Louise
    Om man vill bli kurator eller något åt det hållet måste man gå socionomprogrammet eller kan man bli kurator på exempelvis en vårdcentral/ungdomsmottagning om man är beteendevetare med inriktning Sociologi eller Psykologi?

    Förstår inte vad man kan jobba som om man är utbildad beteendevetare, vad är det för yrken

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej, från 1 juli 2019 är Hälso- och sjukvårdskurator ett av de Legitimationsyrken; legitimation från Socialstyrelsen krävs. och den påbyggnadsutbidlning som man måste gå tar in i princip endast in om man sedan innan har examen från socionomprogrammet. Så, svar - ja, det är i princip så att man måste ta examen från socionomprogrammet, för att sedan ha en chans att komma in på påbyggnadsutbilding som leder till legitimation som Hälso- och sjukvårdskurator.
    De andra Kuratorsyrken som t.ex Skolkurator, är i Sverige ännu ej legitimations-yrken, alltså arbetsgivare får anställa vem de själva vill. men i praktiken är det socionomer som anställs. Att få jobba som kurator utan socionomutbildningen i grunden är extremt ovanligt; och i så fall fick man jobbet för länge sedan... de som anställs nu är i princip alla med socionomexamen.
     

    Beteendevetare - är ett samlingsnamn för många olika yrken. Har man en 3-årig högskoleutbildning ( i princip med vilken inriktning som helst) t.ex från beteendevet.programmet, kan man få jobb som arbetsförmedlare, som utredare på en Myndighet, t.ex på FK och som medarbetare i många olika projekt.

    Frågor och svar taggade med 'förskjuten studiestart' (2 st.)

    • Christoffer

      Anstånd - begära förskjuten studiestart, igen?

      Hej! Gymnasiet är nu äntligen över och jag gick ut med en examen från ett utökat naturvetenskapligt gymnasieprogram med ett meritvärde på 21,30. Så som det ser ut just nu kommer jag in på min drömutbildning i Uppsala men på grund av psykisk ohälsa så funderar jag på att begära förskjuten...

      Julia: : Hej Christoffer, läs på studera.nu/livet-som-student/ta-en-paus-eller-byta-studieort/anstånd och kontakta UHR, universitets- och högskolerådet eller de utbildningsansvariga på den utbildningen som du kom in på och vill få anstånd på.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga