1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Benan!
    Lärare är man oftast i två eller i tre ämnen: på grundskolan är man oftast behörig i tre ämnen och på gymnasiet - i två.
    Vill du bli behörig att undervisa på grundskolan eller på gymnasiet?
    Om man utbildar sig till gymnasielärare, blir man behörig att undervisa i samma ämnen på grundskolan också, men ej tvärtom. Dvs grundskolelärare är inte behörig att undervisa på gymnasiet.

    Om vi tar ett exempel:
    man vill bli behörig att PÅ GYMNASIET undervisa i matematik och i historia. Ett av ämnena blir Huvudämnen, vi säger att det är Matematik som är huvudämne. Då läser man 2 år matematik på heltid och 1,5 år historia på heltid och sedan 1,5 tid KPU, kompletterade pedagogisk utbildning. Man blir på fem år behörig lärare i två ämnen på gymnasiet och man är också behörig att undervisa i samma ämnen (i vårt exempel är det matte & historia - på grundskola också).

    En annan person, som väljer att läsa till Grundskolelärare - kommer att bli behörig i TRE ÄMNEN och utbildningen tar 4,5 år men man är ej behörig undervisa på gymnasiet.

    För att bli behörig söka utbildning till mattelärare behöver du ha godkänt betyg i matematik 4 från gymnasiet. Du måste också bestämma dig om du vill bli grundskolelärare eller gymnasielärare. Helst bör du också välja minst ett till ämne (eller två - om du vill bli grundskolelärare).

    Det finns möjlighet att bli behörig i bara ett ämne men det kan eventuellt bli svårt att få en heltidstjänst. Om du ändå vill bli behörig i bara matematik, då bör du söka läsa MATEMATIK på högskolenivå och läsa minst tre terminer på heltid för att få 90 godkända högskolepoäng. Sedan kan du söka KPU, kompletterande pedagogisk utbildning som också är på tre terminer. Du kan på 3 år bli behörig lärare i matematik, men som sagt - kan det bli svårt att få en heltidstjänst med bara ett undervisningsämne.

    Eftersom jag inte vet om du vill bli grundskolelärare eller gymnasielärare och om du vill söka till Lärarprogrammet eller vill börja läsa Matematik (som ämne) på högskola och inte heller på vilken/vilka orter du vill läsa - så kan jag inte svara angående Antagningspoäng. Högskoleprovet är frivilligt att göra. HP ger en extrachans att komma in.

    Du frågar hur mycket man får varje månad - och jag undrar om det är en fråga om lärarlön eller om du undrar om hur mycket du får i Studiemedel under studietiden? alt. kanske du undrar hur många högskolepoäng du får varje månad...? Förklara lite mer kring den frågan och jag ska försöka ge dig ett bättre svar.

    Här kan du läsa om yrke "lärare" och om lärarutbildningar:
    http://www.fragasyv.se/info/vagen-till-lararexamen
    http://studera.nu/att-valja-utbildning/lararutbildningar/vilka-lararutbildningar-finns/
    http://www.framtid.se/yrke/larare

    Återkom med svar på mina frågor och jag skal försöka ge dig ett bättre svar!
    Bästa hälsningar
    ANNA
    Här https://sisu.it.su.se/search/info/LSDIY/GYEM kan du läsa om programmet - Gymnasielärare i Engelska och Matematik på Stockholms Universitet.

    Historia & matte - https://sisu.it.su.se/search/info/LUHSY/GYHM

    Religionskunskap & matte - https://sisu.it.su.se/search/info/LUHSY/GYRM

    Samhällskunskap & matte - https://sisu.it.su.se/search/info/LSAMY/GYSM

    Spanska & matte - https://sisu.it.su.se/search/info/LSDIY/GYSM

    Svenska som andraspråk & matte - https://sisu.it.su.se/search/info/LSDIY/GY2M

    Biologi & matte - https://sisu.it.su.se/search/info/LMNTY/GYBM

    Fysik & matte - https://sisu.it.su.se/search/info/LMNTY/GYFM

    Geografi & matte - https://sisu.it.su.se/search/info/LMNTY/GYGM

    Kemi & matte - https://sisu.it.su.se/search/info/LMNTY/GYKM

    Om du vill läsa ett PROGRAM, då är det ett av de programmen (ovan) som finns att välja på just nu men du kan också höga med Studievägledare på Lärarutbildningen på Stockholms universitet om det eventuellt finns planer på att starta fler program.

    • : Jag vill bli gymnasielärare och vill söka till Lärarprogrammet. Jag vill läsa i Stockholm. Jag menade lärarlön
    • : Tack på förhand
    • Anna : Ang. lön så dröjer det minst 5 år innan du ska söka jobb som lärare och löneläge kan ändras mycket på fem år! Sedan beror det mycket på VAR I LANDET man jobbar och om man kanske får tjänst som "försteläraren" och då får man flera tusen mer. Ingångslön för gymnasielärare idag ligger på ca 25 000 kr. och kanske lite högre. Det är inte omöjligt att få 27 500 kr i ingångslön heller. Vad man får om 5 år är det väldigt svårt att säga. :)
    • : antagningpoäng?
    • Anna : Jag har nu utökat mitt svar till dig - se ovan.
    • Anna : Olika antagningspoäng för olika program - t.ex. för Engelska&matte var det till hösten 2015 - 13,13 på betyg och 1.0 på högskoleprovet.
    • Anna : Historia &matte - 16,5 på betyg och 0.55 på högskoleprovet.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'socialantropolog' (5 st.)

    • Elias57477

      global politisk ekonomi eller socialantropologi?

      Hej Jag har sökt till kandidatprogram i global politisk ekonomi med historiskt perspektiv samt kandidatprogram i socialantropologi vid Stockholms universitet Jag har läst på lite men kan inte riktigt hitta vad man kan bli efter respektive utbildningar, vet ni?

      Milla : : Hej!Både kandidatprogrammet i global politisk ekonomi med historiskt perspektiv och kandidatprogrammet i socialantropologi vid Stockholms universitet öppnar dörrar till olika... Läs hela svaret
    • Stuvade makaroner

      Vad ska jag studera om jag är intresserad av sociala frågor?

      Hej! Jag går nu 3e året på gymnasiet och ska göra mitt val snart. Jag är dock väldigt osäker på vilken utbildning jag ska söka till. De som kretsar runt min hjärna just nu är: Socionom, Sociologi, Socialantropologi och Mänskliga...

      Milla : : Hej!Det är bra att du har identifierat dina intressen och vilka typer av samhällsfrågor du vill arbeta med. Alla de utbildningar du nämner i din fråga har potential att... Läs hela svaret
    • Frida

      Vilka jobb kan jag söka efter examen?

      Hej! Jag står i valet mellan två utbildningar nu inför hösten och är osäker på vad gör jobb jag kan söka när jag är examinerad. • Ena programmet ger mig en examen i filosofi - huvudämne socialantropologi, vad för jobb/vad kan jag arbeta som efter examen? • Andra programmet ger mig en...

      Anna: : Hej Frida!det bästa rådet jag kan ge är att du läser på utbildningarnas egna hemsidor vad som står om "karriär" eller "efter utbildningen" - men om du inte hittar den information... Läs hela svaret
    • Josefine

      socialantropologi?

      Hej, Hur bred är socialantropologi programmet på su? Menar, på ett ungefär - vad kan man jobba med? Jag vill gärna jobba med att hjälpa människor i utsatt situation och kommer inte in på socionom. Kan man bli liknande med socialantropologi kandidaten i bagaget?

      Anna: : hej Josefine, Vad man kan jobba med beror även på vad man väljer att specialisera sig i. Under kandidatprogrammet i socialantropologi på SU läser man ett breddningsår där man väljer ett eller... Läs hela svaret
    • Josefine

      Socialantropolog?

      Hej Jag tänkte börja plugga till socialantropolog i höst på su. Anledningen är dels för att jag just nu inte kommer in på socionom och för att jag tycker utbildningen låter intressant. Jag är intresserad av att jobba med människor i utsat situation och vet några yrken man kan jobba inom d om...

      Liselotte: : Hej Josefin, det finns yrken som t.ex Utredare>>, ex. Civilutredare hos Polisen>>;som Arbetsförmedlare>> eller som Utredare på FK>>, som kräver "vilken som helst högskoleutbildning" - helst... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga