Anas 21 år
  Hej!
  Jag har gått mitt andra år i naturprogrammet och kommer till höst gå mitt sista år. Jag har planerat för att läsa kurserna; eng7 matte5 och matte spec för att få fullt med meritpoäng. Jag har ocksâ läst modersmål 1 och 2, och jag fick A i både kurserna och kommer med säkerhet få ett till A i modersmål 3. Min fråga är, stämmer det att jag bara behöver få godkänt i de ämnen som ger merit poäng, och sen kan jag använda modersmåls betygen istället?
  Alltsâ, om jag får ett E i eng7 och jag redan har ett A i modersmål 1, kan jag då få merit poäng för eng7 och betyget A för det vanliga jämförelsetalet (?)

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Nej, det stämmer inte alls.
  Du kanske läste info om meritpoäng för de som gick ut gymnasiet  år 2013 och tidigare och fick i slutet av år 3 ett Slutbetyg. reglerna var annorlunda för dem.
  Du,som läser mot Examensbevis kommer få betygen i de kurser som ger dig meritpoäng, inräknade även i ditt jämförelsetal - du vinner, alltså, på att få så höga betyg som möjligt i kurser som ger meritpoäng.
  ***
  ang. kurser i Modersmål
  Du, som har höga betyg i modersmålskurser, försök se till att du får dem Inom "Vanliga kurser", ej utökade. För att i fall kurser i modersmål blir i ditt examensbevis U-kurser, markerade med "U" (utökat program), kommer i så fall de betygen inte räknas in, alls. Det blir då för ditt meritvärde som om du ej läste kurser i modersmål, över huvudet taget.

   

  Kika gärna på Programplan_NA.pdf och det finns utrymme för kurser i modersmål inom "vanliga kurser", Om man har en kurs, t.ex Modersmål 1 som ersättning för "moderna språk" inom Programgemensamma ämnen; och två resterande kurser i Modersmål (Modersmål2 och Aktiv tvåspråkighet) - inom Individuellt val.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga