VIviane

    Hej, Jag heter Viviane Passos Gomes. Jag har precis avslutat grundskola samhällkunskap och svenska som andra sprak. Och vill nu söka till gymnasie skolan i Svenska , Samhllkunskap och Pedagogik samt Lärande och utveckling. 1. Hur gar jag till väga föra kunna söka till Gymnasieskolan och dom ämnena.

    • Vägledare : om du är 40 år, söker du till komvux i den kommunen där du är folkbokförd.
    • : De som är över 20 år, söker läsa på gymnasienivå antingen på en folkhögskola eller på komvux i den kommunen som de är folkbokförda i. Till folkhögskolorna söker man fritt, till alla - för de är statliga, inte kommunala.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Viviane,

    ansökan till gymnasieskola kan man göra t o m det året man fyller 19 år. Från 1 juli det året man fyller 20 år "hör" man till Komvux, vuxenutbildningen. 
    På en allmän kurs på en folkhögskola kan man läsa från det att man fyller 18 år (eller i alla fall från det läsåret under vilket man fyller 18 år...). 
    Om det stämmer att du är 40 år, då söker du till Vuxenutbildningen i den kommunen i vilken du är skriven/folkbokförd eller till en valfri folkhögskola. Om du vill på en folkhögskola uppnå grundläggande behörighet till högskolestudier, söker du till en Allmän kurs. I annat fall kan du söka till profilkurser.

    Vänligen
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga