Aria
    Hej
    Jag heter Aria och har en fråga om behörigheten till högskolan. Om man har betyg i svenska som andraspråk 1 men inte i kurs 2 och 3. Kan man direkt läsa svenska som andraspråk 3 och bli behörig i svenska som andraspråk 2 och 3 ?
    Tack
    Med vänliga hälsningar: Aria

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Aria,
    svar på din fråga beror på...
    Situation nr.1
    Om man vill ha Examensbevis från gymnasiets nationella program i Sverige, som ger behörighet till högskolestudier i Sverige, då är godkända betyg i svenska (eller SAS) 1, 2 och 3 ett krav. Utan de godkända betygen får man inte Examensbevis som ger behörighet till högskolestudier /grundläggande behörighet/.... Man kan ha yrkesexamen (Examensbevis från ett yrkesprogram, men då behöver man komplettera det med godkända betyg i svenska 2 och 3 eller SAS 2 och 3).

    Situation nr.2
    Om man redan har fullständig gymnasiekompetens från utlandet - och är behörig till högskolestudier (dvs man fick bedömning att man har grundläggande behörighet och behöver komplettera med svenska och kanske också med några enskilda kurser, ex. fysik 2, kemi2 och matematik 4... eller några andra kurser) - då är kravet att i fall man läsa med undervisningsspråk Svenska, att man antingen ska ha godkänt betyg i Svenska 3 eller i SAS 3 eller att man får godkänt resultat på TiSUS, "test i svenska för universitets-studerande". I fall undervisningsspråk är annat än svenska - behöver man, som regel, inte ha några betyg i svenska.

    Frågor och svar taggade med 'naturvetenskapligr basår' (1 st.)

    • Hanna

      Behörighet för naturvetenskapligt basår?

      Hej! Jag går just nu andra året på estet - bild och vill efter gymnasiet läsa ett naturvetenskapligt basår men är osäker på om jag behöver ha läst matte 3 nu i gymnasiet eller om man gör det där. ( läser matte2 nu i tvåan och tänkte ansöka om att läsa utökat program, alltså att jag även läser...

      Saga: : Hej Hanna, Basår på högskolor/univesitet KAN ERBJUDAS, men behöver inte erbjudas... det är varje högskola och universitet som själva bestämmer om de ska eller inte ska... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga