till år. Om det finns urvalsgruppen AU just till den utbildning du söker, då kan det spela roll för att där tittar de på betygen och ofta också genomför en eller flera Intervjuer och då kan man både skriva och berätta att man läst fler kurser än nödvändigt, vilket är ofta ett stort PLUS. Men i fall man inte har gjort Högskoleprovet, är man inte behörig att söka i AU urvalsgruppen (i alla fall allt som oftast ställs det kravet på att ha ett giltigt resultat av HP).

    Vi rekommenderar allmänt att man i första hand ska försöka uppnå så höga betyg man kan i alla sina vanliga kurser för det är det som gör mest "nytta" sedan när man söker till högskola/universitet i Sverige.

    Hur de bedömer dina betyg utomlands, är det jättesvårt att säga. Det kan inte vara till någon nackdel, att du har läst "för mycket", men om det blir en fördel, vet jag inte. Det beror nog på - vilket land det är och vilket universitet du söker till.

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i att planera dina studier!

    Hälsningar

    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'tentamen' (3 st.)

    • LindaM

      Tentamenservice i Malmö?

      Hej, jag pluggar distanskurs på Mittuniversitetet i Sundsvall/Östersund och söker ett ställe att tenta på i Malmö. På nitus.se finns inte Malmö med, vilket är märkligt tycker jag, borde ju finnas fler distansstudenter här. Malmö...

      Milla : : Hej!tips! testa kontakta Komvux I Malmö och fråga om du kan skriva din tenta samtidigt som komvux-studerande i Malmö skriver prov/saltentor t.ex ingår ju den skriftliga delen i varje prövning och... Läs hela svaret
    • Emy

      Var kan man skriva en distanstenta i Malmö/närheten?

      Jag är en student som studerar i Linnéuniversitet och ska skriva tentamen på distans. Tyvärr så finns det inga lärcentrum etc som accepterar oss som bor i Malmö. Det finns en del i Skåne nordost och Simrishamn men de accepterar endast deras...

      Anna: : Hej Emy,jag hoppas du får tips från någon som kan lösning på ditt problem. Jag och mina kollegor, SYV-ar här på FRåGA SYV vet tyvärr inte det. Ett tips... Läs hela svaret
    • E

      Vad är godtagbara skäl för att skriva tentamen på annan ort/hemtenta?

      Ifall man läser kurser eller program som inte nödvändigtvis är på distans kan det vara lämpligare att inte nödvändigtvis befinna sig vid det universitet man studerar på när man ska skriva tentamen.

      Julia: : Hej E,jag tror inte det finns någon generell lista på godtagbara orsaker. Enskilda lärosäten kanske skapar sina lokala listor. Annars är det individuell... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga