Louise
    Om man vill bli kurator eller något åt det hållet måste man gå socionomprogrammet eller kan man bli kurator på exempelvis en vårdcentral/ungdomsmottagning om man är beteendevetare med inriktning Sociologi eller Psykologi?

    Förstår inte vad man kan jobba som om man är utbildad beteendevetare, vad är det för yrken

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej, från 1 juli 2019 är Hälso- och sjukvårdskurator ett av de Legitimationsyrken; legitimation från Socialstyrelsen krävs. och den påbyggnadsutbidlning som man måste gå tar in i princip endast in om man sedan innan har examen från socionomprogrammet. Så, svar - ja, det är i princip så att man måste ta examen från socionomprogrammet, för att sedan ha en chans att komma in på påbyggnadsutbilding som leder till legitimation som Hälso- och sjukvårdskurator.
    De andra Kuratorsyrken som t.ex Skolkurator, är i Sverige ännu ej legitimations-yrken, alltså arbetsgivare får anställa vem de själva vill. men i praktiken är det socionomer som anställs. Att få jobba som kurator utan socionomutbildningen i grunden är extremt ovanligt; och i så fall fick man jobbet för länge sedan... de som anställs nu är i princip alla med socionomexamen.
     

    Beteendevetare - är ett samlingsnamn för många olika yrken. Har man en 3-årig högskoleutbildning ( i princip med vilken inriktning som helst) t.ex från beteendevet.programmet, kan man få jobb som arbetsförmedlare, som utredare på en Myndighet, t.ex på FK och som medarbetare i många olika projekt.

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga