Lanna
    Jag tog i somras studenten från gymnasieprogrammet International Baccalaureate. Jag blev godkänd i allt, men jag vet att jag t.ex. i matte hade kunnat få ett mycket bättre betyg. I maj 2019 finns det en chans för mig att göra retakes (omprov) i matte, men då kommer jag hamna i kompletteringsgruppen när jag sen söker till högskola. Värderas kompletteringsgruppen lägre än den ”vanliga” gruppen när urval görs och är det isåfall värt för mig att göra retakes för att få snäppet högre betyg i ett ämne?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Lanna;
    om du redan utan kompletteringar är Behörig, borde du prövas i BI, direktgruppen med det meritvärde som du har utan kompletteringar; om du sedan kompletterar - och får högre meritvärde, provas du då samtidigt även i BII, kompletteringsgruppen (med högre meritvärde än du hade innan). 
    På så sätt får du 2 olika meritvärden och prövas med de olika meritvärdena i två olika urvalsgrupper samtidigt. 
    ****
    Att det ofta brukar vara svårare att komma in i BII, än i BI beror på att BII-gruppens sökande får färre platser att dela på. Om vi säger att det finns tusen sökande i BI gruppen och lika många sökande till samma utbildning i BII gruppen - och att det finns 200 utbildningsplatser för de 2 grupper tillsammans, då får sökande i BI gruppen "slåss" om 133 platser och sökande i BII gruppen - om 67 platser, fast de är lika många i båda grupperna.

    Frågor och svar taggade med 'naturvetenskapligaprogramet' (1 st.)

    • Anastasia

      Vilket program?

      Hej! Jag är framtida gymnasieelev som har svårt att bestämma mig vilken linje jag ska gå. Jag vill jobba med någonting inom vården. Helst läkare, annars sjuksköterska. Just nu väljer jag mellan natur/natur och Vård och- omsorg. Jag känner att natur skulle vara en rolig linje att gå...

      Liselotte: : Hej Anastasia, jag vill lägga ett gott ord för Vård- och omsorgsprogrammet och rekommenderar att du läser på om den utbildningen och går på några öppna hus på olika skolor... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga