2 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Läs gärna våra tips på https://www.fragasyv.se/info/olika-ingangar-gymnasieval

    ang."nollning" så är det frivilligt att delta; prata om det med kurator på din grundskola och när du kommer in på gymnasiet, med kurator och rektor - det är rektor som är ytterst ansvarig på varje skola.

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Evelina, det är många gymnasieskolor som inte har någon nollning och så finns det också mycket goda exempel på hur nollningen genomförs på ett trevligt sätt, ex:
    Berzeliusskolan i Linköping>> har välkomstveckor / nollning. Det är treor som håller i det och syftet är att hjälpa de nya eleverna att lära känna varandra genom lekar och andra aktiviteter. De treor som agerar faddrar är alla godkända av skolan även om de flesta aktiviteterna är utanför skoltid. Det är en regelbunden och ganska tät kontakt mellan faddrar och skolledning från våren då kommande välkomstveckor börjar planeras, och under tiden. Allt som görs läggs ut på en FB-sida där föräldrarna kan följa var deras barn är och vilka aktiviteter som är på gång.
    Att delta i de här aktiviteterna är helt frivilligt. Faddrarna är av och till bullriga och bossiga men väl medvetna om att de ska vara uppmärksamma på om någon blir mer rädd än road, och då backa. Skolpersonal blir sällan kontaktade angående någon som har upplevt de här aktiviteterna som kränkande eller obehagliga, men ofta kommentarer från elever och föräldrar hur kul de har haft och hur snabbt de lärde känna sina klasskompisar genom de här aktiviteterna.
     

    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga