Sabina

    Hej, jag blev gick en naturlinje på gymnasiet i 2016-2017 men blev sjukskriven i 6 månader och hade därför väldigt svårt att komma tillbaka och hoppade därför av. Jag har nu varit ute i arbetslivet i 2 år (mitt nuvarande arbete i 1 år) och vill väldigt gärna börja läsa upp mina gymnasiebetyg. Har försökt läsa på distans medans jag jobbade men det gick verkligen inte pga väldigt stressigt jobb som gör mig helt utmattad. Har kommit fram till att jag gärna vill bli veterinär men har absolut noll koll på hur eftersom INGEN i min närhet har högre utbildning än gymnasiet. Hur går jag tillväga för att bli veterinär som 20 åring utan gymnasieutbildning och med noll koll på hur skolor och ansökningar fungerar? Jag bor även i egen lägenhet, kommer jag ha råd att bo kvar om jag studerar?

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Du borde boka tid med Syv på komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Hen tittar då på dina betyg och ni tillsammans lägger upp en studieplan. Studera på distans kan man på heltid och jobba lite vid sidan av studierna eller inte jobba alls utan endast studera. 
    ang. Råd att bo kvar: beror på vilka utgifter du har, t.ex hur hög hyra du har. Om man får studiemedel för heltidsstudier får man ut: bidrag och lån, tillsammans- cirka 10.000kr/månad.

    Studie- och yrkesvägledare
    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Sabina,
    för behörighet till svensk utbildning till veterinär behöver du ha Grundläggande behörighet + godkända betyg i fysik2, kemi2, biologi2 och matematik 4.
    Skaffa sig den behörigheten kan man på olika sätt: t.ex genom studier på komvux eller på en allmän kurs på en folkhögskola.
    Jag tycker att Millas förslag om att du pratar med med SYV på komvux är bra; allmänt sett, så kan man tänka på olika sätt: antingen vill man bli "klar" så fort som möjligt och vill därför läsa på Heltid (eller kanske t o m lite snabbare än på heltid) och lägga då minst 40-45 timmar per vecka på sina studier, eller så jobbar man och läser (litegrand... vid sidan av jobbet) men i så fall kommer studierna ta lång tid.
    Sedan är veterinärprogrammet fem år lång (på heltid) och rätt så krävande; att jobba vid sidan av studier på veterinärprogrammet kan vi inte direkt rekommendera; då är försörjning - i huvudsak Studiemedel.
    Man kan också försöka - på förhand - spara så mycket pengar man kan (när man arbetar) för att sedan klara sig under studietiden på studiemedel + de sparade pengarna.
    Hälsningar
    Mikael

    Frågor och svar taggade med 'LSS' (3 st.)

    • Elin

      Vad bör jag plugga?

      Hallå! Jag vill gärna plugga någonting men är inte riktigt säker på vad. Jag vet att jag vill jobba med människor på olika sätt, jobbar just nu på ett LSS boende för vuxna med hade även kunnat tänka mig att jobba på HVB hem, boende för ensamkommande, fritids eller elevassistent. Vet att...

      Mikael: : Hej Elin, du skriver att du kan tänka dig att jobba på HVB hem, boende för ensamkommande, fritids eller elevassistent och det är ganska brett. Elevassistent är mer konkret - yrke som många har med diverse... Läs hela svaret
    • Elin

      Passar personalvetare mig?

      Hej! Jobbar just nu på ett serviceboende inom LSS men skulle i framtiden vilja plugga vidare. Vet att man inte behöver högskoleutbildning för LSS men vill plugga vidare i framtiden. Därför undrar jag om personalvetarprogrammet med antingen inriktning psykologi eller sociologi skulle vara...

      Anna: : hej Elin, om du kan hitta en person som idag arbetar med det som du i framtiden vill arbeta med och fråga den personen vad hen har för utibldning, kan du på så sätt få fram vilken utbildning du skulle kunna gå.
    • Pia

      Hur kan jag studera specialpedagogik?

      Hur eller vad behöver jag komplettera för att kunna studera specialpedagogik på distans? Jag har ej lärarbehörighet utan har undersköterska/mental gymnasieutbildning. Samt yrkeserfarenhet sedan -94 inom omsorgen, LSS Har Svenska A och B, samt Matte A från kompletterande vuxenutbildning. 100...

      Julia: : Hej Pia! Det är arbetsgivaren som bestämmer vilken utbildning som är lämplig för Metodhandledare inom LSS. Vår erfarenhet är att det är för det mesta personer med... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga