1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Cecilia!
    Ja, det är reglerat i Skollagen att i fall det är fråga om NATIONELLA GYMNASIEPROGRAM då måste hemkommunen betala för plats.
    Däremot om det är en en fråga om Introduktionsprogrammen, http://www.gymnasieguiden.se/program/IM då är det inte reglerat i Skollagen och då kan hemkommunen neka.

    Ansökan på "frisök" görs via den egna Antagningskansliet och hemkommunen uttalar sig ang. om samma nationell program och nationell inriktning finns inom samverkans avtal - och i fall det INTE finns det, då kan eleven bli förstahandssökande till den utbildningen på en kommunal eller landstingsdriven skola som ligger utanför samverkansavtal.

    I fall samma nationell program och inriktning erbjuds inom samverkansavtal, blir eleven automatiskt andrahandssöaknde, dvs bara kan komma in i "mån av plats", vilket försämrar chanser att komma in.

    Mer om olika skoltyper och regler kring det finns att läsa på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/skoltyper

    Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp!
    bästa hälsningar
    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'hösten 2025' (1 st.)

    • Tjenare

      Vad innebär GY25?

      Alltså jag förstår inte riktigt vad GY25 innebär. Eller alltså jag förstår ju att dem kommer ändra kursplanen till ämnesplaner som i högstadiet, men jag fattar inte vilket betyg som egentligen gills. Jag hade tänkt ta natur natur och...

      Milla : : Hej,ämnesbetygen (i stället för kursbetygen) är tänkta att införas för de elever som börjar på gymnasiet hösten 2025. Alla detaljer är ännu inte klara i exakt hur det blir med... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga