Nadia
    Hej!

    Till hösten ska jag börja på en utbildning som jag i nuläget tror blir affärsjuridik på Liu! Efter att jag läst på om ekonomi, jurist och affärsjur. programmet har jag känt att affärsjuridik är det jag vill arbeta mig och utbilda mig inom. Dock så kan jag ibland känna att det även vore intressanta att jobba inom domstol men att intresset för affärsjuridik är större. Min fråga är då, om jag väljer att utbilda mig inom affärsjuridik och sen vill ta examen som juristprogrammet, hur många termin extra ska jag läsa det programmet? Har hört att det är 1-2 år men vill veta Om det är så och om det är möjligt att göra på detta vis!

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Nadia,

    du har bestämt dig för att utbilda dig till en Affärsjurist >>. Men du undrar även om du senare kan ta ut juristexamen och vad som i så fall gäller.

    Om du tar kandidatexamen från affärsjuridiska programmet, kan du söka till masterprogram som leder till en affärsjuridik masterexamen.

    Om du vill ta juristexamen behöver du, enligt de uppgifter vi har, söka till juristprogrammet och konkurrera om studieplats. Och om du kommer in på programmet, kan du sedan ansöka om "tillgodoräknande", dvs de utbildningsansvariga kommer att titta på din tidigare utbildning och bestämma vilka kurser inom juristprogrammet som du kan hoppa över. En sådan bedömning går inte att få på förhand.

    Men jag ska undersöka den här frågan lite mer noggrannt. Hör av mig igen om jag kommer fram till att ngt. annat gäller än det som jag svarade dig nu.

    Bästa hälsningar

    ANNA

    Ludmila SYV på FrågaSYV

    Hej Nadja, jag har nu fått svar från Studievägledare på LiU, var god läs hennes svar nedan:

       "Det är korrekt att man behöver söka och bli antagen till juristprogrammet om man efter en utbildning på Affärsjuridiska programmet vill även få en traditionell juristexamen för att t.ex. kunna arbeta inom domstolsväsen. Sedan är det alltid upp till det mottagande universitetet att bedöma vad som kan tillgodoräknas. Jag har inte hört talas om att ngt av lärosäten har ngn särskilt antagning till senare delen av juristprogrammet, utan man behöver söka till Termin 1 och konkurrera med gymnasiebetyg och/eller med resultat från Högskoleprovet.
     
    Utbildning på Affärsjuridiska programmet består av 3 år kandidat + 2 år master, så totalt läser man i 5 år. Man kan också tillgodoräkna mycket mer till det traditionella juristprogrammet om man har studerat i 5 år. De allra, allra flesta av studenter på Affärsjuridiska programmet läser i 5 år. Om det är ngn som vill ha en traditionell examen, så gör man det (söker till juristprogrammet) oftast i slutet av masterutbildningen.
     
    Varför behöver man en masterexamen?
    Det finns inga kvalificerade arbeten inom affärsjuridik med endast en kandidatexamen – man hinner inte fördjupa eller specialisera sig inom ngt särskilt område om man avslutar utbildningen med en kandidatexamen. Dessutom så måste man konkurrera om tjänster med de som har en magister/master/juristexamen."

    Frågor och svar taggade med 'hundutbildning' (4 st.)

    • oliko

      Kan jag välja hundlinjen för att sedan plugga vidare till veterinär?

      Hej! Jag skulle vilja bli veterinär och efter sommaren ska jag välja gymnasium. De inriktning jag funderar på är hund inriktning, då kan jag ta med min hund till skolan. Men jag undrar kan man bli veterinär och plugga vidare om man väljer den inriktningen?

      Milla : : Hej,på sikt kan du bli behörig till utbildningen som leder till veterinärexamen och yrket Veterinär men du kommer (med mycket stor sannolikhet) behöva... Läs hela svaret
    • Elsa

      Vad kan jag utbilda mig som inom hund?

      Hej! Jag tog studenten i somras, jag läste samhällskunskap med beteendeinriktning. Nu har jag jobbat men börjar fundera på att plugga vidare. Ett stort intresse jag har är hundar och därför funderar jag på om jag skulle kunna plugga till något inom kategorin hund. Jag tror inte jag har...

      Anna: : Hej Elsa,titta gärna på Hundyrken men även på ett antal andra yrken som DjursjukskötareDjurfysioterapeutPet groomer,Till "hundyrken" hör t.ex: följande... Läs hela svaret
    • Gäst

      Finns det kostnadsfria hundinriktade utbildningar för vuxna?

      Hej, om en vuxen (över 50 år) som i grunden är Undersköterska med lång arbetslivserfarenhet, vill omskola sig och satsa på "hund-utbildningen" - vill jobba med sin hund, lära hunden bli "terapi-hund" t.ex - eller på annat sätt förändra inriktning i sitt yrkesliv, vad kan ni rekommendera? helst...

      Anna: : Hejsan, utbildningar för vuxna finns på komvux, folkhögskolorna, yrkeshögskoleutbildningar och hos privata utbildningsanordnare. ****Om man vill få studiestöd... Läs hela svaret
    • Frida

      Byta från Segerstad till Munkagård?

      Jag funderar på att byta från Stora Segerstad till Munkagård. Jag undrar om hur deras djurutbildning är och hur mycket man använder hunden under den utbildningen? Vilken skillnad finns det på hundutbildningen på dom båda skolorna?

      Anna: : Hej Frida! Om jag förstår dig rätt, så läser du idag på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/stora-segerstad-naturbrukscentrum och funderar på att byta till... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga