1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,

     Det är jättebra att eleven är duktig i matte!

    För att på grundskolan få betyg i en gymnasial kurs, ex. i Matte 1a, 1b eller 1c kan eleven göra en Prövning. Prövning kostar 500 kr och görs på gymnasieskolan eller på prövningsenheten.
    Men... Det finns ju i princip inga fördelar i att få gymnasiala betyg redan på gymnasiet /med undantag av att i fall eleven kan få Alla betyg i kurser som läses i åk1 på gymnasiet - på förhand, och i så fall ”hoppa in” i åk2 på gymnasiet direkt/.
    Varför skulle eleven vilja få betyg i Matte 1 redan på grundskolan? Vad ska man göra med det betyget sen, menar jag?... det är inte säkert gymnasieskola kan erbjuda undervisning i matte 2 när eleven läser åk1 på gymnasiet.
    Skolorna bör anpassa undervisning så att det passar även särbegåvade elever, men i praktiken beror mycket på den enskilde matte-läraren.
    Jättebra att ha bättre kunskaper i matte (och i andra ämnen också)... För dem som inte känner till www.matteboken.se och Mattecentrum som driver Räknestugorna - kan jag varmt rekommendera att kika på deras hemsidor.
    Har man bra Kunskaper i ett ämne, kan man få betyg genom prövning - nu eller senare... Jag menar just det "Varför ska man ha betyg i en gymnasial kurs redan på grundskolan"? - Exakt: Vad ska man göra med det betyget som man inte kan göra Utan det betyget?
    Jag skulle rekommendera följande:
    motivera eleven att satsa Även på andra ämnen/kurser, förutom matten - också, inte glömma dem, alltså.
    Prata med matteläraren om elevens matte-begåvningen och fundera på att kanske råda eleven söka till Spets-utbildningar i Matematik (som finns på några få gymnasieskolor):
    Matematikgymnasiet på Danderyds gymnasium >>;
    Naturvetenskapsprogrammet med matematikspets på Hvitfeldtska i Göteborg;
    Spetsutbildning i matematik – Leonardo på Ehrensvärdska i Karlskrona;
    Matematik – spets på Luleå gymnasieskola;
    Matematikprogrammet på Polhemsskolan i Lund;
    Life Science på Rudbecksgymnasiet i Örebro.

    Vänliga hälsningar
    ANNA

     

    Frågor och svar taggade med 'dagis' (3 st.)

    • Sabina

      Utbildning för att undervisa i modersmål på förskolan?

      Hej! Jag undrar vad man ska ha för utbildning för att undervisa modersmål i förskola? Jag har sett att en person har ställt en liknande fråga tidigare (här på sidan) och har då fått i svar att man ska utbilda sig till ämneslärare + läsa 30 hp av modersmålet. Men gäller detsamma för...

      SYV-besökare: : Forum för skolutveckling har inom Förskolelyftet kurser om flerspråkighet men då kräver Skolverket att man ska ha en anställning som förskollärare. Bifogar... Läs hela svaret
    • Hanna

      Vad är skillnaden?

      Hej! Vad är skillnaden på VO och BF? Man blir ju undersköterska på VO och inget på BF. Men om jag vill arbeta på dagis, kommer det ge högre lön för att jag är undersköterska än att jag bara gått BF?

      Anna: : Hej Hanna, på BF blir man Barnskötare>> Jobb som undersköterska och som barnskötare kan man i och för sig få även om man inte gick på varken sig VO eller BF. Allt fler kommuner... Läs hela svaret
    • Felicia

      Vilken linje ska jag gå?

      Hej! Jag går i åttan på grundskolan men har redan börjat fundera mycket över gymnasiet. Vilken linje jag ska gå tex. Jag är intresserad av att rita planlösningar och hus, och har gjort detta sen rätt tidigt, och gissar att det bästa arbetet då skulle vara arkitekt. Men vilka olika grenar finns...

      Julia: : Hej Felicia! Det finns ännu mycket gott om tid innan du ska välja till gymnasiet, men det är mycket bra att du redan nu funderar på allvar vad du vill läsa på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga