Aisa
    Hej!
    Min vän läser ungefär 2800 poäng i gymnasiet och när jag frågade varför sa hon för att kunna ha "backup" betyg om hon inte är nöjd med någon annan betyg. Tillexempel läser hon hemspråk, får A och kan byta ut det mot betyget i biologi 2. Kan man verkligen göra så? Vad händer annars med betyget? Räknas det med in i meriten?
    • Anna : Att läsa U-kurser, extrakurser - är ett Undantag. Det kan många ggr vara bättre att koncentrera sig på de "vanliga studier" och inte splittra tid och uppmärksamhet för att läsa för mycket. Och det är inte upp till eleven om hen får eller inte får läsa extrakurser... allmänt avråder vi från att "i onödan" läsa på mer än heltid, även med tanke på hälsan /elever måste få tid för återhämtning/.

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Aisa,
    om din vän läser inriktining Naturkunskap på NA-programmet är biologi 2 alltid en "vanlig kurs", som måste finnas med i examensbeviset och betyg i vilken kommer räknas in i jämförelsetal.
    Modersmål kan på Naturvet.programmet ersätta den obligatoriska kursen Moderna språk. För övrigt kan modersmål läsas inom Individuellt val och där ryms det endast 2 kurser /det finns annars 3 kurser inom ämnet modersmål på gymnasiet/.
    Att läse fler kurser än de obligatoriska 2500 poäng kan man endast enligt Rektors beslut. Det kan inte eleven bestämma själv. Undantag: på YRKESPROGRAM har eleverna rätt läsa kurser för Grundläggande behörighet, dvs svenska 2,3 och eng 6 - som U-kurser, utökade.

    Att man läser på mer än heltid, mer än 2500 poäng betyder inte att man bara kan ta och byta ut sina sämre betyg mot bättre betyg; egentligen så är tanken att studieplan revideras pro-aktivt, framåt... och innan varje kurs börjar, vet man i vilken kategori den kursen kommer att läsas. Man bör inte ändra i efterhand: men vi vet att vissa skolor ibland reviderar i efterhand - för att hjälpa elever få högre meritvärde. Frågar man Skolverket, får man svar att det är inte meningen att man ska göra så... men att de vet att det förekommer, vilket inte är bra.

    Det är mycket möjligt att din vän TROR att hen ska kunna byta så som du skriver i din fråga men att det verkligen blir så är ytterst tveksamt; hur det blir beror på vad rektor på den skolan tycker; Exakt vilka kurser det är hen läser som U-kurser; Exakt hur elevens studieplan /den individuella studieplanen/ ser ut + vilket program och inriktning hen läser.

    Vänliga hälsningar
    Julia syv

    Frågor och svar taggade med '1 juli 2025' (3 st.)

    • Ssssimme

      Högskolepoäng via jobb trots slutbetygsdokument?

      Om jag har ett slutbetygsdokument från gymnasiet, kan/får jag gå utbildning via jobbet som ger högskolepoäng? Om så är fallet, vad händer med dom poängen? Kan de komplettera det man saknar för slutbetyget?

      Milla : : Hej,jag tror du menar Samlat betygsdokument (dock skriver du "slutbetygsdokument"). Vad  "slutbetygsdokument" är vet jag inte. Min gissning är att du antingen har Slutbetyg... Läs hela svaret
    • Elev

      Ämnesbetyg, hur fungerar det?

      Hej! Jag undrar hur det fungerar med ämnesbetyg. Om man läser exempelvis biologi 2, får A i kursen, får man A i biologi 1 också då? Eller? I detta fall menar jag om man läser kursen som en prövning via komvux. Ännu ett exempel: Om man...

      Peter: : Hej llse!Planen är att införa ämnesbetyg på gymnasiet från den 1 juli 2025, alltså först om 3 år. Jag tror inte att alla detaljer är redan klara. Det kan bli ändringar i... Läs hela svaret
    • Jakoc

      Regeringens beslut kring komvux?

      Hej! Jag hörde på nyheterna att regeringen ska förlänga till 2025 möjligheten att få slutbetyg från komvux. Betyder det att man inte kommer kunna få höja sina betyg på komvux efter 2025/att komvux kommer helt och hållet tas bort...

      Julia: : Hejsan,för de som gick ut gymnasiet året 2013 och tidigare gällde det att läsa mot ett Slutbetyg och kurserna betygsattes i systemet IG (icke-godkänt betyg) - MVG (Mycket väl godkänt). Men... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga