3 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Om du menar från Naturvetenskapsprogrammet till Ekonomi, så kan det ju gå, om det finns ledig plats i åk2 på ekonomi och rektorn tar in dig.

    Dock är det mycket fördelaktigt för dig att göra ansökan till år1 på ekonomi & när du är sntagen, uppvisar du godkända betyg från åk1 och blir i så fall med störst sannolikhet ”uppflyttad” till årskurs 2. Det finns inga nackdelar för dig i att göra ansökan till år1 via Hemsidan för gymnasieansökan (du kan göra det under Omvalsperioden).

    Om du vill ha en chans att till sommaren 2021 få ut examensbevis från Ekonomiprogrammet - måste du i slutet av det här läsåret få godkända betyg i de kurser du nu läser på NA. Har du redan fått godkänt betyg i matematik 1c?

    • :

      jaha men om jag börjar direkt i ekonomi årskurs 2 kommer jag behöva läsa extra ämnen ?

    • Mikael :

      Om rektorn tar in dig i årskurs 2, då bedömer hen att det finns möjlighet för dig att uppnå kraven för examensbevis. Rektorn kan fatta beslut om "Individuellt anpassat gymnasieprogram" för dig och då behöver du inte i ditt examensbevis ha exakt samma kurser som resten av klassen, utan ditt examensbevis kan skilja sig åt - mot det "vanliga examensbeviset" (men det finns inga nackdelar i det, när du söker till högskola/universitet sen).

    • Mikael : Det kan, alltså, vara olika - beroende på om beslut om Individ.anpassat program fattas eller inte och även beroende på vilken ordning eleverna på EK läste sina kurser; det som spelar roll är även om det är inriktning Ekonomi eller inriktning Juridik på EK som du kommer in på.
    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej,

    du får gärna jämföra programplaner för NA och för EK.
    Programplan för NA finns här
    och
    programplan för EK - här.

    Om rektor fattar beslut om Individuellt anpassat program för dig, då är det endast kurser under "Gymnasiegemensamma ämnen" som är strikt obligatoriska; andra kurser kan bytas ut (enligt vad rektor tycker är lämpligt). 
    Om inget beslut om Individ.anpassat program fattas - då måste programstruktur följas strikt. Hur programstruktur ser ut på varje program  - kan du se längst ner i programplaner för respektive program. 
    I vilken ordning kurser läses på olika gymnasieskolor - kan vara olika... ex. kan Idrott och hälsa 1 läsas under årskurs2 eller t om under årskurs3 fast oftast läses den kursen under årskurs1. 
    Moderna språk börjar man oftast läsa i årskurs1, men förekommer också att de läses senare /ofta pga lärarbrist/. 
    Det går, alltså, inte ge ett generellt svar ang. hur studieupplägg blir om man i årskurs1 går på NA och de följande åren - på EK.

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,
    du kan gå på Öppet hus på de skolor som erbjuder Ekonomiprogrammet, ex. Kunskapsgymnasiet-goteborg har Öppet hus den 8 maj; eller boka Prova-på dag på några gymnasieskolor som du är intresserad av; då kan du få bättre uppfattning om du vill komma in på just den här skolan. Sedan kan du innan Omvalsperioden slutar, lägga in ansökan till årskurs 1 på flera av gymnasieskolorna som erbjuder Ekonomiprogrammet; att du söker till år1 påverkar inte varken dina nuvarande studier eller möjlighet att byta direkt in i årskurs2.
    I vilket fall, råder vi dig att göra ditt bästa under resten av läsåret och försöka få så många och så höga betyg du kan i alla kurser du läser nu.

    Vänligen och Lycka till!
    Julia syv

    Frågor och svar taggade med 'orkar inte' (4 st.)

    • Hejsan123

      Sabbatsår i gymnasiet?

      Hej, mår inte så jättebra nu och känner verkligen ingen motivation till något eller skolan längre. Vill egentligen byta skola men kan inte pga mina betyg. Så jag undrar om man man ta ett sabbatsår nu i mars fram tills efter sommaren när jag...

      Milla : : Hej Frida!det finns egentligen inga regler kring sabbatsår i gymnasiet mer än att en elev har rätt att behålla sin gymnasieplats om hen åker utomlands för att studera där; och att vem som helst... Läs hela svaret
    • Isabella

      Hur ska jag gå vidare?

      • Hej! Har så mycket funderingar över framtiden, ena dagen vill jag jobba inom yrke1 och nästa dag yrke2 och dagen därpå yrke3 osv. Jag kan inte bestämma mig över vad jag vill "bli" då jag är en mångsysslare. Samt att jag är...

        Milla : : Hej Isabella,du är fortfarande mycket ung. Du kan ta vilket jobb "som helst" eller vilket du kan få, nu, snarast, för att skaffa dig mer arbetslivs- och livserfarenhet. Vilka jobb man kan få med relativt lite... Läs hela svaret
    • Camilla

      Skoltrött- vilken hjälp kan min son få?

      Hej! Har en mycket begåvad men ack så Skoltrött son på 17 år, snart 18. Han går Samhällsprogrammet men har hög frånvaro och risken är att han inte kommer att orka dessa tre år. Vilken hjälp kan han få/har han rätt att få?

      Anna: : Hej Camilla, det är mycket bra att din son är begåvad. Synd att han är skoltrött. Gymnasiet är frivilligt, inte obligatoriskt och man kan därför inte räkna med lika... Läs hela svaret
    • Claire

      stress problem Hjälper distans?

      Hej! Jag går 1an på estet musiklinjen, linjen i sig är jätte kul då jag får hålla på med de jag tycker om men vi har ju fortfarande matte, engelska osv alla kärnämnen lixom jag har lagt till spanska för de ger bra merit ju. Nu till problemet jag är jätte stressad/"anxious" hela tiden nästan,...

      Anna: : Hej Claire! Du beskriver en situation som måste tas på stort allvar. Jag råder dig snarast möjligt uppsöka kurator och skolsköterska på din skola och berätta för dem hur du mår. De kan bedöma om du även måste uppsöka läkare... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga